Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Következő lapszámunk május 10-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2014. március

A villanyszámla  alkonya – avagy a hiszékenység vámszedői

A villanyszámla alkonya – avagy a hiszékenység vámszedői

2014. március 14. | Fülöp Miklós Németh Gábor |  2955

Csodás jövőt, akár 75%-os áramár-megtakarítást ígér egy titokzatos készülék, amely alig több mint 10 ezer forintért a villanyszámlánkat tartósan és jelentős mértékben csökkenti. A több webcímről is elérhető magyar nyelvű honlapon a termék használatáról is felvilágosítást kapunk: csak illesszük az eszközt a dugaljba, és várjuk a nevetségessé váló villanyszámlát, más dolgunk nincs is. Érdekesen hangzik? Nos, a mi kíváncsiságunkat is felkeltette az ügy.

Az új Ptk. hatása  a vállalkozói szerződésekre

Az új Ptk. hatása a vállalkozói szerződésekre

2014. március 14. | Dr. Jámbor Attila |  3639

Az építésügyi jogszabályok folyamatos változása már szinte fel sem tűnik senkinek, már-már természetes, hogy a Kivitelezési kódex vagy éppen az Építési törvény módosításáról kapunk tájékoztatást. Az 1959. évi IV. törvény, a Ptk. viszont apróbb változások mellett évtizedek óta szabályozza a szerződéses viszonyokat, ezzel legalább a felek közötti megállapodás jogi hátterében valamiféle állandóságot biztosítva. 2014. március 15-étől ez a jogszabály a múlté lesz, hiszen hatályba lép az új Ptk. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény kihatással lesz a vállalkozók, alvállalkozók mindennapjaira is. A fontosabb változásokat próbáljuk meg az alábbi cikkben összefoglalni.  

Mire és hogyan  alkalmazhatók a LED-ek? II.

Mire és hogyan alkalmazhatók a LED-ek? II.

2014. március 14. | Molnár Károly Zsolt |  2975
1 5 (1)

Korábbi cikkünkben ismertettük azokat a fotometriai és villamos jellemzőket, amelyek alapján a LED-es világítási eszközök minősíthetők. Jelen írásunkban arra szeretnénk rávilágítani, hogy a LED-es világítási megoldások hogyan alkalmazhatók a gyakorlatban.

A kód neve IP

A kód neve IP

Mi az IP-védettség?

2014. március 14. | Rátai Attila |  6999
2 5 (2)

Az IP-védettség fogalmával mindannyian találkoztunk már, és valószínűleg néhány jellemző jelölés jelentésével is mindenki tisztában van, mégis úgy gondoljuk, hogy nem árt, ha néhány gondolat erejéig átismételjük a tudnivalókat.

Tízezerből egy: tűzvédelem a napelemes rendszerek esetén

Tízezerből egy: tűzvédelem a napelemes rendszerek esetén

2014. március 14. | Nagy Norbert |  4408
1 3 (1)

A napelemek és a tűz „kapcsolata” általában két témakört szokott érinteni. Egyrészt hogy mi történik tűz esetén, ha napelem is van a tetőn (itt a nappali, azaz termelő időszak kimondottan érdekes), a másik fontos kérdéskör pedig, hogy lehet-e tűzeset okozója maga a napelemes rendszer. Utóbbi leginkább azért következhet be, mert a rendszer villamos szerelvényeiben bekövetkező rövidzárlat tüzet okozhat, amely könnyen lángba boríthatja az egész tetőszerkezetet.

Egyszerű megoldások  gyakori feladatokhoz I.

Egyszerű megoldások gyakori feladatokhoz I.

Fan-coilok hőmérséklet-szabályozása

2014. március 14. | Porempovics József |  9443
1

A villamossági kivitelezői munka során gyakran várják el a szakembertől, hogy megoldást találjon a megrendelő egyedi igényeihez, amelyekkel az ipari és a lakossági felhasználók egyaránt előállnak. A háztartásokba beépítésre kerülő készülékek, berendezések és funkcionális eszközök – amennyiben nem egy intelligens rendszer részei – külön, önálló életet élnek, de az igények sok esetben éppen a funkciók egymással történő összehangolása valamilyen logikai elgondolás mentén. Intelligens rendszerre pedig vagy pénz, vagy lehetőség (buszvezetékezés) nincs.

Gondolatok a Paks II. vita néhány alapkérdéséhez

Gondolatok a Paks II. vita néhány alapkérdéséhez

2014. március 14. | Ujhelyi Géza |  3160

Úgy gondolom, hogy a Paks II. ügyében kirobbant vita kapcsán talán nem árt, ha néhány gondolatban megpróbáljuk áttekinteni a felmerült egyik alapkérdést, nevezetesen hogy valóban olcsó-e, s ha igen, mikor és miért, az atomenergiával termelt villamos energia.

MSZ 13207:2000 – 2. rész

Erősáramú kábelek kiválasztása és elhelyezése

Navigálás a változó előírások tengerében XVII.

2014. március 14. | Rátai Attila |  11 533
2 5 (1)

AZ MSZ 13207:2000 (0,6/1 kV-tól 20,8/36 kV-ig terjedő névleges feszültségű erősáramú kábelek és jelzőkábelek kiválasztása, fektetése és terhelhetősége) szabvány előző számunkban megkezdett tárgyalásának folytatása előtt nézzünk pár meghatározást. Tartsuk elménkben, hogy kábelvonalak létesítésénél olyan követelmények vannak, amelyekre nem is gondolnánk, és a hibák következményei sokkal súlyosabbak, mint amire számítanánk.

Biztonsági világítás hálózatba kötése

Biztonsági világítás hálózatba kötése

2014. március 17. | Kovács István |  4132
1

Én egy optimista ember vagyok, és hiszem, hogy eljön az idő, amikor Magyarországon is megindulnak a nagyberuházások. Ez magával hozza azt, hogy a nagyobb projekteknél már olyan összetett biztonsági világítási rendszert kell létrehozni, ami nagysága és bonyolultsága miatt egy ember számára már nehezen áttekinthető.

Intelligens világítási rendszerek

Intelligens világítási rendszerek

A gépjármű-világításról

2014. március 17. | Laász János |  5185
1 5 (1)

„Látni és látszani, de nem vakítani!” Hallhattuk, hallhatjuk rengetegszer a közlekedés biztonságával, a gépjárművek világításával foglakozó szakemberektől. Az élet azonban naponta igazolja, hogy mégsem elcsépelt ez a mondat.

~250 W-os, polikristályos napelem-modulok áttekintő táblázata

~250 W-os, polikristályos napelem-modulok áttekintő táblázata

2014. március 17. | netadmin |  4286

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat