Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

MSZ HD 60364-6:2007 szerinti villamos berendezés ellenőrzésének elkészítése

Navigálás a változó előírások tengerében 40. rész.

2016. június 13. | Rátai Attila |  12 817 |

MSZ HD 60364-6:2007 szerinti villamos berendezés ellenőrzésének elkészítése

Több mint három évvel a „Navigálás a változó előírások tengerében” cikksorozat első cikke után hajónk sok zátonyt kikerülve, vihart túlélve továbbra is szeli a vizeket. A matrózok jutalmul bármit kérhettek, és ők kértek is. Ezért beszéljük át a dokumentálásra vonatkozó előírásokat, és a jegyzőkönyv készítésére is írunk majd példákat.

Be kell vallani, hogy ez jogos kérés, hiszen elég meglepő hajónaplókkal találkozunk az MSZ HD 60364-6:2007-et illetően. Most átte-kintjük az vonatkozó alapelveket és megnézzük, hogyan kell a jegyzőkönyveket elkészíteni.

Az örökös dilemma

Ha elmegyünk az orvoshoz egy teljes felülvizsgálatra, akkor a kivizsgálás nem fog csak a tüdőnkre vagy a szívünkre korlátozódni, a fejünk búbjától a lábunk kisujjáig kivizsgálnak, majd kapunk egy jelentést az eredményekről. Ehhez hasonló az MSZ HD 60364-6:2007 szerinti villamos berendezés első ellenőrzésének jelentése. A villamos berendezést illetően ez a szabvány teljes körű ellenőrzést ír elő, amelynek során sok olyan vizsgálatot is el kell végezni, amely az érintésvédelmi felülvizsgálatnak nem része.
A szabvány – most már nem fogom mindig kiírni, hogy az MSZ HD 60364-6:2007, hanem egyszerűen csak szabványként hivatkozom rá – részletesen felsorolja, hogy milyen szemrevételezéses és műszeres vizsgálatokat kell elvégezni.

Alapvető hiba, hogy ezeket a vizsgálatokat a kollégák nem sorolják fel, és a minősítésüket sem adják meg. Ha ez kimarad, akkor nem a szabvány szerinti a vizsgálatunk. Olyan ez, mintha a páciens teljes körű kivizsgálásából kimaradna a látás és a hallás vizsgálata. Nézzük akkor meg, hogy milyen részei vannak az alapdokumentációnak, és mire ügyeljünk, miközben megírjuk.

Magyarországon vannak berögződött szokások, amik nem ellentétesek a szabvánnyal. Ezeket figyelembe vesszük a mostani cikkben. Szeretnénk leszögezni egy fontos tényt: nem szándékunk szabályokat alkotni vagy azt a látszatot kelteni, hogy ez az egyetlen út. Csupán egy megoldást szeretnénk ismertetni, úgy, hogy közben a szabvány alapelveire is felhívjuk a figyelmet. Mindezt úgy, hogy mondanivalónkat megfűszerezzük a magyar szakemberek szokásaival.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

DokumentálásFelülvizsgálatKLÉSZMSZ HD 60364