Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk október 11-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2018. szeptember

Filament LED-ek normálizzók helyett

Filament LED-ek normálizzók helyett

2018. szeptember 24. | Nádas József |  3027
1 5 (1)

A LED-ekkel történő világítás már eddig is hosszú utat járt be a kijelzőkhöz használt LED-ek világítási célú hasznosításától a mai korszerű LED-es fényforrásokig. A retrofit, azaz a korábbi technológiákat helyettesítő fényforrások területén a legfiatalabb technológia az ún. filament LED, amely „LED-szál”-nak fordítható. Ezek a LED-lámpák már megjelenésüket tekintve is a legjobban hasonlítanak a korábbi izzólámpákra, s több más előnyös tulajdonságuk is van, melyek miatt jelenleg a legjobb alternatívát jelentik a hagyományos E27/E14 fejű normálizzók és halogénizzók kiváltására.

Villamos berendezések termográfiai állapotfelmérése II.

Villamos berendezések termográfiai állapotfelmérése II.

2018. szeptember 24. | Rahne Eric |  957

Cikksorozatunk múlt hónapban megjelent első része betekintést nyújtott a villamos elosztó-, kapcsoló- és vezérlőszekrények felmérésével kapcsolatos gyakorlati problémák egy részére: a villamos berendezések fémfelületei tipikus hőreflexiójából vagy letakaró műanyagokból adódó megfigyelési nehézségekre és annak megoldási lehetőségeire, valamint a hőkamera adottságai alapján figyelembe veendő geometriai felbontás követelményére. A második részből megtudhatjuk, hogy mi a szerepe az olyan hőkamera-paramétereknek, mint a képfelbontás, a képrögzítési/képfrissítési frekvencia, a fókuszálás és mélységélesség.

Intelligens áramelosztás

Intelligens áramelosztás

2018. szeptember 24. | Nádasdi Csaba |  960

Hosszú éveken át az adatközpontok tervezésénél mindössze négy kulcsfontosságú összetevőre koncentráltak a szakemberek: hálózatokra, szerverekre, a szoftverre és természetesen az adattároló eszközökre. Azonban ezekben az összetett környezetekben feltétlenül szükséges gondoskodni a megfelelő energiaelosztásról is, amiről korábban igen gyakran teljesen megfeledkeztek az adatközpontok tervezési szakaszában.

Különleges technológiák

Különleges technológiák

Elkészült a világ első úszó atomerőműve

2018. szeptember 24. | Hárfás Zsolt |  2004
1 4 (1)

Az atomenergiára gondolva először az jut eszembe, hogy a technológiai fejlődés és a mérnöki tudás mennyire határtalan, hiszen az újabb és újabb tudományos kutatások és fejlesztések továbbra is lehetőséget biztosítanak arra, hogy az atomenergia egyre szélesebb körben szolgálja a jövőben is az emberiséget. E technológiával kapcsolatban általában a nagy egységteljesítményű atomerőművi blokkokra gondolunk, pedig vannak más, nagyon különleges és egyedi alkalmazások és felhasználási területek. A paksi telephelyen a két új, VVER-1200 típusú, 3+ generációs blokkot is építő Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernnek számos ilyen innovatív technológiája van. A következőkben – a teljesség igénye nélkül – két különleges és egyedi megoldást mutatok be.

E27-es fejű, normálizzó alakú, 60 W-os izzó kiváltására alkalmas filament LED-fényforrások

E27-es fejű, normálizzó alakú, 60 W-os izzó kiváltására alkalmas filament LED-fényforrások

Áttekintő táblázat

2018. szeptember 24. | VL online |  1057

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázatban szereplő termékek adatlapjának interneten való elérhetőségét ellenőriztük.

Halogénlámpa-sirató

Halogénlámpa-sirató

2018. szeptember 25. | Arató András |  1321
1 4 (1)

2018. szeptember elsejével ütött az órájuk a halogénlámpáknak. Az EU-ban tilossá vált mind a gyártásuk, mind az importjuk, persze a meglévő raktárkészletek még eladhatók. Ezzel ért a végére az a folyamat, amely néhány éve az izzólámpák fokozatos betiltásával kezdődött. Az indok most is az energiatakarékosság: a korszerűnek mondott fényforrások sokkal jobb hatásfokkal alakítják át a villamos energiát fénnyé. Egy szó sem jelent meg azonban a híradásokban arról, hogy most áldozzuk fel a fényminőséget az energiatakarékosság oltárán, elbúcsúzhatunk az utolsó olyan lámpafajtától, amely az emberi szem szempontjából tökéletes fényt állít elő.

Gázmotoros erőművek tervezése, üzemeltetése és karbantartása

Gázmotoros erőművek tervezése, üzemeltetése és karbantartása

2018. szeptember 25. | Gesztes Dávid Szijártó Gábor |  1653

Most induló cikksorozatunk a gázmotoros erőművekkel foglalkozik, kiemelten azok villamos tervezésére, üzemeltetésére és karbantartására fókuszálva. Az első részben áttekintjük a gázmotorok különböző alkalmazási területeit, és előzetesen ismertetjük a gázmotorok szerepét az energiaellátó-rendszerben, valamint bemutatjuk alkalmazásuk előnyeit.

Dielektromos mérések

Dielektromos mérések

Navigálás a változó előírások tengerében 61.

2018. szeptember 25. | Rátai Attila |  3674
2 5 (1)

Cikkünkben a szigetelési ellenállással kapcsolatos gyakoribb mérésekkel fogunk foglalkozni, érdemes időnként elővenni a témát, mert mindig vannak félreértések, keveredések ezzel kapcsolatban.

Aszimmetrikus időzítések

Aszimmetrikus időzítések

Érdekes kapcsolások XII.

2018. szeptember 25. | Porempovics József |  797

Készülékek, berendezések vagy folyamatok időzített vezérlésének egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb eszközei az időrelék. A gyártók sokféle típust kínálnak, egy vagy több funkcióval, moduláris, dobozolt vagy süllyeszthető kivitelekben, illetve különböző tápfeszültség-tartományokkal.