Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Villamos berendezések termográfiai állapotfelmérése II.

2018. szeptember 24. | Rahne Eric |  957 |

Villamos berendezések termográfiai állapotfelmérése II.

Cikksorozatunk múlt hónapban megjelent első része betekintést nyújtott a villamos elosztó-, kapcsoló- és vezérlőszekrények felmérésével kapcsolatos gyakorlati problémák egy részére: a villamos berendezések fémfelületei tipikus hőreflexiójából vagy letakaró műanyagokból adódó megfigyelési nehézségekre és annak megoldási lehetőségeire, valamint a hőkamera adottságai alapján figyelembe veendő geometriai felbontás követelményére. A második részből megtudhatjuk, hogy mi a szerepe az olyan hőkamera-paramétereknek, mint a képfelbontás, a képrögzítési/képfrissítési frekvencia, a fókuszálás és mélységélesség.

Cikksorozatunkban igyekszünk betekintést nyújtani a termográfia elképesztő sokoldalúságába és elméleti, illetve gyakorlati korlátaiba, Rahne Eric „Thermográfia – elmélet és gyakorlati méréstechnika” című, 650 oldal terjedelmű szakkönyvéből merítve.

Általánosan dilemmás kérdés, hogy a hőkamera milyen pixelfelbontással (hány képponttal) rendelkezzen. A sokpixeles (valóban) professzionális hőkamerák nagy látómező mellett elegendően jó geometriai felbontással rendelkeznek, így kevés felvétellel felmérhetők és dokumentálhatók a nagyobb kapcsolószekrények is. A gépbekötések vagy műhelyi elosztások szekrényei pedig tipikusan egyetlenegy hőképen rögzíthetők. Viszont a nagyobb képpontszámmal (nagyobb detektorral) rendelkező hőkamerák beruházási költsége is sokkal magasabb. Milyen hőkamera beszerzése felel meg a mérési igényeknek, mely egyben még gazdaságos is? E kérdés eldöntésére több szempont is átgondolandó:

  1. milyen gyakran (talán ismétlően) végezzük a méréseket,
  2. hány darab és mekkora méretű kapcsolószekrényünk van, és mi a legkisebb megfigyelendő alkatrész vagy vezeték bennük,
  3. mit és hogyan kell dokumentálnunk?

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

MéréstechnikaTermográfia

Kapcsolódó