Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk október 11-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2018. október

A nyári forróság energetikai üzenetei

A nyári forróság energetikai üzenetei

2018. október 16. | Hárfás Zsolt |  665
1 5 (1)

Az elmúlt hónapokban a világ újra szembesülhetett a globális éghajlatváltozás súlyos következményeivel, hiszen a szélsőséges időjárási jelenségek az élet szinte minden területén előfordulnak, ezért kihatással vannak a mindennapi életünkre is.

V2G – Elektromos autóból a villamos hálózatba

V2G – Elektromos autóból a villamos hálózatba

Elektromosautó-töltőállomások

2018. október 16. | Kozma László |  2978
1

Már többször emlegettük az elektromosautó-töltőállomásokkal foglalkozó cikkeinkben az okos töltési megoldásokat. Néhány kommunikációs szabvánnyal foglalkozó témában is felrejlett ez a meglehetősen jövőbe mutató technológia, ami már a „spájzban van”, azaz a nem is annyira jövőbeli megoldás. Nézzük meg közelebbről, mit is jelent pontosan a V2G.

WAGO 221 széria

WAGO 221 széria

Új, 6 mm²-es változat sínre rögzíthető adapterrel

2018. október 16. | Támogatott cikk |  3009
3 4.5 (2)

Nagyobb teljesítmény: az új modellel a WAGO kiterjeszti az univerzális kompakt vezeték-összekötők felhasználhatóságát.

A jó fókuszálás gyakorlati fortélyai

A jó fókuszálás gyakorlati fortélyai

2018. október 16. | Rahne Eric |  763

Cikksorozatunk előző részében megtudhattuk, hogy mi a szerepe a különböző hőkamera-paramétereknek. Ennek kapcsán tárgyaltuk a fókuszálás jelentőségét is, melynek gyakorlati fortélyait a jelen cikkben tárjuk fel. Továbbá említésre kerülnek a villamos berendezések gyakorlati hőmérséklet-határértékei, valamint a névleges terhelésen várható hőmérsékletek becslésére alkalmas számítás. A cikket különböző villamos hibák termográfiai felfedezhetőségét bemutató hőképek illusztrálják, a „Thermográfia – elmélet és gyakorlati méréstechnika” című szakkönyvből merítve.

Hordozható hálózati analizátorok

Hordozható hálózati analizátorok

Áttekintő táblázat

2018. október 16. | VL online |  818

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

A hordozható hálózati analizátorokról

A hordozható hálózati analizátorokról

2018. október 16. | Németh Gábor |  1115

Idén lesz 140 éve, hogy 1878-ban a Ganz és Társa Vasöntő és Gépgyár Rt. öntödéjében villamos ívlámpákat kezdtek használni üzemi világítás céljára. Majd 7 év múlva a budapesti Ganz-gyár mérnökei (Bláthy, Déri és Zipernovszky) szabadalmaztatták a transzformátort, s ezzel lehetővé vált az energia nagy távolságra való gazdaságos szállítása. A villamosenergia-rendszer fejlődésével és növekedésével megjelentek a nemlineáris fogyasztók, s velük új jelenségek: szaporodtak a zavarok, torzulások a szinuszjelen. Az elektronikák megjelenésével a fogyasztói berendezések egyre érzékenyebbek lettek, a feszültség és áramjelek torzulásai problémákhoz vezettek. Ezért szükségessé vált a jelalakoknak és a jelek közötti viszonyoknak a vizsgálata, új jellemzők bevezetése és komplex elemzések készítése, amit a digitális technika tett lehetővé, a mai korszerű hálózati vagy teljesítményanalizátorok formájában.

Lakások villamosenergia-ellátása: 7 vagy 11 kW?

Lakások villamosenergia-ellátása: 7 vagy 11 kW?

Navigálás a változó előírások tengerében 62.

2018. október 16. | Rátai Attila |  1649
6 5 (4)

Vajon annyira lent vannak a lakásárak, hogy a beruházónak – villanytűzhelyes lakások esetében – azon kell spórolni, hogy nem 48 A-t, hanem csak 32 A-t biztosít? Ismételjük át a lakóépületek méretezésével kapcsolatos ismereteinket, és látni fogjuk, hogy milyen nehéz helyzetbe hozza magát a kivitelező és a villamos felelős műszaki vezető is, ha belemegy a spórolásba.

Fűtőfilm: csoda vagy átverés?

Fűtőfilm: csoda vagy átverés?

2018. október 16. | Lantos Tivadar |  3385
3 5 (1)

Az építőiparban lépten-nyomon belebotlunk újdonságokba, mint világmegváltó, energiacsökkentő, komfortos, csodálatos eszközökbe, amelyek többségükről előbb-utóbb kiderül, hogy nem azt nyújtja, amit ígér. Tapasztalatok, hiteles mérések nélkül csak az elképzeléseinkre támaszkodhatunk. Most a fűtőfóliákat vesszük górcső alá és nézzük meg a villanyszerelő szemüvegén keresztül.

Kapcsolások „léptető” relékkel

Kapcsolások „léptető” relékkel

Érdekes kapcsolások XIII.

2018. október 16. | Porempovics József |  876
2 5 (2)

Az úgynevezett „léptető” relék általában világítási körök (jellemzően két kör) különböző kapcsolási variációinak egygombos vezérlésére használható impulzusrelék. A két kimenet az egymást követő gombnyomásokra más-más kapcsolási „képet” produkál, ami lehet a 4 lehetséges kimeneti állapot vagy ebből pl. valamelyik három variáció – gyártótól, típustól függően.