Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Méréstechnika

Áram-védőkapcsolók (RCD-k) vizsgálati módszerei

Hibavédelem ellenőrzése – műszeres vizsgálatok V.

2016/6. lapszám | Furján Attila Oláh Csaba |  23 891 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Áram-védőkapcsolók (RCD-k) vizsgálati módszerei

Villamos berendezések hibavédelmi szempontból történő első vagy időszakos, esetleg javítást követő felülvizsgálatának fontos részét képezi az áram-védőkapcsolók, szabvány szerinti rövidítéssel az RCD-k (egyéb használt, de nem szabványos elnevezései: FI kapcsoló, FI relé, ÉV kapcsoló, ÉV relé, életvédelmi relé) felülvizsgálata, függetlenül attól, hogy alapvédelmi vagy kiegészítő védelmi szerepet tölt be a vizsgált eszköz hibavédelem szempontjából. Áram-védőkapcsolók felülvizsgálata esetén azonosítás, szemrevételezés és műszeres mérés is szükséges az adott eszköz vizsgálatának és minősítésének elvégzéséhez. Az RCD-k vizsgálatának eredményeit javasolt önálló jegyzőkönyvben csatolni a vizsgált villamos berendezés vagy berendezésrész minősítő iratának mellékleteként.

Áram-védőkapcsoló működése

Az áram-védőkapcsolók működésének elve az aktív vezetők (fázisvezetők és nullavezető) áramának összegzésén alapul. A gyakorlatban leggyakrabban mágneses összegzést alkalmaznak, az RCD burkolatán belül egy vasmagot helyeznek el, melyen az összes aktív vezetőt átvezetik, így normál üzemi állapot esetén a zárt vasmag eredő gerjesztése nulla (RCD-k alkalmazhatók egy- és háromfázisú villamos berendezések, akár szimmetrikus háromfázisú hálózatok esetén is!). Testzárlat esetén, ha az üzemi áram egy része hibaáramként a védővezetőn vagy a földön keresztül folyik el, a vasmag gerjesztetté válik (Ibe=Iki), ezt egy különbözeti áramrelé érzékelni képes. Abban az esetben, ha a hibaáram értéke meghaladja az áram-védőkapcsoló névleges különbözeti áramértékét, az RCD működésbe lép. A hibaáram kialakulása történhet a szigetelés ellenállásának romlásából adódóan (öregedés, nedvesedés, kémiai behatások által), vagy testzárlat fellépésének következtében. Az RCD-k működési elvéből adódik, hogy az öszszes aktív vezetőt keresztül kell vezetni az RCD-n, viszont a PEN, és a PE vezetők bekötése szigorúan tilos. Az RCD sematikus ábrája a bekötött vezetőkkel az 1. ábrán látható.

1. ábra: RCD sematikus ábrája

A cikk még 13 435 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Áram-védőkapcsolóEllenőrzésHibavédelemMSZ HD 60364Vizsgálat

Kapcsolódó