Villanyszerelők Lapja

Villanyszerelők Lapja 2016. október

 • Közvilágítás rekordidő alatt

  Országszerte korszerűsítik a települések közvilágítását. A legtöbb helyen LED-ek fogják biztosítani az utcák megvilágításához szükséges fényt, a hagyományos nátriumlámpák helyett. Az önkormányzatok megtakarítást várnak, a helyiek komfortosabb, szebb és jobb közvilágítást – a közbeszerzéseket ennek megfelelően írják ki a települések. Vajon milyen cégek képesek megfelelni a magas igényeknek? Mindenki versenybe szállhat, vagy célirányosan, egy bizonyos kivitelezőre szabott már a kiírás is? Milyen lámpatestek a megfelelők? Egyáltalán ki végezheti el a zsíros bevételt ígérő kivitelezést?

 • Villámvédelmi kockázatkezelés II.

  Kockázatkezelési paraméterek

  Előző cikkünkben a kockázatkezelés első lépésével, a modellalkotással foglalkoztunk. A cikksorozat második részében az ún. kockázatkezelési paraméterekre irányítjuk figyelmünket, amelyekkel leírhatjuk modellünket, és amelyeket számszerűsítve lehetőség nyílik a kockázatszámítások elvégzésére.

 • Változtatható sebességű motorindító PR

  Nem szükségesek speciális hajtástechnikai ismeretek az új DE1 változtatható sebességű motorindító szereléshez és üzembe helyezéshez. Olyan kényelmes és egyszerű a kezelése, mint egy hagyományos motorindítóé.

 • Hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszerek vizsgálata II.

  Hibavédelem ellenőrzése − műszeres vizsgálatok VIII.

  Cikksorozatunk előző részében a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek alapvető szabványi és törvényi vonatkozásaival, a rendszerdokumentáció elkészítésének minimális követelményeivel és érintőlegesen a vonatkozó MSZ EN 62446:2010 szabvány által megkövetelt hibavédelmi mérések felsorolásával foglalkoztunk. Ennek folytatásaként jelen cikkünkben rátérünk a mérések bővebb leírására és az ezen vizsgálatok elvégzéséhez szükséges környezeti jellemzők és követelmények tárgyalására.

 • 3-fázisú feszültség-felügyeleti relék

  Áttekintő táblázat

  A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

 • Feszültségfigyelő relék működése

  A védelmi berendezések egyik fontos csoportja az ún. figyelő reléké, melyek használatával kiküszöbölhetők a hosszú leállási idők, valamint a meghibásodások okozta költséges javítási munkálatok. Ezek a készülékek olyan kapcsolóegységek, amelyek nyomon követhetik az áramerősséget, a tápfeszültséget vagy éppen a motor hőmérsékletének csökkenését vagy növekedését. Összehasonlító táblázatunkban ez alkalommal a feszültségvédelmi relét vesszük górcső alá.

 • Házgyári épületek villamos rendszereinek felújítása

  A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2011-ben 777 ezer lakott panellakás volt, amelyekben 1,8 millió ember élt. A házgyári épületek 25-50 évesek, a felújításra régen megértek, hiszen az elmúlt évtizedekben az épületek, az épületgépészeti és villamossági rendszerek elavulttá váltak, elhasználódtak, emellett a bentlakók mai igényeinek sem felelnek meg.

 • Az otthon melege – távolról I.

  Vezeték nélküli fűtésszabályozás

  Az előző rész bevezetőjében említett két fűtésszabályozási megoldás (RF és buszos) közül most a vezeték nélküli, rádiófrekvenciás kommunikációval működő fűtési rendszer okostelefonnal történő helyi (WiFi) és távoli (internet) kezelhetőségének, beállításának lehetőségeit tekintjük át. A hardver összeállítása egy rendszeren belül viszonylag adott, és már többször volt róla szó a lap cikkeiben, így most elsősorban a szoftveres lehetőségek bemutatása a cél.

 • Tartsuk a jó irányt!

  Navigálás a változó előírások tengerében 43.

  Mit csináljanak a matrózok, ha a mellettük süllyedő hajóról átkiabálnak, hogy miként kell a hajót irányítani? Az érintésvédelmi felülvizsgálattal kapcsolatban sok kérdés merül fel.

 • A PID jelenség

  Napelemek működés közben

  Akárcsak az elmúlt 25 évben, idén júniusban is megrendezésre került a müncheni InterSolar kiállítás, amelynek jómagam is rendszeres látogatója vagyok immár 6 éve. München nem csak egy kellemes város, de az InterSolar kiváló alkalom arra, hogy a napelemes iparágban dolgozó beszállítókkal, vevőkkel, mérnök kollégákkal és barátokkal összegyűljünk évente egyszer, és kicseréljük gondolatainkat a piaci helyzetről, a műszaki újdonságokról, és arról, hogy hogyan haladjunk tovább a megújuló energiák rögös útján.