Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk május 10-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2016. október

Közvilágítás rekordidő alatt

Közvilágítás rekordidő alatt

2016. október 5. | Lantos Tivadar |  1647

Országszerte korszerűsítik a települések közvilágítását. A legtöbb helyen LED-ek fogják biztosítani az utcák megvilágításához szükséges fényt, a hagyományos nátriumlámpák helyett. Az önkormányzatok megtakarítást várnak, a helyiek komfortosabb, szebb és jobb közvilágítást – a közbeszerzéseket ennek megfelelően írják ki a települések. Vajon milyen cégek képesek megfelelni a magas igényeknek? Mindenki versenybe szállhat, vagy célirányosan, egy bizonyos kivitelezőre szabott már a kiírás is? Milyen lámpatestek a megfelelők? Egyáltalán ki végezheti el a zsíros bevételt ígérő kivitelezést?

Villámvédelmi kockázatkezelés II.

Villámvédelmi kockázatkezelés II.

Kockázatkezelési paraméterek

2016. október 5. | Kruppa Attila |  1877

Előző cikkünkben a kockázatkezelés első lépésével, a modellalkotással foglalkoztunk. A cikksorozat második részében az ún. kockázatkezelési paraméterekre irányítjuk figyelmünket, amelyekkel leírhatjuk modellünket, és amelyeket számszerűsítve lehetőség nyílik a kockázatszámítások elvégzésére.

Változtatható sebességű motorindító

Változtatható sebességű motorindító

2016. október 5. | Támogatott cikk |  2480

Nem szükségesek speciális hajtástechnikai ismeretek az új DE1 változtatható sebességű motorindító szereléshez és üzembe helyezéshez. Olyan kényelmes és egyszerű a kezelése, mint egy hagyományos motorindítóé.

Hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszerek vizsgálata II.

Hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszerek vizsgálata II.

Hibavédelem ellenőrzése − műszeres vizsgálatok VIII.

2016. október 5. | Furján Attila Oláh Csaba |  3674
5 4.4 (5)

Cikksorozatunk előző részében a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek alapvető szabványi és törvényi vonatkozásaival, a rendszerdokumentáció elkészítésének minimális követelményeivel és érintőlegesen a vonatkozó MSZ EN 62446:2010 szabvány által megkövetelt hibavédelmi mérések felsorolásával foglalkoztunk. Ennek folytatásaként jelen cikkünkben rátérünk a mérések bővebb leírására és az ezen vizsgálatok elvégzéséhez szükséges környezeti jellemzők és követelmények tárgyalására.

3-fázisú feszültség-felügyeleti relék

3-fázisú feszültség-felügyeleti relék

Áttekintő táblázat

2016. október 5. | |  1766

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Feszültségfigyelő relék működése

Feszültségfigyelő relék működése

2016. október 5. | Lantos Tivadar |  6070
6 1 4.75 (4)

A védelmi berendezések egyik fontos csoportja az ún. figyelő reléké, melyek használatával kiküszöbölhetők a hosszú leállási idők, valamint a meghibásodások okozta költséges javítási munkálatok. Ezek a készülékek olyan kapcsolóegységek, amelyek nyomon követhetik az áramerősséget, a tápfeszültséget vagy éppen a motor hőmérsékletének csökkenését vagy növekedését. Összehasonlító táblázatunkban ez alkalommal a feszültségvédelmi relét vesszük górcső alá.

Házgyári épületek villamos rendszereinek felújítása

Házgyári épületek villamos rendszereinek felújítása

2016. október 5. | Mészáros Miklós |  6107
4 4.33 (3)

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2011-ben 777 ezer lakott panellakás volt, amelyekben 1,8 millió ember élt. A házgyári épületek 25-50 évesek, a felújításra régen megértek, hiszen az elmúlt évtizedekben az épületek, az épületgépészeti és villamossági rendszerek elavulttá váltak, elhasználódtak, emellett a bentlakók mai igényeinek sem felelnek meg.

Az otthon melege – távolról I.

Az otthon melege – távolról I.

Vezeték nélküli fűtésszabályozás

2016. október 5. | Porempovics József |  2777

Az előző rész bevezetőjében említett két fűtésszabályozási megoldás (RF és buszos) közül most a vezeték nélküli, rádiófrekvenciás kommunikációval működő fűtési rendszer okostelefonnal történő helyi (WiFi) és távoli (internet) kezelhetőségének, beállításának lehetőségeit tekintjük át. A hardver összeállítása egy rendszeren belül viszonylag adott, és már többször volt róla szó a lap cikkeiben, így most elsősorban a szoftveres lehetőségek bemutatása a cél.

Tartsuk a jó irányt!

Tartsuk a jó irányt!

Navigálás a változó előírások tengerében 43.

2016. október 5. | Rátai Attila |  3330
5 5 (5)

Mit csináljanak a matrózok, ha a mellettük süllyedő hajóról átkiabálnak, hogy miként kell a hajót irányítani? Az érintésvédelmi felülvizsgálattal kapcsolatban sok kérdés merül fel.

A PID jelenség

A PID jelenség

Napelemek működés közben

2016. október 5. | Boros Viktor |  2613
2 5 (2)

Akárcsak az elmúlt 25 évben, idén júniusban is megrendezésre került a müncheni InterSolar kiállítás, amelynek jómagam is rendszeres látogatója vagyok immár 6 éve. München nem csak egy kellemes város, de az InterSolar kiváló alkalom arra, hogy a napelemes iparágban dolgozó beszállítókkal, vevőkkel, mérnök kollégákkal és barátokkal összegyűljünk évente egyszer, és kicseréljük gondolatainkat a piaci helyzetről, a műszaki újdonságokról, és arról, hogy hogyan haladjunk tovább a megújuló energiák rögös útján.