Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Németh Gábor

villamosmérnök

 876 | |

Németh Gábor cikkei

Németh Gábor

Hordozható villamoshálózati analizátorok

2021. március 8. |  395
1 4 (1)

Jön a DC? Nos, talán mondhatni, hogy „feltűnt a kanyarban”. Az mindenképpen érdekes, hogy a villamosenergia-szolgáltatás egyenárammal indult. Sőt, még 110 éve is a magyarországi villamos művek többsége egyenfeszültségen működött. S most lassan (nagyon lassan, mert azért komoly problémákat kell megoldani) talán visszatérünk a „jó öreg” Volta féle DC-hez. Addig azonban továbbra is meg kell küzdenünk a jelenleg használt váltóáramú villamos hálózatunkon tapasztalható problémákkal.

Németh Gábor

Az érintésvédelmi multiméterekről

2019. november 10. |  2876
17 1 4.8 (10)

A villamos biztonságtechnikai felülvizsgálók közössége igen széles választékban talál műszereket a piacon, azonban a műszerek általános ismerete és a sok év alatt összegyűlt gyakorlati tapasztalat sem biztos, hogy elegendő az igazán sikeres és racionális választáshoz.

Németh Gábor

A hordozható hálózati analizátorokról

2018. október 16. |  964

Idén lesz 140 éve, hogy 1878-ban a Ganz és Társa Vasöntő és Gépgyár Rt. öntödéjében villamos ívlámpákat kezdtek használni üzemi világítás céljára. Majd 7 év múlva a budapesti Ganz-gyár mérnökei (Bláthy, Déri és Zipernovszky) szabadalmaztatták a transzformátort, s ezzel lehetővé vált az energia nagy távolságra való gazdaságos szállítása. A villamosenergia-rendszer fejlődésével és növekedésével megjelentek a nemlineáris fogyasztók, s velük új jelenségek: szaporodtak a zavarok, torzulások a szinuszjelen. Az elektronikák megjelenésével a fogyasztói berendezések egyre érzékenyebbek lettek, a feszültség és áramjelek torzulásai problémákhoz vezettek. Ezért szükségessé vált a jelalakoknak és a jelek közötti viszonyoknak a vizsgálata, új jellemzők bevezetése és komplex elemzések készítése, amit a digitális technika tett lehetővé, a mai korszerű hálózati vagy teljesítményanalizátorok formájában.

Németh Gábor

A Reich-fogó „felspécizett” utódai

Lakatfogó multiméterek és különleges mérőképességek

2018. március 20. |  3765
1 5 (1)

A Műegyetemen végzett, majd a néhai Engel Károly Alkatrészgyárban főmérnökként dolgozó Reich Ernő 1926-ban szabadalmaztatta a világhírt hozó Reich-fogót, mellyel az áramkör megbontása nélkül lehetett váltakozó áramot, váltakozó feszültséget, teljesítménytényezőt, s így közvetve teljesítményt is mérni. Szabadalmát akkor a Siemens és a General Electric is megvette és a készüléket gyártották.

Németh Gábor

A fogyasztásmérőkről

2016. november 5. |  3333
2 5 (1)

A transzformátort 1885-ben bevezető Déri–Bláthy–Zipernowsky trióból Bláthy már ugyanabban az évben jelentkezett egy váltakozó áramú watt- (azaz teljesítmény-) mérővel, a Ganz gyár azonban egyre több váltakozó áramú motort szállított megrendelőinek és meg kellett oldani az energiafelhasználás mérését. Bláthy szabadalmaztatott megoldásai nyomán már az 1889. év végén a Ganz gyár sorozatban gyártotta a világ első, indukciós elven működő, váltakozó áramú fogyasztásmérőjét. És szinte hihetetlen, de a jelenleg gyártott indukciós mérők is tulajdonképpen ugyanazokból a fő alkotóelemekből épülnek fel!

Németh Gábor

Vezetékkeresés és nyomvonalkövetés

2016. november 7. |  6214

Néhány éve történt az eset, amikor az úttest alatt sajtolásos technológiával átvezetett vízcsővel észrevétlenül átütötték a szennyvíz-csatorna csövét. A nyíláson kiáramló szennyvíz szép lassan kimosta a földet az utat burkoló aszfaltréteg alól, azzal életveszélyes helyzetet teremtve, hiszen a méretes gödörbe – a burkolat hirtelen beszakadásával – akár egy arra haladó autó is bezuhanhatott volna.

Németh Gábor

Vezetékek elkerülése és keresése

2016. augusztus 5. |  4455

Néhány éve történt az eset, amikor az úttest alatt sajtolásos technológiával átvezetett vízcsővel észrevétlenül átütötték a szennyvíz- csatorna csövét. A nyíláson kiáramló szennyvíz szép lassan kimosta a földet az utat burkoló aszfaltréteg alól, azzal életveszélyes helyzetet teremtve, hiszen a méretes gödörbe – a burkolat hirtelen beszakadásával – akár egy arra haladó autó is bezuhanhatott volna.

Németh Gábor

DC/AC lakatfogók: újszerű szolgáltatások

2015. december 20. |  5006
2 5 (1)

Köszönhetően a néhai EKA (Engel Károly Alkatrészgyár) főmérnöke, Reich Ernő világhírt hozó szabadalmának (Reich-fogó), az áramkör megbontása nélküli árammérés ma már igen egyszerű feladat: lakatfogó multiméterrel vagy lakatfogó adapter és normál multiméter összekapcsolásával könnyen megoldható. A Hall-elem alkalmazásával az egyenáram is mérhetővé vált. A lakatfogó multiméterekbe pedig egyre érdekesebb segédfunkciókat építenek be a gyártók.

Gondolatok a hordozható hálózati analizátorokról

2014. augusztus 6. |  3860
1 5 (1)

Cikkünkben a hálózati analizátorokkal ismerkedünk meg, s ehhez a hazai termékkinálatot bemutató áttekintő táblázatunk kérdéssorából emelünk ki néhány lényeges szempontot. Előtte azonban tartsunk egy rövid történeti visszatekintést, amelynek során kiderül, hogy a hálózati vagy teljesítmény- analizátort – tulajdonképpen – a transzformátor három magyar fel- találójának köszönhetjük… Hogy miért is?

Harc az átverések ellen!

2014. május 15. |  2517
Társszerző: Fülöp Miklós Veresegyházi Béla

Vezércikkünk témáját a szerkesztőségünk által végzett két vizsgálat adja. Az egyik a márciusi lapszámunkban olvasható, 75%-os áramár-csökkentést ígérő készülék vizsgálatának utóéletét mutatja be, míg a cikkünk második részében a kiadónk által kezdeményezett, a piacon jelentős számban értékesített szén-monoxid-érzékelők alkalmasságára irányuló bevizsgálás tapasztalatairól számolunk be.

Németh Gábor

Energy Saver: a villanyszámla alkonya, avagy a hiszékenység vámszedői

2014. március 17. |  168 463
Társszerző: Fülöp Miklós

Csodás jövőt, akár 75%-os áramár-megtakarítást ígér egy titokzatos készülék, amely alig több mint 10 ezer forintért a villanyszámlánkat tartósan és jelentős mértékben csökkenti. A több webcímről is elérhető magyar nyelvű honlapon a termék használatáról is felvilágosítást kapunk: csak illesszük az eszközt a dugaljba, és várjuk a nevetségessé váló villanyszámlát, más dolgunk nincs is. Érdekesen hangzik? Nos, a mi kíváncsiságunkat is felkeltette az ügy.

Németh Gábor

A villanyszámla alkonya – avagy a hiszékenység vámszedői

2014. március 14. |  2955
Társszerző: Fülöp Miklós

Csodás jövőt, akár 75%-os áramár-megtakarítást ígér egy titokzatos készülék, amely alig több mint 10 ezer forintért a villanyszámlánkat tartósan és jelentős mértékben csökkenti. A több webcímről is elérhető magyar nyelvű honlapon a termék használatáról is felvilágosítást kapunk: csak illesszük az eszközt a dugaljba, és várjuk a nevetségessé váló villanyszámlát, más dolgunk nincs is. Érdekesen hangzik? Nos, a mi kíváncsiságunkat is felkeltette az ügy.

Németh Gábor

Kalibrálás, hitelesítés, érvényesség, mérésügy, metrológia, minőségbiztosítás

2013. augusztus 12. |  17 310
1 1

Kalibráló laboratóriumunk működése, az ügyfelekkel történő beszélgetések során mind a mai napig gyakran merülnek fel kérdések a kalibrálással, hitelesítéssel, azok esetleges kötelező mivoltával, valamint a dokumentumokkal, minősítésekkel, s azok (ill. a kalibrálás, vagy a hitelesítés) érvényességi idejével kapcsolatban. Ezért érdemes ismét körbejárni ezt a témát, tisztázni a fogalmakat, hatásköröket, kötelmeket.

Villamos hálózati jelminőség vizsgálata

2013. március 16. |  6660
1 4 (1)

Napjainkban számos indok van arra, hogy mérjük és értékeljük a hálózatminőséget: a fogyasztókészülékek és a villamos elosztóhálózat poten-ciális egymásra hatása, külső elektromágneses interferenciák, villamos áramkörök között kialakuló rezonanciák és más egyéb tényezők. A rendszeres, szükség esetén folyamatos vizsgálat elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a káreseményektől és azok következményeitől megvédjük a fogyasztókat és magát a hálózatot.

Németh Gábor

Kábelerek

2002. december 1. |  3459
2 4.5 (2)

Talán olvasóink emlékeznek a biológiakönyvből vagy valamely természettudományos témájú kiállításról olyan rajzra, esetleg preparátumra, mely egy emlősnek vagy az embernek testét behálózó ideg- és érpályákat szemléltette. Ha egy mai építésű, illetve közelmúltban felújított épület „felesleges” részeit lefejtenénk, hasonló bonyolultságú hálózattal találnánk magunkat szembe. De ha városi környezetben lehántanánk egy területen az aszfalt- és talajrétegeket, alighanem ugyanazt tapasztalnánk. És az élő szervezethez hasonlóan, ha valahol sérülés következik be, akkor a helyétől, jellegétől és méretétől függően kisebb-nagyobb működési zavar keletkezik.