Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Méréstechnika

Villamos berendezések termográfiai állapotfelmérése II.

2018/9. lapszám | Rahne Eric |  1562 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Villamos berendezések termográfiai állapotfelmérése II.

Cikksorozatunk múlt hónapban megjelent első része betekintést nyújtott a villamos elosztó-, kapcsoló- és vezérlőszekrények felmérésével kapcsolatos gyakorlati problémák egy részére: a villamos berendezések fémfelületei tipikus hőreflexiójából vagy letakaró műanyagokból adódó megfigyelési nehézségekre és annak megoldási lehetőségeire, valamint a hőkamera adottságai alapján figyelembe veendő geometriai felbontás követelményére. A második részből megtudhatjuk, hogy mi a szerepe az olyan hőkamera-paramétereknek, mint a képfelbontás, a képrögzítési/képfrissítési frekvencia, a fókuszálás és mélységélesség.

Cikksorozatunkban igyekszünk betekintést nyújtani a termográfia elképesztő sokoldalúságába és elméleti, illetve gyakorlati korlátaiba, Rahne Eric „Thermográfia – elmélet és gyakorlati méréstechnika” című, 650 oldal terjedelmű szakkönyvéből merítve.

Általánosan dilemmás kérdés, hogy a hőkamera milyen pixelfelbontással (hány képponttal) rendelkezzen. A sokpixeles (valóban) professzionális hőkamerák nagy látómező mellett elegendően jó geometriai felbontással rendelkeznek, így kevés felvétellel felmérhetők és dokumentálhatók a nagyobb kapcsolószekrények is. A gépbekötések vagy műhelyi elosztások szekrényei pedig tipikusan egyetlenegy hőképen rögzíthetők. Viszont a nagyobb képpontszámmal (nagyobb detektorral) rendelkező hőkamerák beruházási költsége is sokkal magasabb. Milyen hőkamera beszerzése felel meg a mérési igényeknek, mely egyben még gazdaságos is? E kérdés eldöntésére több szempont is átgondolandó:

  1. milyen gyakran (talán ismétlően) végezzük a méréseket,
  2. hány darab és mekkora méretű kapcsolószekrényünk van, és mi a legkisebb megfigyelendő alkatrész vagy vezeték bennük,
  3. mit és hogyan kell dokumentálnunk?

A cikk még 10 246 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

MéréstechnikaTermográfia

Kapcsolódó