Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Méréstechnika

Forgásirány vizsgálata, fázis-nulla azonosítás, szemrevételezés

Hibavédelem ellenőrzése – műszeres vizsgálatok VI.

2016/7-8. lapszám | Furján Attila Oláh Csaba |  8170 |

Figylem! Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Forgásirány vizsgálata, fázis-nulla azonosítás, szemrevételezés

A hibavédelem ellenőrzése – műszeres vizsgálatok című cikksorozat utolsó, AC oldali hibavédelmi méréseket tárgyaló részéhez érkeztünk, így jelen cikkünk tárgyát a korábbi gyakorlattal szemben, a műszeres vizsgálatokon túl, a szemrevételezéssel történő ellenőrzés és a dokumentálás képezi. Ezeken túl kitérünk a felülvizsgálat részeként elvégzendő fázis-nulla azonosításra, forgásirány-ellenőrzésre, működési próbák elvégzésére és a hálózat paramétereiből adódóan létrejövő feszültségesés mértékének ellenőrzésére.

Vonatkozó szabványok

Mivel korábbi cikkeinkkel ellentétben most több vizsgálatot is tárgyalunk, így a vonatkozó szabványok listája hosszabb lesz az eddigieknél. Villamos berendezések, berendezésrészek hibavédelmi szempontból történő felülvizsgálata esetén a műszeres méréseket szemrevételezésnek kell megelőznie, melynek ellenőrzési követelményeivel az MSZ HD 60364-6:2007 szabvány 61.2. pontja foglalkozik részletesen. A feszültségesés maximálisan megengedhető százalékos értékeit az MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány G mellékletének G.52.1 táblázata tartalmazza. A forgásirány vizsgálatát az MSZ HD 60364-6:2007 61.3.9. tartalmazza. Az aktív vezetők azonosítási vizsgálatát (fázis-nulla azonosítás) az MSZ HD 60364-6:2007 szabvány 61.3.8. pontja írja elő, a forgásirány vizsgálatával a fent említett szabvány következő, 61.3.9. pontja foglalkozik. Természetesen a korábbi gyakorlatnak megfelelően ügyelnünk kell arra, hogy ezeket a vizsgálatokat az MSZ EN 61557-es szabványsorozat követelményeinek betartásával végezzük el.

A cikk még 7 015 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FelülvizsgálatHibavédelemMéréstechnikaMSZ HD 60364

Kapcsolódó