Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Mészáros Miklós

okl. villamosmérnök, gazdasági mérnök

 451 | |

Mészáros Miklós cikkei

Mészáros Miklós

Díszvilágítás, fényszennyezés, közpénzherdálás?

2020. február 24. |  4108

A Puskás Aréna folyamatosan üzemelő díszvilágítása és a stadion fenntartási költségei állandó témaként szolgálnak a napi sajtóban. A témával kapcsolatban az egyik olvasónk gondolatait osztunk meg, aki többek között a világítás üzemeltetési költségeit számolja újra.

Mészáros Miklós

Házgyári épületek villamos rendszereinek felújítása

2016. október 5. |  6088
4 4.33 (3)

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2011-ben 777 ezer lakott panellakás volt, amelyekben 1,8 millió ember élt. A házgyári épületek 25-50 évesek, a felújításra régen megértek, hiszen az elmúlt évtizedekben az épületek, az épületgépészeti és villamossági rendszerek elavulttá váltak, elhasználódtak, emellett a bentlakók mai igényeinek sem felelnek meg.

Mészáros Miklós

Vezetékszerelési rendszerek

Az iparosított lakásépítés villanyszerelése és felújítási lehetőségei II.

2016. augusztus 5. |  8444
2 4.5 (2)

Ahány házgyár, annyi szokás. Ez a módosított közmondás kifejezetten helyénvaló, ha a panellakás-építésről beszélünk. Számos megoldás született az évek, évtizedek alatt, melyeknek meg voltak a maguk okai, és minden esetben különböző szempontok kompromisszumaként jött létre az adott megoldás. A panelgyártás és a villanyszerelés szempontjai ellentétesek.

Mészáros Miklós

Az iparosított lakásépítés villanyszerelése és felújítási lehetőségei

2016. június 13. |  10 158
5 4.67 (3)

A szakmabeliek naponta szembesülnek a házgyári (panel) lakások villanyszerelési munkáinak nehézségeivel. Mivel részese voltam villamos tervezőként ennek a rohamos lakásépítési programnak (pécsi, szekszárdi, kaposvári, békéscsabai panelüzemek vonatkozásában), azt gondoltam, hogy célszerű lenne erről a korszakról áttekintő képet adni azoknak, akik ma foglalkoznak lakások villamos rendszerének szerelésével, felújításával, vagy egyszerűen érdeklődnek a téma iránt.