Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Villanyszerelők Lapja 2016. június

Az iparosított lakásépítés villanyszerelése és felújítási lehetőségei

Az iparosított lakásépítés villanyszerelése és felújítási lehetőségei

2016. június 13. | Mészáros Miklós |  9642
4 4.5 (2)

A szakmabeliek naponta szembesülnek a házgyári (panel) lakások villanyszerelési munkáinak nehézségeivel. Mivel részese voltam villamos tervezőként ennek a rohamos lakásépítési programnak (pécsi, szekszárdi, kaposvári, békéscsabai panelüzemek vonatkozásában), azt gondoltam, hogy célszerű lenne erről a korszakról áttekintő képet adni azoknak, akik ma foglalkoznak lakások villamos rendszerének szerelésével, felújításával, vagy egyszerűen érdeklődnek a téma iránt.

Áram-védőkapcsolók (RCD-k) vizsgálati módszerei

Áram-védőkapcsolók (RCD-k) vizsgálati módszerei

Hibavédelem ellenőrzése – műszeres vizsgálatok V.

2016. június 13. | Furján Attila Oláh Csaba |  13 825
12 5 (5)

Villamos berendezések hibavédelmi szempontból történő első vagy időszakos, esetleg javítást követő felülvizsgálatának fontos részét képezi az áram-védőkapcsolók, szabvány szerinti rövidítéssel az RCD-k (egyéb használt, de nem szabványos elnevezései: FI kapcsoló, FI relé, ÉV kapcsoló, ÉV relé, életvédelmi relé) felülvizsgálata, függetlenül attól, hogy alapvédelmi vagy kiegészítő védelmi szerepet tölt be a vizsgált eszköz hibavédelem szempontjából. Áram-védőkapcsolók felülvizsgálata esetén azonosítás, szemrevételezés és műszeres mérés is szükséges az adott eszköz vizsgálatának és minősítésének elvégzéséhez. Az RCD-k vizsgálatának eredményeit javasolt önálló jegyzőkönyvben csatolni a vizsgált villamos berendezés vagy berendezésrész minősítő iratának mellékleteként.

Eljött a LED T8 fénycsövek korszaka

Eljött a LED T8 fénycsövek korszaka

2016. június 13. | Támogatott cikk |  1943

A LED fénycsövek felhasználásának területén ugrásszerű növekedésre lehet számítani az elkövetkező időszakban. A LED technológia elérte azt a szintet, hogy megfelelő alternatívát kínáljon a háromsávos T8-as fénycsövekkel szemben. Nemcsak a magas hatékonyság és hosszabb élettartam miatt, hanem mert mostanra megfelelő műszaki megoldást tud nyújtani a különféle fénycsöves alkalmazásokra, mint például elektronikus előtéteket használó installációk vagy magas környezeti hőmérsékleten üzemeltetett, zárt armatúrás lámpatestek esetében.

Mit árul el a transzformátor-hibagáz?

Mit árul el a transzformátor-hibagáz?

2016. június 13. | Lantos Tivadar |  2308

A transzformátor 130 éves múltra tekint vissza, azóta nagyot fejlődött a technológia, bár a mai, nagy értékű készülékek elméleti alapja ugyanaz maradt. A transzformátorok hibagáz-elemzése kitágította a határokat, pontosabb képet adva a berendezések működéséről, üzemállapotáról.

Kettős váltókapcsolók

Kettős váltókapcsolók

Áttekintő táblázat

2016. június 13. | Villanyszerelők Lapja |  2466

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

MSZ HD 60364-6:2007 szerinti villamos berendezés ellenőrzésének elkészítése

MSZ HD 60364-6:2007 szerinti villamos berendezés ellenőrzésének elkészítése

Navigálás a változó előírások tengerében 40. rész.

2016. június 13. | Rátai Attila |  11 853
3 4.67 (3)

Több mint három évvel a „Navigálás a változó előírások tengerében” cikksorozat első cikke után hajónk sok zátonyt kikerülve, vihart túlélve továbbra is szeli a vizeket. A matrózok jutalmul bármit kérhettek, és ők kértek is. Ezért beszéljük át a dokumentálásra vonatkozó előírásokat, és a jegyzőkönyv készítésére is írunk majd példákat.

A kettős váltókapcsolókról

A kettős váltókapcsolókról

2016. június 13. | Porempovics József |  14 575

Az e havi összehasonlító táblázat a lakásszerelvények egyik, nem a leggyakrabban használt típusának tulajdonságait mutatja be. A kettős váltókapcsolók elnevezés mellett szakmai körökben és gyártónként is előfordul a dupla váltókapcsoló vagy dupla alternatív kapcsoló elnevezés is. Bárhogyan is nevezzük, a lényeg a helyigényben és a működésben van, vagyis használatával egy szerelvényhelyen két kapcsolási lehetőséget kapunk, ráadásul külön-külön billentyűkkel működtetett alternatívkapcsolókkal.

A szolárrendszer szíve, az inverter

A szolárrendszer szíve, az inverter

2016. június 13. | Boros Viktor |  7704
3 5 (3)

Az előző részben áttekintettük, hogy napelemes rendszerünk megtervezése és kivitelezése során mire ügyeljünk a napelemek tájolása, a tartószerkezet megválasztása vagy éppen a kábelezés során. A naperőművünk teljesítményét nem csak a napelemek minősége vagy azok tájolása, de a napelemek által megtermelt egyenáramot váltóárammá konvertáló szolár inverter is nagyban meghatározza.

Világításkapcsolások bővítése és átalakítása 2

Világításkapcsolások bővítése és átalakítása 2

Vezérléstechnikai ötletek V.

2016. június 13. | Porempovics József |  3448

A hagyományos világítási kapcsolások átalakításának, módosításának és bővítésének lehetőségeit folytatva az alternatív kapcsolókkal szerelt hálózatokkal foglalkozunk, amikor a megrendelők, lakók úgy szeretnék bővíteni a meglévő rendszert, hogy az új vezérlési lehetőségek mellett lehetőleg megmaradjon az eredeti két helyről történő működtetés lehetősége is. A működtetés alapvetően kétféle lehet: dimmelés vagy csupán a be- és kikapcsolás – természetesen a dimmelés egyben a be- és kikapcsolás funkcióját is adja.

Életveszélyes éjjeli lámpa a barkácsboltból

Életveszélyes éjjeli lámpa a barkácsboltból

2016. június 13. | Lantos Tivadar Majthényi Márton |  9661
1 5 (1)

Az üzletek polcain egyre-másra találkozhatunk különböző elektronikai termékfurcsaságokkal, amelyek jelentős része élet- és balesetveszélyes. Egyik olvasónktól kaptunk egy apró eszközt, melynek igazából a nevét sem tudjuk megmondani. Nevezzük „éjjeli lámpának”, amit egy Pécs környéki műszaki boltban lehet megvásárolni. A Tracon laboratóriumában alapos vizsgálatnak vetettük alá: az eredmény lesújtó.