Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Fülöp Miklós

főszerkesztő, Media12

 31 286 | |

 Fülöp Miklós

2008 óta dolgozik a Media12 kiadónál. 4 évig a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika és Hűtő, Klíma, Légtechnika (VGF&HKL) épületgépészeti szaklap szerzőjeként és szerkesztőjeként tevékenykedett, 2012 óta a Villanyszerelők Lapja épületvillamossági szaklap főszerkesztője.

Szintén szerkesztője a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozat online szaklapjának, az e-gépésznek és Elektrotechnikai Tagozat honlapjának, az e-villamosnak.

2017 óta a Magyar Energetikai Társaság lapjának, a Magyar Energetika szaklapnak az olvasószerkesztői teendőit is ellátja.

Fülöp Miklós cikkei

327 cikk. Lapozó:

Fülöp Miklós

Félig tele a pohár?

2023. augusztus 3. |  844
2 4 (1)

Gyakorlatilag minden gazdasági előrejelzés egy irányba mutat, amelyek szerint erőteljes piaci szűkülés, apadó megrendelésállomány és csökkenő árbevétel várható az építőiparban. Ezeket a várakozásokat csak részben támasztja alá a Villanyszerelők Lapja olvasói körében végzett konjunktúrafelmérésünk – a villamos szakemberek nem feltétlenül látják ennyire borúsnak a közeljövőt…

Fülöp Miklós

Módosítaná a világítástechnikai szakma az OTÉK előírásait

Beszámoló a LED Konferenciáról

2023. február 2. |  1992

Az Országos Településrendezési és Építési Követelmények világítástechnikával összefüggő módosításaira nyújtottak át javaslatokat az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkárának az Óbudai Egyetemen megrendezett LED Konferencián.

Fülöp Miklós

Szokott ön szabványokat vásárolni?

2022. szeptember 15. |  1775
14 4.55 (11)

A Villanyszerelők Lapja honlapján a közelmúltban arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a villanyszerelők milyen gyakorisággal vásárolnak szabványokat, illetve milyen forrásból szerzik be azokat. Ahhoz mérten, hogy a korrekt, szakszerű munkavégzés elengedhetetlen feltétele a szabványok ismerete, az eredmény meglepő lett.

Fülöp Miklós

20 éves a VL – megjelent a kétszázadik lapszám

2022. szeptember 13. |  1085

Nagy utat járt be a Villanyszerelők Lapja a 2002-es alapítása óta, külön öröm, hogy egyfajta csúcspontként, hazánk egyik lesikeresebb építőipari szaklapjaként ünnepelhetjük a 200. lapszámunk megjelenését.Fülöp Miklós

Fejlesztés a VL-nél: cikkek és lapszámok is vásárolhatók

2022. március 22. |  1925

Újabb fejlesztés megvalósításáról számolunk be. Mostantól az éves előfizetésen túl, lehetőséget biztosítunk egyes cikkek vagy lapszámok önálló megvásárlására, amelyek bankkártyás fizetés után azonnal olvashatóvá válnak.

Fülöp Miklós

Kontármunka vagy szakszerű kivitelezés?

2021. november 22. |  6026

Egy villanyszereléssel foglalkozó Facebook-csoportban bukkantak fel a cikkben szereplő képek, ahol maga a kérdező sem volt biztos abban, hogy a megörökített napelemes rendszer kivitelezése csapnivaló vagy épp ellenkezőleg. Utána jártunk a dolognak…

Fülöp Miklós

Mérőhely-szabványosítás 289 ezer, fázisbővítés 96 ezer forint

A napelemes pályázat finanszírozással kapcsolatos tudnivalói

2021. november 9. |  36 294

A közelmúltban került meghirdetésre a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” elnevezésű, RRF-6.2.1 jelű pályázat, amely rendkívül összetett szabályrendszer mentén rendelkezik a jogosultsági, műszaki, elszámolhatósági kérésekről. Cikkünkben a pénzügyi tervezésre és elszámolhatóságra vonatkozó szabályokat vesszük sorra.

Fülöp Miklós

Megújult a szabványkönyvtár

2021. október 25. |  3528

Az MSZT Online Szabványkönyvtár szolgáltatásában változásokat vezettek be, amellyel néhány régóta fennálló működési nehézséget orvosoltak, illetve néhány kényelmi funkciót állítottak a felhasználók szolgálatába. Az előfizetési konstrukció és annak díja nem változott.

Fülöp Miklós

Bringával egy szélturbina lapátján

2021. október 25. |  2518

A népszerű skót kerékpáros, Danny MacAskill végig teker egy szélturbinagyáron, ahol számos trükköt bemutat. A látványos videó végén azt is megnézhetjük, hogy a vakmerő bringás, szédítő magasságban egy szélerőmű lapátján gurul.

Fülöp Miklós

Jelentős összeköttetéssel bővült a hazai villamosenergia-rendszer

2021. június 7. |  1220

Évtizedes előkészítő munka után április 5-én üzembe lépett három új 400 kV-os távvezetéki összeköttetés a magyar-szlovák határon, így a legfontosabb észak-déli áramlási útvonalon, Magyarország leghosszabb határszakaszán, öt távvezetéki kapcsolattal rendelkezik hazánk.

Fülöp Miklós

Lakáseladás esetén szükséges a villamos hálózat felülvizsgálata

2021. május 10. |  32 268
32 2 4.77 (31)

A Villanyszerelők Lapja január-februári és márciusi számában már írtunk a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet módosításáról, amely a lakások eladása vagy bérbeadása esetén – bizonyos feltételek mellett – előírja az ingatlan villamos hálózatának felülvizsgálatát. A jogszabályváltozás híre nagy hullámokat vert, így néhány további kiegészítést teszünk a témában.

Fülöp Miklós

Még mindig a lakáseladással kapcsolatos felülvizsgálatról

2021. május 10. |  2478

Ki rendeli meg? Ki kell-e javítani a feltárt hibákat? Van-e dolga az adásvételben közreműködő ügyvédnek a felülvizsgálattal? Hogyan lesz része a villamos biztonságtechnikai felülvizsgálat a lakáseladásoknak? A felmerült kérdéseket feltettük a Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, akik válaszoltak...

Fülöp Miklós

Nagykorú lett a Villanyszerelők Lapja

Áttekintés (nem csak) marketingeseknek

2020. november 11. |  1156

2020 szeptemberében jelent meg a VL 180. lapszáma, amellyel a 19. évfolyamába lépett a szakkiadvány, cikkünkben röviden visszatekintünk a múltra, átnézzük a jelent és kicsit a jövőbe is belepillantunk. 

Fülöp Miklós

EPH-bekötés – szakmai érvek, egy szakmai vitához

2020. március 5. |  8694

Az elmúlt hetekben, hónapokban számos villanyszereléssel foglalkozó fórum egyik legforróbb témája volt az EPH-bekötés szükségességének megítélése.

Fülöp Miklós

Aki a 80-as évek közvilágítási lámpáiból épített privát hálózatot

2019. november 7. |  18 578

Mi lehet az álma egy villanyszerelőnek, akit gyerekkora óta érdekelnek a villanyoszlopok és a közvilágítási lámpatestek? Netán egy saját térvilágítási hálózat, amely a 70-es, 80-as, 90-es évek eszközeiből van felépítve?

Fülöp Miklós

Egy építkezés tapasztalatai

2019. szeptember 16. |  4059

Minden szakmának megvannak a visszatérő témái, melyhez olykor félve nyúl a szerkesztő, mondván, nem is olyan régen volt szó róla. Viszont az élet mindig azt igazolja, hogy egy-egy problémáról nem lehet eleget beszélni.

Fülöp Miklós

Hogy kerül egy 18 éves lány a létrára?

2019. szeptember 12. |  20 338
Társszerző: Szilágyi László

Nem ritka, amikor a szülők által művelt szakmákba, sikeres üzletekbe beleszületnek, belenevelődnek a gyerekek. A fiú gyakran választja saját magának is az apa mesterségét vagy viszi tovább a családi vállalkozást. De mi a helyzet a férfias szakmákkal és a leánygyermekekkel?

Fülöp Miklós

Alumínium- és rézvezeték kötése még kötőelemmel is kerülendő

2019. szeptember 10. |  50 520

A szerkesztőségünkhöz beérkezett több ezer fotó jól reprezentálja a hazai ingatlanok villamos hálózatának leromlott, szakszerűtlenül kivitelezett, balesetveszélyes állapotát, egyben jelzi a korrekt szakmunkára való égető szükséget.

Fülöp Miklós

Itt az újabb napelemes tetőcserép

2019. augusztus 5. |  11 963
5 4.8 (5)

A szolárcserép ötlete nem új, olyannyira nem, hogy a VL hasábjain már 2010-ben is írtunk róla – akkoriban magyar találmányként forgott a téma a sajtóban –, pedig már akkor is számos változat volt gyártásban, sőt azóta a Tesla is feltűnt ebben a szegmensben. Az idei Construma kiállítás kapcsán ismét hírek érkeztek a területről, egy neves, hazai tetőcserépgyártó vállalat jelentkezett napelemes cseréppel, amellyel a Construma Nagydíjat is bezsebelte, így megkerestük a gyártót a kérdéseinkkel.

Fülöp Miklós

A villanyszerelésben is az okosmegoldásoké a jövő

Épületvillamossági Konferencia a Construmán

2019. április 1. |  2693

A Villanyszerelők Lapját is gondozó Média12 kiadó a Construma ideje alatt Workshop néven szakmai előadásokat tart. Az 5 nap, 5 konferenciája körbejárja az építőipar jellemző területeit, kiemelten kezelve a VL és a VGF&HKL szaklapok által tárgyalt témaköröket, az  épületgépészet és az épületvillamosság érdekes témáit.327 cikk. Lapozó: