Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

MegújulókNapenergia

A PID jelenség

Napelemek működés közben

2016/10. lapszám | Boros Viktor |  3119 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A PID jelenség

Akárcsak az elmúlt 25 évben, idén júniusban is megrendezésre került a müncheni InterSolar kiállítás, amelynek jómagam is rendszeres látogatója vagyok immár 6 éve. München nem csak egy kellemes város, de az InterSolar kiváló alkalom arra, hogy a napelemes iparágban dolgozó beszállítókkal, vevőkkel, mérnök kollégákkal és barátokkal összegyűljünk évente egyszer, és kicseréljük gondolatainkat a piaci helyzetről, a műszaki újdonságokról, és arról, hogy hogyan haladjunk tovább a megújuló energiák rögös útján.

Ahogy arra számítani lehetett (lásd Villanyszerelők Lapja 2016/4. szám – Piaci tendenciák), az idei szakkiállítás is viszonylag kevés újdonsággal szolgált. Miközben a beszédtémát továbbra is a sztenderd polikristályos napelemek uralták: pontosabban, hogy ki tud még az olcsóbbnál is olcsóbb terméket kínálni, a gyártók marketingesei vért izzadva próbálták felhívni magukra a figyelmet, impozáns standokkal vagy éppen frappáns feliratokkal. A leggyakrabban szembejövő szlogenek a „glass-glass” napelem (vagyis 2 üveglap közé laminált napelemcellák), vagy a „bi-facial” (napelem-cella mindkét oldala alkalmas a fény hasznosítására) feliratok voltak.  Bár ezeket nem lehet ténylegesen új technológiáknak hívni, mert már 3-4 éve is léteztek, csupán talán az áruk mérséklődött valamelyest és már annyiért elérhetők, mint amennyibe 4 évvel ezelőtt egy sztenderd napelem került (továbbra is megmaradt a 40%-os ártöbblet a hagyományos napelemekhez képest).

A cikk még 15 090 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Megújuló energetikaPID jelenség