Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Házgyári épületek villamos rendszereinek felújítása

2016. október 5. | Mészáros Miklós |  6117 |

Házgyári épületek villamos rendszereinek felújítása

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2011-ben 777 ezer lakott panellakás volt, amelyekben 1,8 millió ember élt. A házgyári épületek 25-50 évesek, a felújításra régen megértek, hiszen az elmúlt évtizedekben az épületek, az épületgépészeti és villamossági rendszerek elavulttá váltak, elhasználódtak, emellett a bentlakók mai igényeinek sem felelnek meg.

Az épület- és lakásfelújításnak talán legkevésbé látványos része a villamos rendszer korszerűsítése. Komplex, az egész épületet érintő felújítással a szakirodalom nem is foglalkozik. Cikkemben javaslatot teszek a napjaink elvárásainak is megfelelő rendszer kialakítására, amely az egész épületet érinti, és vélhetően évtizedekre a kielégíti a lakók villamossággal kapcsolatos igényeit.

A munkavégzés ideális módja - minden szakma szempontjából - a kiköltöztetéssel járó teljes felújítás lenne, amelyre nagyon kicsi az esély, ezért az épületek közös rendszerének felújítása csak a nappali munkavégzés, esti visszakapcsolás elvén működhet. Nézzük a részleteket.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

ErősáramPanelrekonstrukcióRézVillanyszerelésVillanyszerelési anyagok