Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Molnár Károly Zsolt

világítástechnikai szakmérnök

 1334 | |

Molnár Károly Zsolt cikkei

Molnár Károly Zsolt

Nem mind lámpa, ami fénylik

2017. május 10. |  7759
Társszerző: Nádas József Jakab Sándor Varga Zoltán

Ha két látszólag hasonló és ugyanolyan rendeltetésű világítótest áraránya háromszoros, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy „olcsó húsnak híg a leve”, vagy az olcsó termék is jó és csak a drágább gyártója törekszik extra profitra?

Molnár Károly Zsolt

Nem mind lámpa, ami fénylik

2017. március 16. |  1599
Társszerző: Nádas József Jakab Sándor Varga Zoltán

A LED-ek – mint fényforrások – ma már széles választékban és egyre jobb minőségben elérhetők. Napjainkban már nincs olyan világítási terület, ahol ezen fényforrások ne lennének felhasználhatók. Alkalmazhatóságukat csak az befolyásolja, hogy az adott világítási feladatra léteznek-e olyan LED-es világítótestek, amelyek műszaki paramétereikben és fénytechnikai tulajdonságaikban az adott cél elérésére optimálisak.

Molnár Károly Zsolt

T5 és T8 fénycsöves lámpatestek összehasonlítása

2016. április 17. |  8309
1 4 (1)

Az elmúlt évtizedekben mind a fénycsövek, mind az azokat tartalmazó lámpatestek folyamatos fejlődésen mentek keresztül. Egyre több és egyre hatékonyabb lámpatest-konstrukció jelent meg, így a T8-as (26 mm átmérőjű) fénycsövek belsőtéri alkalmazásának korlátai egyre inkább kitágultak.

Molnár Károly Zsolt

A tartalékvilágításról

2016. február 17. |  2252
1 1 5 (1)

A tartalékvilágítás követelményeivel az MSZ EN 1838 szabvány részletesen foglalkozik. Jelen cikkünkben nem célunk ennek pontos idézése, hanem inkább arra törekszünk, hogy segítséget nyújtsunk annak értelmezéséhez és helyes alkalmazásához. A jogszabályi háttérről több cikk is megjelent már a lapukban, érdemes ezeket fellapozni.Molnár Károly Zsolt

Korszerű világítási megoldások

2015. november 12. |  3837
1

A világítástechnika – mint minden műszaki szakterület – hatalmas fejlődésen ment keresztül az évszázadok során. A gyertyáktól és olajmécsesektől eljutottunk odáig, hogy a fényt szinte mint „építőanyagot” használják az építészek. A villamosítás korában nagy öröm volt, ha egy izzólámpát befüggesztettünk a szoba közepére, hogy éjszaka is lássunk. Ma már biztosan nem érjük be ennyivel.

Molnár Károly Zsolt

Mire és hogyan alkalmazhatók a LED-ek? II.

2014. március 14. |  3334
1 5 (1)

Korábbi cikkünkben ismertettük azokat a fotometriai és villamos jellemzőket, amelyek alapján a LED-es világítási eszközök minősíthetők. Jelen írásunkban arra szeretnénk rávilágítani, hogy a LED-es világítási megoldások hogyan alkalmazhatók a gyakorlatban.

Molnár Károly Zsolt

Mire és hogyan alkalmazhatók a LED-ek?

2013. november 13. |  8036
1

A LED-ek a világítástechnika oktatás tematikájába az ezredfordulón kerültek be. Akkor azt mondtuk, hogy ezek az eszközök fénykeltésre alkalmasak, de világítástechnikai alkalmazásuk nem várható. Azóta alig telt el egy fél emberöltő, és ma már azt tapasztaljuk, hogy a LED-es világítás egyre szélesebb körben terjed el, és a LED-ek egyre jobban szorítják ki az eddig használatos fényforrásokat.