Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk május 10-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2016. június

Az iparosított lakásépítés villanyszerelése és felújítási lehetőségei

Az iparosított lakásépítés villanyszerelése és felújítási lehetőségei

2016. június 13. | Mészáros Miklós |  10 184
5 4.67 (3)

A szakmabeliek naponta szembesülnek a házgyári (panel) lakások villanyszerelési munkáinak nehézségeivel. Mivel részese voltam villamos tervezőként ennek a rohamos lakásépítési programnak (pécsi, szekszárdi, kaposvári, békéscsabai panelüzemek vonatkozásában), azt gondoltam, hogy célszerű lenne erről a korszakról áttekintő képet adni azoknak, akik ma foglalkoznak lakások villamos rendszerének szerelésével, felújításával, vagy egyszerűen érdeklődnek a téma iránt.

Áram-védőkapcsolók (RCD-k) vizsgálati módszerei

Áram-védőkapcsolók (RCD-k) vizsgálati módszerei

Hibavédelem ellenőrzése – műszeres vizsgálatok V.

2016. június 13. | Furján Attila Oláh Csaba |  17 008
17 5 (10)

Villamos berendezések hibavédelmi szempontból történő első vagy időszakos, esetleg javítást követő felülvizsgálatának fontos részét képezi az áram-védőkapcsolók, szabvány szerinti rövidítéssel az RCD-k (egyéb használt, de nem szabványos elnevezései: FI kapcsoló, FI relé, ÉV kapcsoló, ÉV relé, életvédelmi relé) felülvizsgálata, függetlenül attól, hogy alapvédelmi vagy kiegészítő védelmi szerepet tölt be a vizsgált eszköz hibavédelem szempontjából. Áram-védőkapcsolók felülvizsgálata esetén azonosítás, szemrevételezés és műszeres mérés is szükséges az adott eszköz vizsgálatának és minősítésének elvégzéséhez. Az RCD-k vizsgálatának eredményeit javasolt önálló jegyzőkönyvben csatolni a vizsgált villamos berendezés vagy berendezésrész minősítő iratának mellékleteként.

Eljött a LED T8 fénycsövek korszaka

Eljött a LED T8 fénycsövek korszaka

2016. június 13. | Támogatott cikk |  2276

A LED fénycsövek felhasználásának területén ugrásszerű növekedésre lehet számítani az elkövetkező időszakban. A LED technológia elérte azt a szintet, hogy megfelelő alternatívát kínáljon a háromsávos T8-as fénycsövekkel szemben. Nemcsak a magas hatékonyság és hosszabb élettartam miatt, hanem mert mostanra megfelelő műszaki megoldást tud nyújtani a különféle fénycsöves alkalmazásokra, mint például elektronikus előtéteket használó installációk vagy magas környezeti hőmérsékleten üzemeltetett, zárt armatúrás lámpatestek esetében.

Mit árul el a transzformátor-hibagáz?

Mit árul el a transzformátor-hibagáz?

2016. június 13. | Lantos Tivadar |  2626

A transzformátor 130 éves múltra tekint vissza, azóta nagyot fejlődött a technológia, bár a mai, nagy értékű készülékek elméleti alapja ugyanaz maradt. A transzformátorok hibagáz-elemzése kitágította a határokat, pontosabb képet adva a berendezések működéséről, üzemállapotáról.

Kettős váltókapcsolók

Kettős váltókapcsolók

Áttekintő táblázat

2016. június 13. | Villanyszerelők Lapja |  2832

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

MSZ HD 60364-6:2007 szerinti villamos berendezés ellenőrzésének elkészítése

MSZ HD 60364-6:2007 szerinti villamos berendezés ellenőrzésének elkészítése

Navigálás a változó előírások tengerében 40. rész.

2016. június 13. | Rátai Attila |  12 757
3 4.67 (3)

Több mint három évvel a „Navigálás a változó előírások tengerében” cikksorozat első cikke után hajónk sok zátonyt kikerülve, vihart túlélve továbbra is szeli a vizeket. A matrózok jutalmul bármit kérhettek, és ők kértek is. Ezért beszéljük át a dokumentálásra vonatkozó előírásokat, és a jegyzőkönyv készítésére is írunk majd példákat.

A kettős váltókapcsolókról

A kettős váltókapcsolókról

2016. június 13. | Porempovics József |  15 325

Az e havi összehasonlító táblázat a lakásszerelvények egyik, nem a leggyakrabban használt típusának tulajdonságait mutatja be. A kettős váltókapcsolók elnevezés mellett szakmai körökben és gyártónként is előfordul a dupla váltókapcsoló vagy dupla alternatív kapcsoló elnevezés is. Bárhogyan is nevezzük, a lényeg a helyigényben és a működésben van, vagyis használatával egy szerelvényhelyen két kapcsolási lehetőséget kapunk, ráadásul külön-külön billentyűkkel működtetett alternatívkapcsolókkal.

A szolárrendszer szíve, az inverter

A szolárrendszer szíve, az inverter

2016. június 13. | Boros Viktor |  8372
5 5 (4)

Az előző részben áttekintettük, hogy napelemes rendszerünk megtervezése és kivitelezése során mire ügyeljünk a napelemek tájolása, a tartószerkezet megválasztása vagy éppen a kábelezés során. A naperőművünk teljesítményét nem csak a napelemek minősége vagy azok tájolása, de a napelemek által megtermelt egyenáramot váltóárammá konvertáló szolár inverter is nagyban meghatározza.

Világításkapcsolások bővítése és átalakítása 2

Világításkapcsolások bővítése és átalakítása 2

Vezérléstechnikai ötletek V.

2016. június 13. | Porempovics József |  3976

A hagyományos világítási kapcsolások átalakításának, módosításának és bővítésének lehetőségeit folytatva az alternatív kapcsolókkal szerelt hálózatokkal foglalkozunk, amikor a megrendelők, lakók úgy szeretnék bővíteni a meglévő rendszert, hogy az új vezérlési lehetőségek mellett lehetőleg megmaradjon az eredeti két helyről történő működtetés lehetősége is. A működtetés alapvetően kétféle lehet: dimmelés vagy csupán a be- és kikapcsolás – természetesen a dimmelés egyben a be- és kikapcsolás funkcióját is adja.

Életveszélyes éjjeli lámpa a barkácsboltból

Életveszélyes éjjeli lámpa a barkácsboltból

2016. június 13. | Lantos Tivadar Majthényi Márton |  10 181
1 5 (1)

Az üzletek polcain egyre-másra találkozhatunk különböző elektronikai termékfurcsaságokkal, amelyek jelentős része élet- és balesetveszélyes. Egyik olvasónktól kaptunk egy apró eszközt, melynek igazából a nevét sem tudjuk megmondani. Nevezzük „éjjeli lámpának”, amit egy Pécs környéki műszaki boltban lehet megvásárolni. A Tracon laboratóriumában alapos vizsgálatnak vetettük alá: az eredmény lesújtó.