Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk május 10-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2016. július-augusztus

A villamos szakmát érintő új tűzvédelmi műszaki irányelvek

A villamos szakmát érintő új tűzvédelmi műszaki irányelvek

2016. augusztus 5. | Kruppa Attila |  3410

2016. július 1-jével ismét fontos változások történtek a tűzvédelem szabályrendszerén belül, amelyek jelentős része a villamos szakterületet is érinti. Cikkünkben a módosított Villamos TvMI-nek és az új Felülvizsgálati TvMI-nek azokat a részeit tekintjük át, amelyek a legtöbb villamos szakember érdeklődésére tarthatnak számot.

Forgásirány vizsgálata, fázis-nulla azonosítás, szemrevételezés

Forgásirány vizsgálata, fázis-nulla azonosítás, szemrevételezés

Hibavédelem ellenőrzése – műszeres vizsgálatok VI.

2016. augusztus 5. | Furján Attila Oláh Csaba |  6753
2 5 (1)

A hibavédelem ellenőrzése – műszeres vizsgálatok című cikksorozat utolsó, AC oldali hibavédelmi méréseket tárgyaló részéhez érkeztünk, így jelen cikkünk tárgyát a korábbi gyakorlattal szemben, a műszeres vizsgálatokon túl, a szemrevételezéssel történő ellenőrzés és a dokumentálás képezi. Ezeken túl kitérünk a felülvizsgálat részeként elvégzendő fázis-nulla azonosításra, forgásirány-ellenőrzésre, működési próbák elvégzésére és a hálózat paramétereiből adódóan létrejövő feszültségesés mértékének ellenőrzésére.

Hogyan lehetek regisztrált villanyszerelő?

Hogyan lehetek regisztrált villanyszerelő?

2016. augusztus 5. | Lantos Tivadar |  1883
1 5 (1)

Számos érdeklődés érkezik hozzánk a regisztrált villanyszerelő jogosultság megszerzésével kapcsolatban. Felkerestük a témában a legilletékesebbeket, a MEE Villamos Energia Társaságot, a képzések, vizsgák szervezőjét. Kovács László elnök és Kunyik Sándorné irodavezető mindenre kiterjedő részletességgel válaszolt kérdéseinkre.

Egy kis fennakadás!

Egy kis fennakadás!

Navigálás a változó előírások tengerében 41.

2016. augusztus 5. | Rátai Attila |  2330
1 5 (1)

Kincsre találtam. Amikor elkezdtem komolyabban foglalkozni a villamos biztonságtechnikával, még nem is gondoltam volna, hogy ilyen élményben lesz részem. A matrózok nem érzelgősek, nekem sem szokásom, de az utóbbi évek hajózásai során sokszor a hullámoktól nem láttam a tengert. (Persze mondhatnám azt is, hogy a fától az erdőt, de ugye tengeren vagyunk...) Ezt a kincset nem veheti el tőlünk senki sem, viszont bármeddig növelhetjük. Örökölni nem tudjuk, továbbadni igen.

Kábel- és nyomvonalkeresők

Kábel- és nyomvonalkeresők

Áttekintő táblázat

2016. augusztus 5. | Villanyszerelők Lapja |  2259

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Vezetékek elkerülése és keresése

Vezetékek elkerülése és keresése

2016. augusztus 5. | Németh Gábor |  4455

Néhány éve történt az eset, amikor az úttest alatt sajtolásos technológiával átvezetett vízcsővel észrevétlenül átütötték a szennyvíz- csatorna csövét. A nyíláson kiáramló szennyvíz szép lassan kimosta a földet az utat burkoló aszfaltréteg alól, azzal életveszélyes helyzetet teremtve, hiszen a méretes gödörbe – a burkolat hirtelen beszakadásával – akár egy arra haladó autó is bezuhanhatott volna.

Világításkapcsolások bővítése és átalakítása 3

Világításkapcsolások bővítése és átalakítása 3

Vezérléstechnikai ötletek V.

2016. augusztus 5. | Porempovics József |  10 230

A cikksorozat előző két részében bemutatásra került a világítási kapcsolások átalakításának néhány lehetősége, kezdve az eredetileg egyszerű egypólusú kapcsolóval szerelt áramkörök funkcióbővítő átalakításától, az alternatív kapcsolásoknál használható kisebb-nagyobb változtatásokig, érintve a fényerő-szabályozás beépíthetőségét is.

Vezetékszerelési rendszerek

Vezetékszerelési rendszerek

Az iparosított lakásépítés villanyszerelése és felújítási lehetőségei II.

2016. augusztus 5. | Mészáros Miklós |  8463
2 4.5 (2)

Ahány házgyár, annyi szokás. Ez a módosított közmondás kifejezetten helyénvaló, ha a panellakás-építésről beszélünk. Számos megoldás született az évek, évtizedek alatt, melyeknek meg voltak a maguk okai, és minden esetben különböző szempontok kompromisszumaként jött létre az adott megoldás. A panelgyártás és a villanyszerelés szempontjai ellentétesek.

Veszélyes hosszabbítók az áruházak polcain

Veszélyes hosszabbítók az áruházak polcain

2016. augusztus 5. | Lantos Tivadar Majthényi Márton |  4606
3 4.67 (3)

Valaki gyanútlanul besétál az egyik nagyáruházba, és a polcról leemel egy olcsó több férőhelyes elosztósávot, amivel a hűtőgépét szeretné a hálózatra csatlakoztatni. Hazaviszi, beüzemeli, majd néhány napra elutazik – mire hazaér, a hűtő leállt, a gyorsan romlandó élelmiszerek tönkrementek. Hétköznapinak hangzó történet, és az is, éppen ezért olyan veszélyes.

Miért éppen 50 hertz?

Miért éppen 50 hertz?

2016. augusztus 5. | Dobai Gábor |  21 502
2 4.5 (2)

Hosszú út vezetett a mai villamosenergia-átviteli és elosztóhálózat kialakulásához, csatát vívott egymással ez egyenáram és a váltóáram, különböző feszültségszintek voltak, és a frekvencia is változott.