Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Épületvillamosság

Vezetékszerelési rendszerek

Az iparosított lakásépítés villanyszerelése és felújítási lehetőségei II.

2016/7-8. lapszám | Mészáros Miklós |  9591 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Vezetékszerelési rendszerek

Ahány házgyár, annyi szokás. Ez a módosított közmondás kifejezetten helyénvaló, ha a panellakás-építésről beszélünk. Számos megoldás született az évek, évtizedek alatt, melyeknek meg voltak a maguk okai, és minden esetben különböző szempontok kompromisszumaként jött létre az adott megoldás. A panelgyártás és a villanyszerelés szempontjai ellentétesek.

Az alábbiakban tekintsük át azokat a szempontokat, amelyek ráhatással voltak a kialakult technológiákra:

  • Az elemtípusok számának minimalizálása – lehetőleg ne legyen olyan elem, ami csak villanyszerelés miatt különbözik egymástól.
  • Kritikus statikai helyeken lehetőleg ne gyengítsen villamos cső.
  • Álló csoportzsaluk és alagútzsaluk esetén a vízszintes elhúzásokat kerülni kell.
  • A zsalu előkészítése során villamos kötődoboz és csőszerelés lehetőleg minimális legyen.
  • Kapcsolók, dugaszolóaljzatok, lámpahelyek elégítsék ki a szabvány előírásait.
  • A szerelvények cserélhetők legyenek.
  • Összeszerelés során cső, vezeték ne sérüljön.
  • A vezeték hiba esetén cserélhető legyen.
  • A lakáshasználat során a vezetékeket és szerelvényeket mechanikai sérülés ne érje.
  • Lehetőleg alkalmazkodjon a villamos rendszer a bútorozási tervhez.

A különböző vezetékrendszereket egy kétszobás lakáson mutatjuk be. A lakás tipikus panellakás, WC-fürdőszoba közös térelemmel előre szerelve, kb. 53 m². A vizes, szennyvizes és szellőzés felszálló a WC hátfalán került elhelyezésre. A lakás a nappali szobán erkéllyel, a konyhán és a kisszobán ablakkal készült. A szerelés nem konkrét megvalósulás, hanem a paneles kialakítás jellegzetességét mutatja. 

Ma már el sem képzelhető, hogy az egységesítési törekvések során heves viták voltak az alumínium kontra rézvezeték, vagy a kiselosztó olvadóbiztosító–kisautomata alkalmazásában. A villanyszerelési technológiában is folyamatosan keresték a jobb megoldás és termelékenyebb kivitelezés lehetőségét. Ilyen volt a szegedi csőüregképzés, a budapesti és pécsi épületfüggetlen vezetékcsatornás szerelés gyakorlati megoldása. Ez utóbbi volt az MM falvezeték-korbács, amely Budapesten, a VIV műhelyben került előkészítésre és összeszerelésre. A vezetékrendszer dobozban került kiszállításra, és az adott lakástípusban a helyszínen kellett kiteríteni, beragasztani és szerelvényezni.

A cikk még 8 416 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

PanelrekonstrukcióVillanyszerelés