Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Következő lapszámunk május 10-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2014. július-augusztus

Robbanásveszélyes építmények villámvédelmi kockázatkezelése

2014. augusztus 6. | Kruppa Attila |  3084
1 4 (1)

Az MSZ EN 62305 szabványsorozat elsõ kiadását idén januárban felváltó második kiadás leginkább a kockázatkezelés folyamatát érintõ változásokat hozott. A változások egy része kétségtelenül pozitív irányba hat, ami azonban nem jelenti azt, hogy az új szabványról összességében is elismerõen nyilatkozhatnánk. A kockázatkezelés gyakorlati problémáit a második kiadás sem orvosolta, különösen azokra az esetekre vonatkozóan nem, amelyekben robbanásveszéllyel is számolni kell. A cikk ezen problémák közül tekint át röviden néhányat.

Modern  fényforrásaink  és a színvisszaadás

Modern fényforrásaink és a színvisszaadás

2014. augusztus 6. | Dr. Schanda János |  11 009
2 1 4 (2)

Cikkünkben áttekintjük a színvisszaadás kérdését, rámutatva, hogy miért vált ez a kérdés kritikussá a LED-es fényforrások megjelenésével. Rámutatunk arra, hogy modern fényforrásokkal lehet színhű megvilágítást létrehozni, amely a színeket olyannak engedi látni, mint természetes körülmények között, és lehet preferált színmegjelenítést biztosítani, amelynek pozitív szerepe lehet az otthon és néhány szórakozóhely világításában, de határozottan kerülendő lenne az élelmiszeráruházakban, ahol ezzel becsapják a vásárlót, és kedvezőbb színekben mutatják az árut, mint amilyen annak valódi színe lenne. Végül röviden foglalkozunk a színvisszaadás kérdésével a múzeumvilágítással kapcsolatban.

Szereléssel, karbantartással kapcsolatos jótállás és szavatosság II.

2014. augusztus 6. | Dr. Jámbor Attila |  3719
1 5 (1)

A cikksorozat elsõ részében a 2014. március 15-étõl hatályba lépett új Ptk. (a Polgári Törvénykönyvrõl szóló 2013. évi V. törvény) és a kapcsolódó jogszabályok alapján jártam körül a szerelési, karbantartási munkákat végzõ cégek esetében a szerzõdéskötési, tájé- koztatási kötelezettségeket. Jelen cikkben a hibás teljesítéshez kapcsolódó felelõsségi szabályokat mutatom be.

Gondolatok a hordozható hálózati analizátorokról

2014. augusztus 6. | Németh Gábor |  3855
1 5 (1)

Cikkünkben a hálózati analizátorokkal ismerkedünk meg, s ehhez a hazai termékkinálatot bemutató áttekintő táblázatunk kérdéssorából emelünk ki néhány lényeges szempontot. Előtte azonban tartsunk egy rövid történeti visszatekintést, amelynek során kiderül, hogy a hálózati vagy teljesítmény- analizátort – tulajdonképpen – a transzformátor három magyar fel- találójának köszönhetjük… Hogy miért is?

Mikroelektronika a villamossági eszközökben III.

2014. augusztus 6. | Porempovics József |  6013
1 5 (1)

Az elõzõ cikkben a bipoláris tranzisztorok néhány általános jellemzõjét, tulajdonságát néztük át, és frissítettük fel esetleg régen tanult, el-eltûnõ ismereteinket. Elsõsorban a kapcsoló jellegû mûködésrõl volt szó, bár késõbb, az alkalmazástechnikai példáknál látni fogjuk, hogyan mûködik pl. feszültségstabilizátorként tápegységekben.

Mismás II., az okok a napelemekben keresendők?

2014. augusztus 6. | Demjén Zoltán |  3258
1 5 (1)

Előző lapszámunkban megismerkedtünk a „mismás” jelenséggel, amely a napelemes rendszerek egyes komponenseinek (napelem- modulok, inverterek, kábelek, mérő-, vezérlő- és védőberendezések, tartószerkezetek) együttműködéséből származtatható veszteségek összes- ségét jelöli. Cikksorozatunk második és harmadik részében a napelemes rendszerek legjelentősebb szereplőjével, a napelemekkel foglalkozunk, mert ezek lehetnek a „mismás” legfőbb okozói.

Evickélés a jogszabályok örvényeiben

2014. augusztus 6. | Rátai Attila |  9072
1 5 (1)

Amikor kedves olvasóinkkal együtt körülbelül két éve kihajóztunk, a célunk az volt, hogy a változó szabványok tengerében megfelelõen tájékozódva, korrekt munkát tudjunk végezni, illetve dokumentálni. Bár azóta történtek szabványmódosítások, -visszavonások , a követelmények nagyjából ugyanazok maradtak.

Az új FTC-stadion

2014. augusztus 6. | Üveges Zoltán |  3517

Sok évtizede nem épültek stadionok Magyarországon, azonban nemrég elindult a lavina, felépült a felcsúti Pancho Aréna, elkészült a debreceni Nagyerdei Stadion, és átadásra került az új Fradi-stadion, és még ki tudja, hogy folytatódik a sor.

Hordozható hálózati analizátorok

2014. augusztus 6. | netadmin |  2753

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat