Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Méréstechnika

Hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszerek vizsgálata II.

Hibavédelem ellenőrzése − műszeres vizsgálatok VIII.

2016/10. lapszám | Furján Attila Oláh Csaba |  5201 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszerek vizsgálata II.

Cikksorozatunk előző részében a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek alapvető szabványi és törvényi vonatkozásaival, a rendszerdokumentáció elkészítésének minimális követelményeivel és érintőlegesen a vonatkozó MSZ EN 62446:2010 szabvány által megkövetelt hibavédelmi mérések felsorolásával foglalkoztunk. Ennek folytatásaként jelen cikkünkben rátérünk a mérések bővebb leírására és az ezen vizsgálatok elvégzéséhez szükséges környezeti jellemzők és követelmények tárgyalására.

Vonatkozó szabványok

Hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszerek hibavédelmi szempontból történő ellenőrzése esetén az elvégzendő méréseket és vizsgálatokat az MSZ EN 62446:2010 szabvány foglalja magába. A végzett mérésekkel és műszerekkel szemben támasztott követelményeket az AC oldalon végzendő mérésekhez hasonlóan az MSZ EN 61557 szabványsorozat tárgyalja. Napelemes rendszerek U-I karakterisztikáinak mérése esetén az MSZ EN 60891:2010 szabvány határozza meg a hőmérsékleti-, besugárzási értékek korrekciójának módját, továbbá a korrekcióban szereplő tényezők meghatározását. Fotovillamos eszközök mérése esetén az MSZ EN 60904:2010 szabvány részletezi az egyes mért paraméterek linearitás fokának meghatározását a további mért paraméterekhez képest, meghatározza továbbá az STC értékeket (Szabványos vizsgálati feltételeket), amiket részletesen ismertetünk a következő bekezdésben.

A cikk még 13 349 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

DokumentálásHibavédelemNapenergia

Kapcsolódó

Milyen hibákat kerüljünk el?

Milyen hibákat kerüljünk el?

Navigálás a változó előírások tengerében 60.