Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szabványok

Elosztódokumentáció

Jogi részletek

2018/6. lapszám | Rátai Attila |  12 108 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Elosztódokumentáció

A villanyszerelési munka során van egy terület, amely eléggé elhanyagolt hazánkban. Pedig fontos (lenne) vele foglalkozni, hiszen ha elmulasztjuk – még ha jó munkát végeztünk is –, meghurcolhatnak mások hülyesége miatt.

Egy televízión nem véletlenül van rajta, hogy „a burkolat eltávolítása életveszélyes”. Ha az önjelölt szerelő belenyúl, már nem a gyártó felelőssége. Egy elosztó ugyanúgy villamossági termék, mint egy televízió, annyi a különbség, hogy az elosztót mi gyártjuk vagy forgalmazzuk. Cikkünkben a papírmunkáról lesz szó. Ismertetjük, hogy milyen dokumentációkat kell elkészíteni és átadni az elosztóval együtt. Érdemes a cikk linkjét elmenteni, hogy megnyithassuk, ha szükséges – akár egy többméteres, többezer amperes, akár egy kétmodulos elosztót adunk is át.

Alapfogalmak

Biztonságos termék: minden olyan termék, amely a szokásos vagy észszerűen előrelátható használati feltételek mellett nem jelent veszélyt, vagy kizárólag a termék használatával összeegyeztethető, elfogadhatónak tekinthető, és a személyek biztonsága és egészsége magas szintű védelmének megfelelő legkisebb veszélyt jelenti.

CE megfelelőségi jelölés: a termékek forgalmazása tekintetében az akkreditálás és piacfelügyelet előírásainak megállapításáról és a 339/93/EGK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2008. július 9-i 765/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 765/2008/EK rendelet) 2. cikkének 20. pontjában meghatározott jelölés.

Felhasználó: az önálló foglalkozási és gazdasági tevékenység körébe eső célok érdekében eljáró személy, aki terméket vesz, rendel, kap, használ, igénybe vesz vagy a termékkel kapcsolatos kereskedelmi kommunikáció, ajánlat címzettje.

Forgalmazás: a közösségi piacon valamely termék gazdasági tevékenység keretében történő rendelkezésre bocsátása értékesítés, fogyasztás vagy használat céljára, akár ingyenesen, akár ellenérték fejében.

Forgalmazó: az a természetes vagy jogi személy az értékesítési láncban, a gyártón és az importőrön kívül, aki forgalmazza a terméket; meghatározott természetes vagy jogi személy, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, ideértve az értékesítés, fogyasztás vagy használat céljára akár ingyenesen, akár ellenérték fejében rendelkezésre bocsátó természetes vagy jogi személyt, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságot.

Forgalomba hozatal: a terméknek a közösségi piacon első alkalommal történő forgalmazása

Gyártó: az a természetes vagy jogi személy, aki a terméket gyártja, vagy aki saját nevében vagy védjegye alatt egy terméket terveztet, gyártat vagy forgalmaz.

Harmonizált szabvány: a 765/2008/EK rendelet 2. cikkének 9. pontjában meghatározott szabvány, amelynek hivatkozását az Európai Unió hivatalos lapjában közzéteszik.

Használati és kezelési útmutató: maradandó formában a fogyasztó vagy a felhasználó számára a gyártó által rendelkezésre bocsátott tájékoztatás a termék rendeltetésszerű és biztonságos használatának, felhasználásának, eltarthatóságának és kezelésének módjáról.

Honosított harmonizált szabvány: a nemzeti szabványként közzétett harmonizált szabvány.

Termék: minden olyan ingó dolog, amelyet fogyasztóknak és felhasználóknak szántak, és üzleti tevékenység folyamán ellenszolgáltatás fejében vagy anélkül, új, használt vagy újra feldolgozott állapotban szállítottak vagy bocsátottak rendelkezésre, kivéve az élelmiszer, a takarmány, az élő növény vagy állat, az emberi eredetű készítmény vagy a közvetlenül a növények vagy állatok reprodukciójához kapcsolódó növényi vagy állati eredetű készítmény, továbbá a villamos energiáról, a földgázellátásról és a távhőszolgáltatásról szóló törvény hatálya alá tartozó termékek és szolgáltatások.

Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezés: Egy vagy több kisfeszültségű kapcsolókészülék kombinációja a hozzá tartozó vezérlő-, mérő-, jelző-, védő- és szabályozókészülékekkel stb. együttesen, az összes belső villamos és mechanikai összekötéssel és szerkezeti résszel.

Szakképzett személy: Olyan személy, aki megfelelő képzettséggel és gyakorlattal rendelkezik, amely alkalmassá teszi őt arra, hogy felismerje a kockázatokat és elkerülje a villamosságból eredő veszélyeket.

Kioktatott személy: A szakképzett személy által megfelelő tájékoztatással ellátott vagy felügyelt személy, aki ennek alapján alkalmas arra, hogy felismerje a kockázatot és elkerülje a villamosságból eredő veszélyeket.

Szakképzetlen személy: Olyan személy, aki nem szakképzett és nem kioktatott személy.

Darabvizsgálat: A gyártás közben és/vagy után minden egyes berendezés igazoló ellenőrzése annak igazolására, hogy az a vonatkozó berendezésszabvány szerinti követelményeknek megfelel.

Eredeti gyártó: Az a szervezet, amely a berendezés eredeti konstrukcióját kivitelezte és a hozzá kapcsolódó igazoló ellenőrzést elvégezte a vonatkozó berendezésszabvány szerint.

Berendezésgyártó: Az a szervezet, amely a felelősséget vállalja a kész berendezésre.

A cikk még 19 754 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Végezetül

Amikor megy a hiszti a dokumentáció szükségessége miatt, csak annyit szoktam kérdezni, hogy vajon örülne, ha a gyermektápszerhez semmilyen minőséget igazoló dokumentációt nem kellene mellékelni? Egyszer kell időt, energiát fektetni a dokumentáció elkészítésébe; és a jól végzett munka utáni felelőtlen felhasználói magatartás miatt nem kell aggódnunk.

DokumentálásRátai AttilaSzabványok

Kapcsolódó

Milyen hibákat kerüljünk el?

Milyen hibákat kerüljünk el?

Navigálás a változó előírások tengerében 60.

Engedélyezési tervdokumentáció

Engedélyezési tervdokumentáció

Navigálás a változó előírások tengerében 64.