Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Életveszélyes éjjeli lámpa a barkácsboltból

2016. június 13. | Lantos Tivadar Majthényi Márton |  10 181 |

Életveszélyes éjjeli lámpa a barkácsboltból

Az üzletek polcain egyre-másra találkozhatunk különböző elektronikai termékfurcsaságokkal, amelyek jelentős része élet- és balesetveszélyes. Egyik olvasónktól kaptunk egy apró eszközt, melynek igazából a nevét sem tudjuk megmondani. Nevezzük „éjjeli lámpának”, amit egy Pécs környéki műszaki boltban lehet megvásárolni. A Tracon laboratóriumában alapos vizsgálatnak vetettük alá: az eredmény lesújtó.

Kilóg a lóláb

A termék tesztelését három fontos műszaki szempont alapján végeztük el. Az első és legegyszerűbb a terméken található jelölések vizsgálata, ami alapján egy laikus vásárlónak el kellene tudnia igazodnia, hogy a kezében tartott termék milyen paraméterekkel rendelkezik. A második szempont a termék érintésvédelme, hiszen senki sem szeretné, ha az általa vásárolt termék használata életveszélyes lenne. Harmadsorban pedig a termék anyagának lángállóságát ellenőriztük.

Első ránézésre sem túl bizalomgerjesztő a termék, sem a márkajelzést, sem az alapvető és szabványok szerint feltüntetendő villamos paramétereket nem jelölte a gyártó a készüléken, továbbá a „CE” jelölés is hiányzik. Az eszközön, amely gyakorlatilag egy dugaszolóaljzatba helyezhető foglalat, van egy kapcsoló, egy tölcséres kialakítású foglalat, valamint egy csatlakozódugó, mindez egy műanyagházban.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

ÉrintésvédelemVideóVilágítástechnikaVizsgálat