Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2016. január-február

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Hogyan érvényesítsük jogos követelésünket?

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

Dr. Jámbor Attila |  2145

Minden olyan vállalkozónak tudnia kell a Teljesítésigazolási Szakértői Szervről (TSzSz), aki szeretné gyorsan és a lehető legkevesebb költséggel lezárni a megrendelővel, fővállalkozóval kialakult vitát. Mivel szerintem csak ilyen vállalkozó létezik, ezért mindenkinek javaslom, hogy az alábbi tájékoztatót olvassa el, és ismerkedjen meg a TSzSz által biztosított lehetőségekkel.

Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések az épületgépészetben

Horváth Zoltán |  12 323
1 5 (1)

Egy új téma körbejárásába kezdünk, amelynek során először a villamos elosztóberendezések néhány fontos tervezési, gyártási és üzemeltetési szempontjáról lesz szó. A későbbiekben pedig az elosztókban is alkalmazott hajlékony, rézerű, szigetelt vezetékek keresztmetszetének eltéréseiből adódó gyakorlati problémákra hívom fel a villanyszerelő kollégák figyelmét.

A napelemek szíve, avagy a napelemcellák fajtái

A napelemgyártás kulisszatitkai III.

Boros Viktor |  3182

Az előző lapszámokban részletesen megismerkedhettünk a napelemek szendvicsszerkezetét alkotó főbb elemekkel és azoknak a napelemek teljesítményére és tartósságára gyakorolt hatásaival. Amint láthattuk, a napelemeket alkotó minden egyes elemnek megvan a maga szerepe a maximális teljesítmény elérésében és abban, hogy a napelemünk jelentősebb teljesítményvesztés nélkül átvészelje a szélsőséges időjárási körülményeket a gyártók által meghirdetett 25-30 éves hasznos élettartam alatt.

Vezérléstechnikai ötletek III.

Porempovics József |  2427

E hónapban az eddigieknél egy kicsit komplexebb vezérléstechnikai megoldás kerül bemutatásra, mely egy szivattyú működtetését, működésének ellenőrzését és viszonylag összetett védelmét oldja meg moduláris, sínre rögzíthető eszközök segítségével.Kb. 2000 lm fényáramú, 4000 K-es LED mélysugárzók

Áttekintő táblázat

Villanyszerelők Lapja |  1839

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

LED-es mélysugárzók professzionális alkalmazásokban

Kecskeméti Gábor |  3706

A mélysugárzók olyan álmennyezetbe szerelt, közvetlenül sugárzó, általános világításra szolgáló beltéri lámpatestek, amelyek teljes fényáramukat lefelé, az alsó térfélbe irányítják.

Földelési ellenállás vizsgálatának módszerei

Hibavédelem ellenőrzése – műszeres vizsgálatok I.

Furján Attila Oláh Csaba |  30 428
18 4.93 (14)

A Hibavédelem ellenőrzése – műszeres vizsgálatok című cikksorozat lényege a villamos berendezések hibavédelmi (korábbi nevén: közvetett érintés elleni védelem) szempontból történő első, illetve időszakos felülvizsgálatánál alkalmazott mérési módszerek és vonatkozó szabványok követelményeinek bemutatása.

Hűtőkompresszorok aszinkronmotorjainak vizsgálata

Lantos Tivadar |  2352

Az elmúlt években, évtizedekben a hűtőkompresszorok jelentős átalakuláson mentek át. Régen a berendezések nagyobb tömegűek voltak, kellően túlbiztosítva. Ám korábban nem vették figyelembe a gazdaságos üzemet, ami napjainkra az egyik fő szempont lett, ennek köszönhetően a kompresszormotorok is sérülékenyebbek.

Fontos változások a hatósági ügyintézés menetében

Navigálás a változó előírások tengerében XXXVI.

Rátai Attila |  3766
1

Kedves matrózok! Megszakítjuk utunkat, és teszünk egy kis kitérőt. Megéri, mert a hajóséletünket érintő változások lépnek életbe. Ezért hagyjuk most egy kicsit az MSZ EN 61140 izgalmas hullámait és evezzünk egy kicsit a jogszabályok tengerére.

A tartalékvilágításról

Molnár Károly Zsolt |  2277
1 1 5 (1)

A tartalékvilágítás követelményeivel az MSZ EN 1838 szabvány részletesen foglalkozik. Jelen cikkünkben nem célunk ennek pontos idézése, hanem inkább arra törekszünk, hogy segítséget nyújtsunk annak értelmezéséhez és helyes alkalmazásához. A jogszabályi háttérről több cikk is megjelent már a lapukban, érdemes ezeket fellapozni.