Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Épületvillamosság

Házgyári épületek villamos rendszereinek felújítása

Panellakások villanyszerelése

2016/10. lapszám | Mészáros Miklós |  7099 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Házgyári épületek villamos rendszereinek felújítása

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2011-ben 777 ezer lakott panellakás volt, amelyekben 1,8 millió ember élt. A házgyári épületek 25-50 évesek, a felújításra régen megértek, hiszen az elmúlt évtizedekben az épületek, az épületgépészeti és villamossági rendszerek elavulttá váltak, elhasználódtak, emellett a bentlakók mai igényeinek sem felelnek meg.

Az épület- és lakásfelújításnak talán legkevésbé látványos része a villamos rendszer korszerűsítése. Komplex, az egész épületet érintő felújítással a szakirodalom nem is foglalkozik. Cikkemben javaslatot teszek a napjaink elvárásainak is megfelelő rendszer kialakítására, amely az egész épületet érinti, és vélhetően évtizedekre a kielégíti a lakók villamossággal kapcsolatos igényeit.

A munkavégzés ideális módja – minden szakma szempontjából – a kiköltöztetéssel járó teljes felújítás lenne, amelyre nagyon kicsi az esély, ezért az épületek közös rendszerének felújítása csak a nappali munkavégzés, esti visszakapcsolás elvén működhet. Nézzük a részleteket.

A cikk még 17 948 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ErősáramPanelrekonstrukcióRézVillanyszerelésVillanyszerelési anyagok