Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Áttekintő táblázat alapján

LED-es mélysugárzók professzionális alkalmazásokban

2016/1-2. lapszám | Kecskeméti Gábor |  3663 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

LED-es mélysugárzók professzionális alkalmazásokban

A mélysugárzók olyan álmennyezetbe szerelt, közvetlenül sugárzó, általános világításra szolgáló beltéri lámpatestek, amelyek teljes fényáramukat lefelé, az alsó térfélbe irányítják.

Fényeloszlási jelleggörbéjük a leggyakrabban szélesen sugárzó karakterisztikájú, amellyel a legtöbb olyan beltéri alkalmazási területen jelentenek alternatívát a hagyományos fénycsöves álmennyezeti lámpatestekkel szemben, ahol nincsenek szélsőséges rázkódás, vegyi, hő- és nedvességhatásnak kitéve, mint például az alacsony belmagasságú előcsarnokok, irodák, folyosók és mellékhelyiségek.

A mélysugárzók fényforrása a legtöbbször halogénizzólámpa, kompaktfénycső, fémhalogén kisülőlámpa, illetve az évtized kezdete óta egyre gyakrabban LED-es fényforrás.

Azokat a mélysugárzókat lámpatesteknek nevezzük, amelyekben a rendeltetésszerű üzemeltetés során elhasználódott vagy tönkrement fényforrást a végfelhasználó kicserélheti, szemben a világítótestekkel, amelyekben a LED-es világítómodult és az esetleg meghibásodott meghajtóegységet csak az arra kiképzett szakember, szerviz vagy a gyártó cserélheti ki, mert az alkatrészek elektrosztatikus érzékenysége, illetve a szerelés bonyolultsága a termékgarancia megtartása érdekében ezt megköveteli.

Ez a leírás olyan professzionális mélysugárzó LED-es világítótestekről szól, amelyek a legelterjedtebb 2×18 és 2×26 W-os, hidegfehér (4000 K) kompakt fénycsöves mélysugárzókat válthatják ki. A nem lakossági alkalmazási területek négyötödében használatos ilyen típusú kompaktcsöves mélysugárzó, mely elektronikus előtéttel évi 3000 óra (napi 8 égetési órában) üzemben 110-160 kWh villamos energiát fogyaszt, és ezen energia előállítása 60-90 kg CO2 kibocsátásával terheli környezetünket. A LED-es mélysugárzók ezzel szemben ugyanilyen alkalmazási körülmények között csak évi 50-90 kWh energiát használnának fel, amely 30-50 kg CO2 kibocsátásával egyenértékű. Képzeljük el, menynyivel csökkenthetnénk saját ökológiai lábnyomunkat, ha csak a magyarországi irodapiac többszázezer kompaktcsöves mélysugárzóit energiatakarékos LED-es világítótestek válthatnák fel!

A cikk még 7 832 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

LEDVilágítástechnika

Kapcsolódó