Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A villamos szakmát érintő új tűzvédelmi műszaki irányelvek

2016. augusztus 5. | Kruppa Attila |  3396 |

A villamos szakmát érintő új tűzvédelmi műszaki irányelvek

2016. július 1-jével ismét fontos változások történtek a tűzvédelem szabályrendszerén belül, amelyek jelentős része a villamos szakterületet is érinti. Cikkünkben a módosított Villamos TvMI-nek és az új Felülvizsgálati TvMI-nek azokat a részeit tekintjük át, amelyek a legtöbb villamos szakember érdeklődésére tarthatnak számot.

Visszatekintés

2014-től – a Tűzvédelmi törvény módosításával és új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) megjelenésével – új szabályozási struktúra lépett életbe. Ennek legmélyrehatóbb, az egész szabályrendszer gyakorlati alkalmazását érintő változása az, hogy az OTSZ-t olyan, több részterületre vonatkozó ún. Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI-k) egészítik ki, amelyek a jogszabály által előírtakat kielégítő műszaki megoldásokat tartalmaznak. Egyre többen fogadják el, hogy ezek alkalmazása egyfajta kötelezettség (hagyjuk most ennek a fogalmazásnak a pontosítását), és látják be a TvMI-k hasznosságát.

Az új szabályrendszer komoly előnye, hogy a TvMI-k – a jogalkotó deklarált szándékának megfelelően – évente felülvizsgálatra kerülnek, ezáltal a tapasztalatok gyorsan visszacsatolhatók, a szabályozás rugalmasan követheti a műszaki élet fejlődését. Ezzel összhangban a tavaly megjelent TvMI-k, köztük a Villamos TvMI (egész pontosan: TvMI 7.1, Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem) felülvizsgálata már esedékes volt, ami lehetőséget adott az első kiadás korrekciójára, kiegészítésére. Ugyanakkor számos olyan TvMI, melynek kidolgozása már tavaly tervbe volt véve, a legutóbbi időkig nem jelent még meg. Egyike ezeknek a Karbantartási és Felülvizsgálati TvMI, amely most jelent meg.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

JogszabályokTvMI