Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szakmakörnyezet

A villamos szakmát érintő új tűzvédelmi műszaki irányelvek

2016/7-8. lapszám | Kruppa Attila |  3908 |

Figylem! Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A villamos szakmát érintő új tűzvédelmi műszaki irányelvek

2016. július 1-jével ismét fontos változások történtek a tűzvédelem szabályrendszerén belül, amelyek jelentős része a villamos szakterületet is érinti. Cikkünkben a módosított Villamos TvMI-nek és az új Felülvizsgálati TvMI-nek azokat a részeit tekintjük át, amelyek a legtöbb villamos szakember érdeklődésére tarthatnak számot.

Visszatekintés

2014-től – a Tűzvédelmi törvény módosításával és új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) megjelenésével – új szabályozási struktúra lépett életbe. Ennek legmélyrehatóbb, az egész szabályrendszer gyakorlati alkalmazását érintő változása az, hogy az OTSZ-t olyan, több részterületre vonatkozó ún. Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI-k) egészítik ki, amelyek a jogszabály által előírtakat kielégítő műszaki megoldásokat tartalmaznak. Egyre többen fogadják el, hogy ezek alkalmazása egyfajta kötelezettség (hagyjuk most ennek a fogalmazásnak a pontosítását), és látják be a TvMI-k hasznosságát.

Az új szabályrendszer komoly előnye, hogy a TvMI-k – a jogalkotó deklarált szándékának megfelelően – évente felülvizsgálatra kerülnek, ezáltal a tapasztalatok gyorsan visszacsatolhatók, a szabályozás rugalmasan követheti a műszaki élet fejlődését. Ezzel összhangban a tavaly megjelent TvMI-k, köztük a Villamos TvMI (egész pontosan: TvMI 7.1, Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem) felülvizsgálata már esedékes volt, ami lehetőséget adott az első kiadás korrekciójára, kiegészítésére. Ugyanakkor számos olyan TvMI, melynek kidolgozása már tavaly tervbe volt véve, a legutóbbi időkig nem jelent még meg. Egyike ezeknek a Karbantartási és Felülvizsgálati TvMI, amely most jelent meg.

A cikk még 18 697 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

JogszabályokTvMI