Villanyszerelők Lapja

Nádas József

villamosmérnök, világítási és gazdasági szakmérnök

 446 | |

 Nádas József

Okl. mérnöktanár, villamosmérnök, világítástechnikai szakmérnök, gazdasági szakmérnök, az Óbudai Egyetem Kandó Villamosmérnöki Karán világítástechnikai tárgyak oktatója. Óraadó a BME-n és a METU-n is. Kutatási területe a közeli infravörös tartományban sugárzó vegyületfélvezető anyagok és eszközök. 15 évig egyedi lámpatestkonstrukcióval és -gyártással, valamint világítástechnikai tervezéssel foglalkozott cégvezetőként. Utóbbi tíz évben az Óbudai Egyetemen oktatással, fénytechnikai tervezéssel, labormérésekkel és kutatással foglalkozik. A Fénymérés Bt.-ben kalibrált eszközparkkal világítástechnikai labor- és helyszíni méréseket végez, szakvéleményeket készít. A Világítástechnikai Társaság tagja, hat évig alelnöke volt. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület, illetve ezen belül a Diplomaterv Díjbizottság és az Elektrotechnikai Múzeumi Bizottság tagja. Tagja a Magyar Mérnök Kamarának, villamos tervezői, műszaki vezetői és műszaki ellenőri jogosultsággal rendelkezik.

Nádas József cikkei

Nádas József

A LED-panelekről

2019. március 11. |  573
1

A 70-es és 80-as évek lámpatesteiben a káprázást okozó fénycsövekre való közvetlen rálátást először opálbúrával vagy lamellákkal, majd síkelemekből álló rácsozattal korlátozták. Végül a legfejlettebb változat a parabolarács volt, mely már nemcsak a fénycsőre való rálátást akadályozta meg, de magán a rácson sem alakult ki a fénycső tükörképe, mely káprázást tudott volna okozni.

Nádas József

Filament LED-ek normálizzók helyett

2018. szeptember 24. |  2300
1 5 (1)

A LED-ekkel történő világítás már eddig is hosszú utat járt be a kijelzőkhöz használt LED-ek világítási célú hasznosításától a mai korszerű LED-es fényforrásokig. A retrofit, azaz a korábbi technológiákat helyettesítő fényforrások területén a legfiatalabb technológia az ún. filament LED, amely „LED-szál”-nak fordítható. Ezek a LED-lámpák már megjelenésüket tekintve is a legjobban hasonlítanak a korábbi izzólámpákra, s több más előnyös tulajdonságuk is van, melyek miatt jelenleg a legjobb alternatívát jelentik a hagyományos E27/E14 fejű normálizzók és halogénizzók kiváltására.

Nádas József

A fényerő sötét oldala

2018. február 12. |  2230
1

Cikkünkben a kerékpárlámpák kapcsán fogunk világítástechnikai alapfogalmakról beszélni, ugyanis ezen a területen – a kereskedőktől kezdve, a webshopokon keresztül a felhasználókig – teljes a káosz, így van mit tisztába tenni. Tehát megpróbálunk rávilágítani a sötétben közlekedés legfontosabb, látni és látszani elv alapjára: a lámpára.

Nádas József

Nem mind lámpa, ami fénylik

2017. május 10. |  6205
Társszerző: Molnár Károly Zsolt Jakab Sándor Varga Zoltán

Ha két látszólag hasonló és ugyanolyan rendeltetésű világítótest áraránya háromszoros, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy „olcsó húsnak híg a leve”, vagy az olcsó termék is jó és csak a drágább gyártója törekszik extra profitra?

Nádas József

Nem mind lámpa, ami fénylik

2017. március 16. |  1018
Társszerző: Molnár Károly Zsolt Jakab Sándor Varga Zoltán

A LED-ek – mint fényforrások – ma már széles választékban és egyre jobb minőségben elérhetők. Napjainkban már nincs olyan világítási terület, ahol ezen fényforrások ne lennének felhasználhatók. Alkalmazhatóságukat csak az befolyásolja, hogy az adott világítási feladatra léteznek-e olyan LED-es világítótestek, amelyek műszaki paramétereikben és fénytechnikai tulajdonságaikban az adott cél elérésére optimálisak.

Nádas József

Hogyan válasszunk LED fényforrást?

2017. március 8. |  32 662

Cikkünkben néhány kiválasztási szempontra szeretnénk felhívni a figyelmet, melyek a LED fényforrások vásárlásánál hasznosak lehetnek szakemberek és laikusok számára egyaránt.

Nádas József

Retrofit LED-ek kiválasztási szempontjai

2016. december 5. |  932

A gyertyaizzók főként a lakásvilágításban előforduló fényforrások voltak, választékuk leginkább három egységteljesítményre (25-40-60 W) és három búrakiviteli formára (átlátszó, homályos, matt) korlátozódott. Az izzólámpák megszűnésével nem szűnt meg az igény ezekre a lámpákra, napjainkban leginkább retrofit LED fényforrásokkal találkozhatunk, a választék viszont zavarba ejtő.

Nádas József

WEB-es LED-ek II.

2012. október 18. |  7324
1 5 (1)

Szeptemberi lapszámunkban olvashatták az első részét annak a cikknek, amely napjaink slágercikkének, az interneten websohopok tucatjai által kínált, LED-ek vásárlásához kíván segítséget nyújtani. Írásunkkal a speciális világítástechnikai szakismeretekkel nem rendelkező kollégáknak, karbantartóknak, beszerzőknek igyekszünk hasznos információkkal szolgálni.„Hideg fényű”? Mielőtt továbbhaladnánk, még két fénytechnikai alapfogalmat tisztázni szükséges: a színvisszaadást és a színhőmérsékletet.

Nádas József

WEB-es LED-ek I.

2012. szeptember 1. |  8415

Ki ne hallotta volna, hogy mennyi energiát lehet megtakarítani a LED-ekkel? Napjaink slágercikke a LED, egy újszerű fényforrás, mely az interneten könnyen beszerezhető: webshopok százai kínálják, a rengeteg típus és változat közt nehéz eligazodni. Hogyan válasszunk? A hétköznapok végfelhasználóinak, a speciális világítástechnikai szakismeretekkel nem rendelkező karbantartóknak, beszerzőknek, villamosipari szakembereknek igyekszünk segíteni az alábbiakban.