Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Nagy Norbert

 935 | |

Nagy Norbert cikkei

Nagy Norbert

Itt a napelemes tetőcserép!

2017. június 7. |  3759

Május közepén futótűzként terjedt a hír, hogy a Tesla bemutatta és megkezdte a napelemes tetőcserepek értékesítését. Természetesen a sajtó azonnal ráugrott a hírre, és cikkek sokasága jelent meg, olyanok is, amelyek arról számoltak be, hogy a napelemes tető olcsóbb lesz a hagyományos cserepes tetőnél. Éppen ezért nem árt megnézni a technológiai részleteket és számolgatni kicsit.

Napelempiaci körkép

2014. május 15. |  5127

Cikkünkben szeretnék rövid visszatekintést tenni az elmúlt évre vonatkozóan, és megpróbálunk némi előrejelzést adni 2014 várható napelem-piaci folyamataira.

Nagy Norbert

Tízezerből egy: tűzvédelem a napelemes rendszerek esetén

2014. március 14. |  5905
1 1 3 (1)

A napelemek és a tűz „kapcsolata” általában két témakört szokott érinteni. Egyrészt hogy mi történik tűz esetén, ha napelem is van a tetőn (itt a nappali, azaz termelő időszak kimondottan érdekes), a másik fontos kérdéskör pedig, hogy lehet-e tűzeset okozója maga a napelemes rendszer. Utóbbi leginkább azért következhet be, mert a rendszer villamos szerelvényeiben bekövetkező rövidzárlat tüzet okozhat, amely könnyen lángba boríthatja az egész tetőszerkezetet.Inverter-körkép

2013. május 15. |  2869

Mára igen széles lett a választék a napelemes inverterekből is a hazai piacon. Persze messze nem hasonlítható még más európai uniós országokban kapható választékhoz, mivel a hazai áramszolgáltatóknál csak az általuk listázott inveterek engedélyeztethetők, de az utóbbi másfél évben sok új inverterrel bővült a hazai kínálat.