Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A szolárrendszer szíve, az inverter

2016. június 13. | Boros Viktor |  8367 |

A szolárrendszer szíve, az inverter

Az előző részben áttekintettük, hogy napelemes rendszerünk megtervezése és kivitelezése során mire ügyeljünk a napelemek tájolása, a tartószerkezet megválasztása vagy éppen a kábelezés során. A naperőművünk teljesítményét nem csak a napelemek minősége vagy azok tájolása, de a napelemek által megtermelt egyenáramot váltóárammá konvertáló szolár inverter is nagyban meghatározza.

A szolár inverterek fajtái

Az invertereknek két fő típusa van, a hagyományos transzformátoros és a transzformátor nélküli kivitelűek. A transzformátoros inverterek a nevükből adódóan is egy DC/AC transzformátort tartalmaznak, amely összeszinkronizálja a DC bemeneti feszültséget a hálózati AC feszültséggel. Ezzel szemben a transzformátor nélküli inverterek mikrocsipes vezérléssel és számos tekercs, illetve kondenzátor közbeiktatásával a DC feszültségből először egy nagyfrekvenciás AC áramot, majd abból ismét DC áramot, végül a villamos hálózati feszültséggel és frekvenciával megegyező AC áramot állítanak elő.

Napjainkban egyre ritkábban találkozunk transzformátoros inverterekkel, mivel a transzformátor nélküli kivitel előállítási költségei sokkal alacsonyabbak, de a hagyományos transzformátoros inver-tereknek is vannak előnyei, mégpedig a nagyobb érintésvédelmi biztonság a galvanikus leválasztásnak köszönhetően (meghibásodás esetén sem tud visszatáplálni az AC hálózatba), kevesebb alkatrészből állnak, ezáltal kisebb a meghibásodási pontok száma, az AC áram minősége jobb, mivel kevesebb az elektromágneses szennyezés, illetve jobban védik a napelemeket a PID effektustól (Power Induced Degradation).

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

InverterMegújuló energetikaTúlfeszültség-védelem