Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2017. június

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

A tető éghetőségének meghatározása

a villámvédelmi kockázatkezelés során

Kruppa Attila |  2432
1 4 (1)

A villámvédelmi kockázat nagyságát döntően befolyásolja, ezért a kockázatkezelés egyik legfontosabb paramétere a „tető éghetősége”. Fontossága ellenére az MSZ EN 62305-2 gyakorlatilag semmit nem ír arról, hogy mit is kellene a „tető” és az „éghető tető” alatt érteni. Cikkünkben ezt a kérdést járjuk körül a nemrég megjelent, a www.obovikop.hu oldalról szabadon letölthető Villámvédelmi kockázatkezelés című elektronikus kézikönyv alapján.

Redőnyök – ha süt, ha fúj

Érdekes kapcsolások II.

Porempovics József |  3763

A redőnyök telepítése épületeink ablakaira vagy külső térre nyíló ajtóira jól használható funkció minden évszakban, szinte minden külső és lakáson belüli környezeti hatás kiküszöbölésére vagy éppen kihasználására alkalmas.

Mitől Kandó a Kandó mozdony?

Dobai Gábor |  9288
1 5 (1)

Kandó Kálmán neve ismerősen cseng mindannyiunk fülében széles e hazában, sőt a határokon túl is, szerte Európában. A Kandó mozdony pedig egy hungarikum, de hogy mitől olyan különleges, mi az a speciális, csak rá jellemző tulajdonság, amely híressé tette alkotóját, nos, erről lebbentjük most föl a fátylat.

Jó egészséget kívánunk!

MSZ HD 60364-7-710:2012 – Navigálás a változó előírások tengerében 50.

Rátai Attila |  2681
1 5 (1)

Pár matróz lebetegedett, de urizálnak, úgyhogy nincs kedvük a 2040-es kabinba menni. Arra gondoltak, hogy a 710-es szobát választják: igen, kedves olvasók, ma az új egészségügyi létesítési szabványról lesz szó, az MSZ HD 60364-7-710:2012-ről.

Kb. 3 kg-os, akkumulátoros fúró-, vésőkalapácsok

Áttekintő táblázat

|  1486

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Fúrás, vésés: ez is villanyszerelés!

Lantos Tivadar |  8928
2 5 (2)

A villanyszerelők számára elengedhetetlen a jó minőségű szerszám, mellyel hatékonyan és célirányosan lehet dolgozni. A faláttörések kialakítása, a hornyok vésése, a fúrás nem a legkellemesebb elfoglaltság a villanyszerelés során, de a szép szerelésnél elengedhetetlen a pontos kialakítás. Összehasonlító táblázatunkban a kisebb akkus fúró-, vésőkalapácsokkal foglalkozunk.

Teljesítmények, kiépítendő védelmek, villanyszerelési munkálatok

Elektromosautó-töltőállomások Magyarországon 6.

Kozma László |  5177
2

Cikkünkben azon műszaki paraméterekről fogunk beszélni, amelyek befolyásolják a töltőállomások üzemeltetését. Így szó esik majd teljesítményekről, a teljesítmények kiépítésének feltételeiről, a védelmekről és kapcsolókészülékekről, amelyek elengedhetetlen feltételei az elektromosautó-töltőállomások villamos működtetésének, így azokról mindenképp gondoskodni kell.

A fényerő-szabályozás kihívásai a LED-es világítás elterjedésével

Forgó Csaba |  12 767
1 4 (1)

A címben szereplő „fényerő-szabályozás” megnevezés világítástechnikai szempontból nem pontos, a helyes megnevezés „fényáram-szabályozás” lenne, de a köznyelvben az előbbi terjedt el, így cikkemben én is ezt használom.

Az alumínium elektrolit kondenzátorok belső világa

Lantos Tivadar |  8627
1

A passzív áramköri elemek között fontos szerepet tölt be a kondenzátor. Jósága, kapacitásai, fizikai és villamos tulajdonságai olyan apró részleteken múlnak, mint az elektrolit összetétele, a fegyverzetek anyaga, vastagsága, a kivezetések rögzítése stb. Vizsgáljuk meg közelebbről az alumínium elektrolit kondenzátorokat gyakorlati, felhasználói, valamint gyártási sajátosságok szempontjából.

Itt a napelemes tetőcserép!

Nagy Norbert |  4299

Május közepén futótűzként terjedt a hír, hogy a Tesla bemutatta és megkezdte a napelemes tetőcserepek értékesítését. Természetesen a sajtó azonnal ráugrott a hírre, és cikkek sokasága jelent meg, olyanok is, amelyek arról számoltak be, hogy a napelemes tető olcsóbb lesz a hagyományos cserepes tetőnél. Éppen ezért nem árt megnézni a technológiai részleteket és számolgatni kicsit.

Kereskedés a villamosenergia-piacon

A „tréder” egy napja

Horváth Milán |  3778

Cikkünkben ismertetjük a villamosenergia-kereskedelem szükségességét, típusait és folyamatát, illetve betekintünk a potfóliómenedzsment kulisszáiba.