Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2014. május

Napelempiaci körkép

Nagy Norbert |  5145

Cikkünkben szeretnék rövid visszatekintést tenni az elmúlt évre vonatkozóan, és megpróbálunk némi előrejelzést adni 2014 várható napelem-piaci folyamataira.

Vezető tisztségviselők felelőssége az új Ptk.-ban II.

Dr. Jámbor Attila |  4351

A 2014. március 15-étől, az új Ptk. hatálybalépésétől – jogszabályi feltételek mellett – az ügyvezetők, üzletvezetők saját vagyonukkal is felelnek a cég tartozásaiért. A VL áprilisi számában megjelent első részben a vezető tisztségviselők tevékenységére vonatkozó fontosabb előírások mellett bemutattuk azt, hogy az előtársasági időszak tartozásait milyen esetekben kell a vezető tisztségviselőnek teljesítenie. A témát tárgyaló cikksorozat második részében a vezető tisztségviselőnek a saját cégével, illetve harmadik személyekkel szembeni felelősségét járjuk körül.

A LED-es lámpák újrahasznosításának kérdései

Kovács Béla |  3933

Mindenki előtt ismert, hogy a különböző izzókat, fénycsöveket és lámpákat nem tehetjük a háztartási hulladékba, illetve – nagyobb épületek villamossági karbantartásakor, korszerűsítésekor – a bontási hulladékba. Az energiatakarékos lámpák, fénycsövek, a kültérben és beltérben egyaránt használt ún. gázkisüléses elven működő lámpák kis mennyiségben higanyt és egyéb mérgező anyagokat tartalmaznak, így veszélyes hulladéknak számítanak. Ártalmatlanításukra egy – a villanyszerelő szakma által is jól ismert – elkülönített hulladék-begyűjtő és -hasznosító rendszer áll rendelkezésre.

A mozgásérzékelőkről

Nagy Ferenc |  4074
1

Az áttekintő táblázatot kísérő cikkünkben szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni, amelyek segítenek a célra leginkább megfelelő mozgásérzékelő kiválasztásában.Különleges berendezésekre vagy helyiségekre vonatkozó követelmények

Navigálás a változó előírások tengerében XIX.

Rátai Attila |  15 748
2 4 (1)

Kicsi a bors, de sokat lehet ülni miatta. Pár kisebb szabvány vizsgálatát kezdjük el most. Ezek az Épületek villamos berendezéseinek létesítése – Különleges berendezésekre vagy helyiségekre vonatkozó követelmények néven futnak, és jó pár van belőlük. Ahogy a bevezetőben említett közhellyé vált közmondás is mutatja, aprócska terjedelmük ellenére a villamos szakma meghatározó követelményeit tartalmazzák.

Mikroelektronika a villamossági eszközökben I. rész

Porempovics József |  4534
1 5 (1)

Az elektronika teljesen átvette az uralmat felettünk. Nem is túl régen még a „nem élhetek muzsikaszó nélkül” dallamát cigányprímás húzta a fülekbe, ma már MP3 lejátszóról, mobiltelefonról vagy internetes rádióról hallgatjuk a mai kor zenéit, és talán eszünkbe sem jut más lehetőség.

Okos mérés: lehetőségek reálisan

Bakos Béla |  7772

Április lapszámunkban „Mi van veled, okos mérés?” címmel közöltünk cikket, amelyben megpróbáltuk áttekinteni a smart metering elmúlt 5 évét, hiszen már 2009-ben nagyszabású tervekről lehetett hallani a témában, azonban az okos mérés bevezetése máig nem valósult meg. Írásunkra a KOM Központi Okos Mérés Zrt. levélben reagált, amelyet az alábbiakban adunk közre.

A Kossuth tér új közvilágítása

Deme László |  5600

Amikor a Kossuth tér átépítését elhatározták, még egészen más elképzelések uralkodtak, mint később, a konkrét tervezés időszakában. Időközben ugyanis eltelt néhány év, amely alatt változott a megbízó személye, a koncepció, továbbá új anyagok is megjelentek, ami befolyásolt sok mindent – a világítás kialakításában is.