Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Nádas József

villamosmérnök, világítási és gazdasági szakmérnök

 16 908 | |

 Nádas József

Okl. mérnöktanár, villamosmérnök, világítástechnikai szakmérnök, gazdasági szakmérnök, az Óbudai Egyetem Kandó Villamosmérnöki Karán világítástechnikai tárgyak oktatója. Óraadó a BME-n és a METU-n is. Kutatási területe a közeli infravörös tartományban sugárzó vegyületfélvezető anyagok és eszközök. 15 évig egyedi lámpatestkonstrukcióval és -gyártással, valamint világítástechnikai tervezéssel foglalkozott cégvezetőként. Utóbbi tíz évben az Óbudai Egyetemen oktatással, fénytechnikai tervezéssel, labormérésekkel és kutatással foglalkozik.

A Fénymérés Bt.-ben kalibrált eszközparkkal világítástechnikai labor- és helyszíni méréseket végez, szakvéleményeket készít. A Világítástechnikai Társaság tagja, hat évig alelnöke volt. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület, illetve ezen belül a Diplomaterv Díjbizottság és az Elektrotechnikai Múzeumi Bizottság tagja. Tagja a Magyar Mérnök Kamarának, villamos tervezői, műszaki vezetői és műszaki ellenőri jogosultsággal rendelkezik.

Nádas József cikkei

Nádas József

Kivonják a fénycsöveket a forgalomból

2023. március 24. |  5818

2023-tól több lépcsőben megszüntetik a fénycsövek, kompakt fénycsövek és egyéb kisülőlámpák gyártását és forgalmazását az EU területén, természetesen a meglévő raktárkészletek még kiárusíthatók lesznek. Hasonló folyamatot élhettünk meg az elmúlt bő egy évtizedben az izzólámpák és halogénizzók kivonásával kapcsolatban, ugyanakkor lényegi különbségek is vannak.

Nádas József

Csarnokvilágításra alkalmas világítótestek

2022. április 15. |  1251
2 4.5 (2)

A csarnokvilágítás céljára alkalmas világítótestekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról a VL 2018. áprilisi lapszámában már olvashattak. Az akkori áttekintő táblázatban is már csak kizárólag LED-es világítótestek voltak terítéken, azóta sem a leglényegesebb tervezési alapelvek, sem a szabványértékek nem változtak. Cikkünkben ezért most nem térünk ki ismételten a fényáram, fényhasznosítás, színhőmérséklet és színvisszaadás fogalmára és fontosságára, valamint a megvilágítási szinttel kapcsolatos általános elvárásokra, inkább folytatnánk, illetve kiegészítenénk a LED-es csarnokvilágítással kapcsolatos tudnivalókat.

Nádas József

Lámpatestek felújítása

Közvilágítási lámpatestek avulása 2.

2022. február 7. |  2574
Társszerző: Gombár Kristóf
1 5 (1)

A közvilágítási lámpatestek avulását tárgyaló cikkünk folytatásában a berendezések felújításával foglalkozunk. Két nagyon eltérő lámpatesten keresztül fogjuk bemutatni a felújítások folyamatát, miként születnek újjá a több évtizedes szolgálat után. Az egyik a cikk első részében, a 2021/12. lapszámunkban ismertetett mérésekben is szereplő Elco Universal, a másik a VBKM TwinEKA lámpatest lesz. Utóbbi legendás darab a gyűjtők körében, ezért mindenképp be kívántuk mutatni a felújítását.

Nádas József

Közvilágítási lámpatestek avulása 1.

2021. december 6. |  7494
Társszerző: Gombár Kristóf
5 5 (3)

A közvilágítás és az ipari létesítmények világításának korszerűsítése napjainkban nagyon fontos szerepet tölt be. A régi gázkisüléses fényforrást alkalmazó lámpatesteket új, korszerű LED-es lámpatestek váltják fel. De indokolt-e a nagynyomású nátrium és kompakt fénycsöves lámpatestek cseréje, ha még messze nem érték el tervezett élettartamuk végét? Hogyan és mennyire öregszik egy közvilágítási lámpatest?Nádas József

A LED-panelekről

2019. március 11. |  1564
2 5 (1)

A 70-es és 80-as évek lámpatesteiben a káprázást okozó fénycsövekre való közvetlen rálátást először opálbúrával vagy lamellákkal, majd síkelemekből álló rácsozattal korlátozták. Végül a legfejlettebb változat a parabolarács volt, mely már nemcsak a fénycsőre való rálátást akadályozta meg, de magán a rácson sem alakult ki a fénycső tükörképe, mely káprázást tudott volna okozni.

Nádas József

Filament LED-ek normálizzók helyett

2018. szeptember 24. |  3890
2 5 (2)

A LED-ekkel történő világítás már eddig is hosszú utat járt be a kijelzőkhöz használt LED-ek világítási célú hasznosításától a mai korszerű LED-es fényforrásokig. A retrofit, azaz a korábbi technológiákat helyettesítő fényforrások területén a legfiatalabb technológia az ún. filament LED, amely „LED-szál”-nak fordítható. Ezek a LED-lámpák már megjelenésüket tekintve is a legjobban hasonlítanak a korábbi izzólámpákra, s több más előnyös tulajdonságuk is van, melyek miatt jelenleg a legjobb alternatívát jelentik a hagyományos E27/E14 fejű normálizzók és halogénizzók kiváltására.

Nádas József

A fényerő sötét oldala

2018. február 12. |  3695
4 4.67 (3)

Cikkünkben a kerékpárlámpák kapcsán fogunk világítástechnikai alapfogalmakról beszélni, ugyanis ezen a területen – a kereskedőktől kezdve, a webshopokon keresztül a felhasználókig – teljes a káosz, így van mit tisztába tenni. Tehát megpróbálunk rávilágítani a sötétben közlekedés legfontosabb, látni és látszani elv alapjára: a lámpára.

Nádas József

Nem mind lámpa, ami fénylik

2017. május 10. |  8452
Társszerző: Molnár Károly Zsolt Jakab Sándor Varga Zoltán

Ha két látszólag hasonló és ugyanolyan rendeltetésű világítótest áraránya háromszoros, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy „olcsó húsnak híg a leve”, vagy az olcsó termék is jó és csak a drágább gyártója törekszik extra profitra?

Nádas József

Nem mind lámpa, ami fénylik

2017. március 16. |  1827
Társszerző: Molnár Károly Zsolt Jakab Sándor Varga Zoltán

A LED-ek – mint fényforrások – ma már széles választékban és egyre jobb minőségben elérhetők. Napjainkban már nincs olyan világítási terület, ahol ezen fényforrások ne lennének felhasználhatók. Alkalmazhatóságukat csak az befolyásolja, hogy az adott világítási feladatra léteznek-e olyan LED-es világítótestek, amelyek műszaki paramétereikben és fénytechnikai tulajdonságaikban az adott cél elérésére optimálisak.

Nádas József

Hogyan válasszunk LED fényforrást?

2017. március 8. |  47 226

Cikkünkben néhány kiválasztási szempontra szeretnénk felhívni a figyelmet, melyek a LED-fényforrások vásárlásánál hasznosak lehetnek szakemberek és laikusok számára egyaránt.

Nádas József

Retrofit LED-ek kiválasztási szempontjai

2016. december 5. |  1942

A gyertyaizzók főként a lakásvilágításban előforduló fényforrások voltak, választékuk leginkább három egységteljesítményre (25-40-60 W) és három búrakiviteli formára (átlátszó, homályos, matt) korlátozódott. Az izzólámpák megszűnésével nem szűnt meg az igény ezekre a lámpákra, napjainkban leginkább retrofit LED fényforrásokkal találkozhatunk, a választék viszont zavarba ejtő.

Nádas József

WEB-es LED-ek II.

2012. október 18. |  8328
1 5 (1)

Szeptemberi lapszámunkban olvashatták az első részét annak a cikknek, amely napjaink slágercikkének, az interneten websohopok tucatjai által kínált, LED-ek vásárlásához kíván segítséget nyújtani. Írásunkkal a speciális világítástechnikai szakismeretekkel nem rendelkező kollégáknak, karbantartóknak, beszerzőknek igyekszünk hasznos információkkal szolgálni.„Hideg fényű”? Mielőtt továbbhaladnánk, még két fénytechnikai alapfogalmat tisztázni szükséges: a színvisszaadást és a színhőmérsékletet.

Nádas József

WEB-es LED-ek I.

2012. szeptember 1. |  9430

Ki ne hallotta volna, hogy mennyi energiát lehet megtakarítani a LED-ekkel? Napjaink slágercikke a LED, egy újszerű fényforrás, mely az interneten könnyen beszerezhető: webshopok százai kínálják, a rengeteg típus és változat közt nehéz eligazodni. Hogyan válasszunk? A hétköznapok végfelhasználóinak, a speciális világítástechnikai szakismeretekkel nem rendelkező karbantartóknak, beszerzőknek, villamosipari szakembereknek igyekszünk segíteni az alábbiakban.