Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Napenergia

A szolárrendszer szíve, az inverter

2016/6. lapszám | Boros Viktor |  8984 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A szolárrendszer szíve, az inverter

Az előző részben áttekintettük, hogy napelemes rendszerünk megtervezése és kivitelezése során mire ügyeljünk a napelemek tájolása, a tartószerkezet megválasztása vagy éppen a kábelezés során. A naperőművünk teljesítményét nem csak a napelemek minősége vagy azok tájolása, de a napelemek által megtermelt egyenáramot váltóárammá konvertáló szolár inverter is nagyban meghatározza.

A szolár inverterek fajtái

Az invertereknek két fő típusa van, a hagyományos transzformátoros és a transzformátor nélküli kivitelűek. A transzformátoros inverterek a nevükből adódóan is egy DC/AC transzformátort tartalmaznak, amely összeszinkronizálja a DC bemeneti feszültséget a hálózati AC feszültséggel. Ezzel szemben a transzformátor nélküli inverterek mikrocsipes vezérléssel és számos tekercs, illetve kondenzátor közbeiktatásával a DC feszültségből először egy nagyfrekvenciás AC áramot, majd abból ismét DC áramot, végül a villamos hálózati feszültséggel és frekvenciával megegyező AC áramot állítanak elő.

Napjainkban egyre ritkábban találkozunk transzformátoros inverterekkel, mivel a transzformátor nélküli kivitel előállítási költségei sokkal alacsonyabbak, de a hagyományos transzformátoros inver-tereknek is vannak előnyei, mégpedig a nagyobb érintésvédelmi biztonság a galvanikus leválasztásnak köszönhetően (meghibásodás esetén sem tud visszatáplálni az AC hálózatba), kevesebb alkatrészből állnak, ezáltal kisebb a meghibásodási pontok száma, az AC áram minősége jobb, mivel kevesebb az elektromágneses szennyezés, illetve jobban védik a napelemeket a PID effektustól (Power Induced Degradation).

A cikk még 14 580 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

InverterMegújuló energetikaTúlfeszültség-védelem