Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Eszközeink

Mit árul el a transzformátor-hibagáz?

2016/6. lapszám | Lantos Tivadar |  3350 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Mit árul el a transzformátor-hibagáz?

A transzformátor 130 éves múltra tekint vissza, azóta nagyot fejlődött a technológia, bár a mai, nagy értékű készülékek elméleti alapja ugyanaz maradt. A transzformátorok hibagáz-elemzése kitágította a határokat, pontosabb képet adva a berendezések működéséről, üzemállapotáról.

A ’60-as években kezdődött

A magyarok mindig is az élen jártak a transzformátorok tervezésében, kivitelezésében, valamint a műszerek gyártásában. A magyar szabványok sokszor megelőzték a nemzetközi szabványokat, azonban a fejlesztésekben lemaradtunk, nem követtük igazán nyomon a nemzetközi tapasztalatokat. Kezdetben száraz transzformátorokat készítettek, ám a teljesítmény növekedésével szükség volt a hűtésre. A legjobban bevált hűtési mód a transzformátorok esetében az olajhűtés. Az üzemi hőt felveszi az olaj, egy keringtető rendszeren keresztül elvezeti, majd a külső környezetnek leadja. A trafó belsejében lévő, állandóan váltakozó mágneses tér azonban az olajra is kihatással van.

A trafóolaj szénhidrogén-alapú termék, rövidebb, hosszabb molekulaláncokat tartalmaz. Normál körülmények között homogén, jó hővezető tulajdonságokkal rendelkezik. Valamikor a ‘60-as években a tudomány rájött arra, hogy a transzformátorokban bizonyos körülmények között gázok keletkeznek, amelyek robbanást okozhatnak a trafók belsejében. Ennek elkerülése és a balesetek megelőzése érdekében kezdték el vizsgálni a felszabaduló gázokat. A trafógázok elemzésének először megszületett az empirikus elméleti háttere, majd a gyakorlatba is átültették a tapasztalatokat. Abszolút és relatív módszerekkel a mérések pontosak voltak, viszont sok vitát gerjeszt mind a mai napig a kiértékelés. Mikor mondjuk valamiről, hogy rossz, veszélyes, hol a határ, amikor már nem szabad tovább működtetni egy berendezést, javításra, külső beavatkozásra van szükség?

A cikk még 8 396 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Transzformátor