Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2016. október

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Közvilágítás rekordidő alatt

Lantos Tivadar |  2400

Országszerte korszerűsítik a települések közvilágítását. A legtöbb helyen LED-ek fogják biztosítani az utcák megvilágításához szükséges fényt, a hagyományos nátriumlámpák helyett. Az önkormányzatok megtakarítást várnak, a helyiek komfortosabb, szebb és jobb közvilágítást – a közbeszerzéseket ennek megfelelően írják ki a települések. Vajon milyen cégek képesek megfelelni a magas igényeknek? Mindenki versenybe szállhat, vagy célirányosan, egy bizonyos kivitelezőre szabott már a kiírás is? Milyen lámpatestek a megfelelők? Egyáltalán ki végezheti el a zsíros bevételt ígérő kivitelezést?

Villámvédelmi kockázatkezelés II.

Kockázatkezelési paraméterek

Kruppa Attila |  2430

Előző cikkünkben a kockázatkezelés első lépésével, a modellalkotással foglalkoztunk. A cikksorozat második részében az ún. kockázatkezelési paraméterekre irányítjuk figyelmünket, amelyekkel leírhatjuk modellünket, és amelyeket számszerűsítve lehetőség nyílik a kockázatszámítások elvégzésére.

Változtatható sebességű motorindító

Támogatott cikk |  4068

Nem szükségesek speciális hajtástechnikai ismeretek az új DE1 változtatható sebességű motorindító szereléshez és üzembe helyezéshez. Olyan kényelmes és egyszerű a kezelése, mint egy hagyományos motorindítóé.

Hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszerek vizsgálata II.

Hibavédelem ellenőrzése − műszeres vizsgálatok VIII.

Furján Attila Oláh Csaba |  5201
7 4.5 (6)

Cikksorozatunk előző részében a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek alapvető szabványi és törvényi vonatkozásaival, a rendszerdokumentáció elkészítésének minimális követelményeivel és érintőlegesen a vonatkozó MSZ EN 62446:2010 szabvány által megkövetelt hibavédelmi mérések felsorolásával foglalkoztunk. Ennek folytatásaként jelen cikkünkben rátérünk a mérések bővebb leírására és az ezen vizsgálatok elvégzéséhez szükséges környezeti jellemzők és követelmények tárgyalására.

3-fázisú feszültség-felügyeleti relék

Áttekintő táblázat

|  2273

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Feszültségfigyelő relék működése

Lantos Tivadar |  7748
8 1 4.8 (5)

A védelmi berendezések egyik fontos csoportja az ún. figyelő reléké, melyek használatával kiküszöbölhetők a hosszú leállási idők, valamint a meghibásodások okozta költséges javítási munkálatok. Ezek a készülékek olyan kapcsolóegységek, amelyek nyomon követhetik az áramerősséget, a tápfeszültséget vagy éppen a motor hőmérsékletének csökkenését vagy növekedését. Összehasonlító táblázatunkban ez alkalommal a feszültségvédelmi relét vesszük górcső alá.

Házgyári épületek villamos rendszereinek felújítása

Panellakások villanyszerelése

Mészáros Miklós |  7060
6 4.2 (5)

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2011-ben 777 ezer lakott panellakás volt, amelyekben 1,8 millió ember élt. A házgyári épületek 25-50 évesek, a felújításra régen megértek, hiszen az elmúlt évtizedekben az épületek, az épületgépészeti és villamossági rendszerek elavulttá váltak, elhasználódtak, emellett a bentlakók mai igényeinek sem felelnek meg.

Az otthon melege – távolról I.

Vezeték nélküli fűtésszabályozás

Porempovics József |  4162

Az előző rész bevezetőjében említett két fűtésszabályozási megoldás (RF és buszos) közül most a vezeték nélküli, rádiófrekvenciás kommunikációval működő fűtési rendszer okostelefonnal történő helyi (WiFi) és távoli (internet) kezelhetőségének, beállításának lehetőségeit tekintjük át. A hardver összeállítása egy rendszeren belül viszonylag adott, és már többször volt róla szó a lap cikkeiben, így most elsősorban a szoftveres lehetőségek bemutatása a cél.

Tartsuk a jó irányt!

Navigálás a változó előírások tengerében 43.

Rátai Attila |  4098
8 5 (6)

Mit csináljanak a matrózok, ha a mellettük süllyedő hajóról átkiabálnak, hogy miként kell a hajót irányítani? Az érintésvédelmi felülvizsgálattal kapcsolatban sok kérdés merül fel.

A PID jelenség

Napelemek működés közben

Boros Viktor |  3741
3 4.33 (3)

Akárcsak az elmúlt 25 évben, idén júniusban is megrendezésre került a müncheni InterSolar kiállítás, amelynek jómagam is rendszeres látogatója vagyok immár 6 éve. München nem csak egy kellemes város, de az InterSolar kiváló alkalom arra, hogy a napelemes iparágban dolgozó beszállítókkal, vevőkkel, mérnök kollégákkal és barátokkal összegyűljünk évente egyszer, és kicseréljük gondolatainkat a piaci helyzetről, a műszaki újdonságokról, és arról, hogy hogyan haladjunk tovább a megújuló energiák rögös útján.