Villanyszerelők Lapja

Redőnyök – ha süt, ha fúj

Érdekes kapcsolások II.

2017. június 7. | Porempovics József |  2779 | |

Redőnyök – ha süt, ha fúj

A redőnyök telepítése épületeink ablakaira vagy külső térre nyíló ajtóira jól használható funkció minden évszakban, szinte minden külső és lakáson belüli környezeti hatás kiküszöbölésére vagy éppen kihasználására alkalmas.

A hagyományos gurtnis, kézi mozgatás mellett egyre nagyobb az igény a motorizált, automatikus működésű redőnyökre és azok vezérlésére a legkülönbözőbb igények szerint. Új építésű házaknál, lakásoknál szinte már természetes a motorizált redőny beépítése, de a redőnymotorgyártók számtalan megoldást kínálnak a meglévő, hagyományos redőnyök utólagos átalakítására is. Intelligens rendszereknél szinte alap a redőnymozgatás, sokszor ár/érték arányában is kedvezőbb a redőnyvezérlés rendszerbe integrálása az egyedi megoldásoknál. Ha viszonylag sok a redőny és sokféle a vezérlési igény, akkor már csak a redőnyvezérlés miatt is érdemes intelligens rendszert telepíteni – nem beszélve a többi funkcióról.

A redőnymotorokhoz maguk a gyártók is többféle vezérlési lehetőséget biztosítanak az egyszerű nyomógombos működtetéstől az automatikus, akár rádiófrekvenciás lehetőségekig, melyeknél sokszor a motorral egybeépítve található a vezérlő is, így nem egyszerű a külső, gyártói rendszertől eltérő eszközökkel történő beavatkozás (a cikk témája nem ez lesz). Ugyanakkor az épületvillamossági és épületautomatizálási rendszereket, termékeket gyártók, fejlesztők is megcélozták ezt a területet, hiszen a lakásszerelvények között is megtalálhatók a különböző elektromos és/vagy mechanikus retesszel ellátott egyszerű kézi fali vezérlők, melyek biztosítják, hogy a redőnykapcsolók esztétikai kivitele megegyezzen a lakás más szerelvényeivel. A szerelvénygyártók kínálatában sokszor konkrét redőnyvezérlő modulokkal, elektronikákkal is találkozhatunk, melyek akár már a csoportos vezérlés lehetőségével is rendelkeznek. Az egyre erőteljesebben teret hódító épületautomatizálási rendszereknél (intelligens otthon, okos ház stb.) pedig teljesen természetes, hogy fel legyenek készülve ennek az igénynek a kielégítésére is.

Ha motoros a redőnymozgatás, akkor a felhasználói igények általában már nem ragadnak le a sima, csak kézi és helyhez kötött nyomógombos/kapcsolós vezérlésnél. A hagyományos vezérlések mellett is szeretnék távvezérelni, csoportosan mozgatni vagy az időjárástól, illetve egyéb eseménytől (pl. riasztás) függően automatizálni a redőnyeiket, míg az intelligens rendszereknél eleve „adja magát” a legkülönbözőbb automatizmusok, komfortfokozó és energia megtakarítást is eredményező megoldások megvalósítása.

A redőnyvezérlések közötti szemezgetést megelőzve tekintsük rá – a teljesség igénye nélkül – a hagyományos fali redőnykapcsolók, nyomógombok néhány típusára, ugyanis nem csak a dizájn, hanem a kapcsolók/gombok működése, bekötése is különbözhet… bár a végeredmény ugyanaz: működjön a redőny a megfelelő irányba és ne kapjon feszültséget a redőnymotor másik irányú tekercse. A legegyszerűbb és leggyakoribb 230 V AC feszültségű motorokkal foglalkozunk, melyek beépített végállás-kapcsolókkal vannak felszerelve.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Vezérléstechnika

Kapcsolódó