Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk október 11-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2018. március

Megszüntethető-e a villámvédelem kettőssége?

Megszüntethető-e a villámvédelem kettőssége?

2018. március 20. | Kruppa Attila |  4056
1

A 28/2011. BM rendelet megjelenése az akkor még újnak számító MSZ EN 62305 villámvédelmi szabvány jogszabályba történő beemelésével és a korábbi, MSZ 274 szabványra támaszkodó követelményrendszer megtartásával furcsa kettősséget hozott létre. A „norma szerinti” és a „nem norma szerinti” villámvédelem párhuzamos léte azóta is számos probléma forrása, amelyek kezelése nemhogy egyszerűsödne, de egyre nehézkesebbé válik. Noha ma még nem látszik, hogy ez a helyzet hogyan oldódik majd meg, cikkünkben – amelyet kifejezetten vitaindítónak szánunk – feltárunk néhány szempontot, amelyek lényeges szerepet játszhatnak a jövő alakulásában.

Az elektromosautó-töltőállomások jövője és fejlődési irányai

Az elektromosautó-töltőállomások jövője és fejlődési irányai

2018. március 20. | Kozma László |  1637

Az elektromosautó-töltőállomás, mint üzlet és termék, rendkívül fiatal üzletág, gyakorlatilag néhány évre tekint vissza modernkori formájában. A 21. században (de már bőven a 20. század végén is) a különböző iparágak, így a villamosipar is, a szabványos megoldások elterjedését élte és éli, ami azt jelenti, hogy a gyártóknak a különböző termékek és megoldások gyártása során meg kell felelniük egy bizonyos minimum elvárási szintnek. Ez nem kerülte el a töltőállomásokat sem, korábbi cikkeinkben számos szabványt megemlítettünk már. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a töltőállomásokat nem lehet fejleszteni, változtatni vagy jobbá tenni – ezekről a lehetőségekről szól ez a cikk.

Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat

Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat

Navigálás a változó előírások tengerében 56.

2018. március 20. | VL online |  4151
2 5 (2)

A Villanyszerelők Lapja január–februári lapszámában elkezdtük a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet értelmezését, most a jogszabály 1. mellékletének, a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzatnak az elemzése következik. A rendelet megjelenése óta több egyeztetés is történt az azóta összeállt, VMBSZ-t felügyelő szakmai bizottsággal, cikkünkben ezen egyeztetések eredményét is megosztjuk az olvasóinkkal.

DC/AC, TRMS lakatfogó multiméterek

DC/AC, TRMS lakatfogó multiméterek

Áttekintő táblázat

2018. március 20. | VL online |  1086

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

A Reich-fogó „felspécizett” utódai

A Reich-fogó „felspécizett” utódai

Lakatfogó multiméterek és különleges mérőképességek

2018. március 20. | Németh Gábor |  3873
1 5 (1)

A Műegyetemen végzett, majd a néhai Engel Károly Alkatrészgyárban főmérnökként dolgozó Reich Ernő 1926-ban szabadalmaztatta a világhírt hozó Reich-fogót, mellyel az áramkör megbontása nélkül lehetett váltakozó áramot, váltakozó feszültséget, teljesítménytényezőt, s így közvetve teljesítményt is mérni. Szabadalmát akkor a Siemens és a General Electric is megvette és a készüléket gyártották.

EGLO Fueva

EGLO Fueva

Megkönnyíti a villanyszerelők munkáját

2018. március 20. | Támogatott cikk |  954

Az EGLO Fueva lámpái az egyik legkedveltebb termékcsalád, mind a fogyasztók, mind a villanyszerelők között. Az EGLO elkészített egy praktikus eszközt, mellyel megkönnyíti a Fuevák villanyszerelési munkáit. Az eszközzel gyorsabban, tisztábban, könnyebben lehet a Fueva lámpákat beszerelni – most Ön is hozzájuthat egyhez!

A német energiaforradalom bukása I.

A német energiaforradalom bukása I.

2018. március 20. | Hárfás Zsolt |  1073

A paksi telephelyen építendő két új blokk politikai és szakmai ellenzői a megújuló energiaforrások létjogosultságának igazolására és ezáltal az atomenergia teljes kiválthatóságát állítva nagyon gyakran emlegetik követendő példaként Németországot, mint a nap- és szélenergia-felhasználás fellegvárát.

Takarékos világításkapcsolások

Takarékos világításkapcsolások

Érdekes kapcsolások VIII.

2018. március 20. | Porempovics József |  2007

Egy lakásban több olyan helyiség is található, ahol általában viszonylag rövid ideig tartózkodunk. Ilyen pl. a spájz vagy kamra, ahová legtöbbször csak be-beugrik a háziasszony a főzéshez szükséges dolgokért, vagy akár a tüzelőtároló, kazánház, garázs stb.

Hogyan írjuk helyesen?

Hogyan írjuk helyesen?

2018. március 20. | Malinoczki Jutka |  2528

A lap szerkesztése során sok olyan helyesírási kérdésbe botlottunk, amelyek megválaszolása közel sem egyértelmű. Számos olyan példa hozható, amelyet tradicionálisan helytelen írásmóddal vagy éppen többféle módon használ a szakma. Rövid kitérőt teszünk a szakmai helyesírás területére, néhány példát kiragadva – a rájuk vonatkozó szabályok ismertetésével – próbáljuk érthetővé, egyértelművé tenni a helyes írásmódot.

Mitől számla egy számla?

Mitől számla egy számla?

2018. március 20. | Himer Csilla |  1296

A számla valamiért örökzöld téma a pénzügyekben. A számlázásra vonatkozó előírások ugyanis kicsit olyanok, mint a Biblia: mindenki úgy értelmezi, hogy alátámassza vele a saját véleményét. Ami már önmagában is éppen elég nagy baj, hiszen az áfatörvény meglehetősen egyértelmű – mégis rengeteg tévhit kering ezzel kapcsolatban. Ezért most tisztázzuk az alapokat.