Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Fülöp Miklós

főszerkesztő, Media12

 1848 | |

 Fülöp Miklós

2008 óta dolgozik a Media12 kiadónál. 4 évig a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika és Hűtő, Klíma, Légtechnika (VGF&HKL) épületgépészeti szaklap szerzőjeként és szerkesztőjeként tevékenykedett, 2012 óta a Villanyszerelők Lapja épületvillamossági szaklap főszerkesztője.

Szintén szerkesztője a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozat online szaklapjának, az e-gépésznek és Elektrotechnikai Tagozat honlapjának, az e-villamosnak.

2017 óta a Magyar Energetikai Társaság lapjának, a Magyar Energetika szaklapnak az olvasószerkesztői teendőit is ellátja.

Fülöp Miklós cikkei

Fülöp Miklós

Nagykorú lett a Villanyszerelők Lapja

Áttekintés (nem csak) marketingeseknek

2020. november 11. |  343

2020 szeptemberében jelent meg a VL 180. lapszáma, amellyel a 19. évfolyamába lépett a szakkiadvány, cikkünkben röviden visszatekintünk a múltra, átnézzük a jelent és kicsit a jövőbe is belepillantunk. 

Fülöp Miklós

EPH-bekötés – szakmai érvek, egy szakmai vitához

2020. március 5. |  5775

Az elmúlt hetekben, hónapokban számos villanyszereléssel foglalkozó fórum egyik legforróbb témája volt az EPH-bekötés szükségességének megítélése.

Fülöp Miklós

Aki a 80-as évek közvilágítási lámpáiból épített privát hálózatot

2019. november 7. |  13 256

Mi lehet az álma egy villanyszerelőnek, akit gyerekkora óta érdekelnek a villanyoszlopok és a közvilágítási lámpatestek? Netán egy saját térvilágítási hálózat, amely a 70-es, 80-as, 90-es évek eszközeiből van felépítve?

Fülöp Miklós

Egy építkezés tapasztalatai

2019. szeptember 16. |  3121

Minden szakmának megvannak a visszatérő témái, melyhez olykor félve nyúl a szerkesztő, mondván, nem is olyan régen volt szó róla. Viszont az élet mindig azt igazolja, hogy egy-egy problémáról nem lehet eleget beszélni.

Fülöp Miklós

Hogy kerül egy 18 éves lány a létrára?

2019. szeptember 12. |  17 856
Társszerző: Szilágyi László

Nem ritka, amikor a szülők által művelt szakmákba, sikeres üzletekbe beleszületnek, belenevelődnek a gyerekek. A fiú gyakran választja saját magának is az apa mesterségét vagy viszi tovább a családi vállalkozást. De mi a helyzet a férfias szakmákkal és a leánygyermekekkel?

Fülöp Miklós

Alumínium- és rézvezeték kötése még kötőelemmel is kerülendő

2019. szeptember 10. |  15 659

A szerkesztőségünkhöz beérkezett több ezer fotó jól reprezentálja a hazai ingatlanok villamos hálózatának leromlott, szakszerűtlenül kivitelezett, balesetveszélyes állapotát, egyben jelzi a korrekt szakmunkára való égető szükséget.

Fülöp Miklós

Itt az újabb napelemes tetőcserép

2019. augusztus 5. |  6611
5 4.8 (5)

A szolárcserép ötlete nem új, olyannyira nem, hogy a VL hasábjain már 2010-ben is írtunk róla – akkoriban magyar találmányként forgott a téma a sajtóban –, pedig már akkor is számos változat volt gyártásban, sőt azóta a Tesla is feltűnt ebben a szegmensben. Az idei Construma kiállítás kapcsán ismét hírek érkeztek a területről, egy neves, hazai tetőcserépgyártó vállalat jelentkezett napelemes cseréppel, amellyel a Construma Nagydíjat is bezsebelte, így megkerestük a gyártót a kérdéseinkkel.

Fülöp Miklós

A villanyszerelésben is az okosmegoldásoké a jövő

Épületvillamossági Konferencia a Construmán

2019. április 1. |  1575

A Villanyszerelők Lapját is gondozó Média12 kiadó a Construma ideje alatt Workshop néven szakmai előadásokat tart. Az 5 nap, 5 konferenciája körbejárja az építőipar jellemző területeit, kiemelten kezelve a VL és a VGF&HKL szaklapok által tárgyalt témaköröket, az  épületgépészet és az épületvillamosság érdekes témáit.

Fülöp Miklós

LED-panelek váltják hazánk legnépszerűbb lámpatestfajtáját

2019. március 7. |  1724

A 90-es évek egyik legnépszerűbb lámpatestfajtája a parabolatükrös-rácsos 4×18 W-os lámpatest volt, ezen belül is a 60×60 cm-es látszóbordás álmennyezetbe süllyeszthető típus.

Fülöp Miklós

Az ország legnagyobb naperőművét adták át Pakson

2019. március 7. |  1750

2019. március 5-én átadták az ország legnagyobb, 20,6 megawatt beépített kapacitású, a 9 milliárdos költséggel készült naperőművét Pakson.

Fülöp Miklós

Fényszennyezést csökkentő közvilágítás valósult meg

2019. március 7. |  2403

Egyre több nemzetközi felmérés igazolja, hogy a fényszennyezés egészségügyi, közlekedésbiztonsági, ökológiai és tájvédelmi szempontból is ártalmas lehet.

Fülöp Miklós

Két év múlva jöhet az óraátállítás eltörlése

2019. március 5. |  919

Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését az Európai Parlament (EP) illetékes bizottsága.

Fülöp Miklós

Karácsonyi ajándékötletek villanyszerelőknek

2018. december 11. |  5889

Ha még nem tudja, hogy mit vegyen karácsonyra villanyszerelő párjának, barátjának vagy üzlettársának, íme tucatnyi ötlet, mellyel meglepheti szeretteit. Igyekeztünk olyan hasznos (és vicces) tárgyakat összeválogatni, amely minden villanyszerelő szívét megdobogtatja.

Fülöp Miklós

Ingyenes előadások Budapesten a biztonságos villanyszerelésről

Mikulás napi InfoShow a Lurdy Házban!

2018. november 28. |  1453

Az épületek villamos berendezéseinek biztonságos létesítésének és üzemeltetésének témáit tűzte zászlójára az InfoShow elnevezésű országjáró rendezvénysorozat, amely villamosipari és épületvillamosság terület tervező, kivitelező, üzemeltető és felülvizsgáló szakembereinek munkáját kívánja segíteni, egyrészt az aktuális szabályozások ismertetésével, másrészt a legújabb technikai, technológiai megoldások bemutatásával.

Fülöp Miklós

Repülő szerszámok és káromkodás előfordulhat!

Már pulóverek is kaphatók a megújult VL Shopban!

2018. november 13. |  3395

Újabb pólóval bővült a VL villanyszerelőknek készült kollekciója, ezzel már négy különböző minta közül lehet választani. A legújabb pólóminta a villanyszerelési munkavégzéssel járó mellékhatásokra hívja fel a figyelmet.

Fülöp Miklós

Miért jó hír, hogy fizetőssé válik az elektromos autók töltése?

2018. augusztus 24. |  3627
Társszerző: Kozma László

Gyakran tapasztalni, hogy evidens módon kezelik az elektromos autók ingyenes töltésének tényét a gépjárműtulajdonosok és valamiféle sarcként tekintenek a fizetős töltés bevezetésére, pedig a dolog pont fordítva van: örülnünk kell a fizetős kutak megjelenésének…

Fülöp Miklós

Mi az a származási garancia?

2018. július 17. |  1900

A származási garancia olyan forgalmazható, elektronikus tanúsítvány, amely igazolja a végső fogyasztó felé, hogy az általa fogyasztott energia egy meghatározott mennyiségét megújuló energiaforrásokból állították elő.

Fülöp Miklós

Az ABB-é lett a GE villamos energetikai üzletága

2018. július 9. |  2169

Az ABB 2018. június 30-án befejezte a GE globális villamosenergia-ipari megoldásokra szakosodott üzletágának, a GE Industrial Solutions-nek (GEIS) a felvásárlását.

Fülöp Miklós

Működik az első hazai közcélú energiatároló egység

2018. július 9. |  3985

Az EU-ban jelenleg egyedülálló Magyarország előremutató példája, amelyben a technológiai innováció ösztönzése és az ellátásbiztonság erősítése érdekében törvényi szinten engedélyezett az energiatároló egységek villamosenergia-hálózatba integrálása.

Fülöp Miklós

Újabb tűzvédelmi műszaki irányelv módosult

2018. július 9. |  2743

A tűzvédelmi szakemberek javaslatainak figyelembevételével bővült a „Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem” című tűzvédelmi műszaki irányelv.

Fülöp Miklós

Revizorok jártak a kisigmándi szélerőműparkban

2018. június 11. |  1873

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan felügyeli az erőművek működését. A hivatal munkatársai 2018. június 1-jén a spanyol tulajdonú Iberdrola kisigmándi szélerőműparkjában végeztek helyszíni ellenőrzést.

Fülöp Miklós

Jedlik Ányos nevét vette föl a szegedi Elektrotechnikai Múzeum

2018. június 11. |  1214

Az első villanymotor megalkotója előtt tisztelegve Jedlik Ányos Elektrotechnikai Múzeumként működik tovább az elektrotechnikatörténeti kiállítás, amelyet 15 éve a Nemzeti Közművek áramszolgáltatójának jogelődje, a DÉMÁSZ és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Szegedi Szervezete hozott létre a Tisza-parti városban.

Fülöp Miklós

25 ezer magyar dolgozik külföldi építkezéseken

2018. május 15. |  2282

A hivatalos számok szerint is 25 ezer szakképzett magyar építőipari munkavállaló dolgozik külföldön - derül ki az MNB félévente megjelenő lakáspiaci elemzéséből. A valóság minden bizonnyal ettől sokkal borúsabb.

Fülöp Miklós

Nem a paksi bővítés az igazi kérdés!

2018. május 14. |  4282

Természetesnek vesszük, hogy a villamos energia mindig a rendelkezésünkre áll, azonban az áramot meg is kell tudni termelni. Magyarország jövője múlhat azon, hogy ma milyen racionális energiapolitikai döntéseket hozunk meg az elöregedő erőművi kapacitásaink pótlására. A helyes döntés ugyanis elengedhetetlen a hazai ellátásbiztonság fenntartása érdekében.

Fülöp Miklós

Egy halálos építőipari baleset margójára

2018. május 3. |  4843

Az építőipar veszélyes ágazat. Veszélyt hordozhatnak a munkaeszközök, az anyagok, egyes munkafolyamatok és technológiák, amelyek mind-mind kiválthatnak balesetet a bennük rejlő kockázatok miatt. A veszélyforrások között nagy számban megtalálhatók a fizikai tényezők, a kültéri, szabadtéri, a magasban, valamint a mélyben végzett veszélyes munkavégzés.

Fülöp Miklós

A lámpagyűjtögető

2017. december 8. |  4990
1 5 (1)

10 évvel ezelőtt érkezett egy kézzel írt levél a szerkesztőségünkhöz, amelyben egy 15 éves fiú számol be a lámpaoszlopokhoz és higanygőz lámpákhoz fűződő rajongásáról, arról, hogy a zsebpénzéből Villanyszerelők Lapját vásárol és hogy egy éve villanyszerelőnek tanul.

Fülöp Miklós

Tesla nevével támad újra a villanyszámla-csökkentő kütyü!

Az energiatakarékosság vakfoltja

2017. október 20. |  35 300

Korábban már több fantázianéven találkoztunk az villanyszámla-zabáló készülékkel, volt Energy Saver és Electricity Saving Box, most Tesla Saver ECO néven „optimalizálják és javítják az elektromos hálózatunk hatékonyságát” egy filléres eszközzel.

Fülöp Miklós

Ingyenes közműcsatlakozás és új villanyszerelői adatbázis

2017. október 10. |  1636
Társszerző: Rátai Attila

Az elmúlt időszakban több olyan jogszabályváltozás is volt, amely közvetlenül érint minket, villanyszerelőket. A változások több lépcsőben valósultak meg, ezeket foglaljuk össze cikkünkben.

Fülöp Miklós

Óvatos optimizmus

2017. augusztus 2. |  591

2016-ban óriási napenergia-kapacitás épült ki a világon, és a következő 5 évben is jelentős fejlesztések várhatók, de továbbra is csak néhány ország fog számottevő kapacitást kiépíteni.

Fülöp Miklós

Egyetlen fix dolog van, a változás

interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével

2016. december 5. |  735

Közhelyszámba megy, hogy felgyorsult és megváltozott a világ. Ez így is van, ám ezeknek a változásoknak – a számos előnye mellett – nagyon sok negatív hatása is van, amelyek a műszaki tervezés területére is kihatnak, ezekről beszélgettünk Kun Gáborral, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának elnökével.

Fülöp Miklós

A 10 legolvasottabb cikkünk 2016-ban

2016. december 20. |  2767

Örülünk, ha egy cikk kiemelkedően magas olvasottságot produkál és a nyomtatott megjelenésen túl az online felületeinken is több ezer, esetenként több tízezer olvasóhoz eljut. Válogatásunkban a 2016-os év legolvasottabb cikkei közül idézünk fel tízet.

Fülöp Miklós

A legzöldebb iroda a legzöldebb irodaházban

2016. december 9. |  5819

2016. december 8-án mutatta be a sajtó képviselőinek a Schneider Electric a Váci úti Nordic Light irodaházban létesített új központját, amely azon túl, hogy 350 dolgozónak nyújt lehetőséget a 21. századi körülmények közötti munkavégzésre, referincaiként is szolgál a cég számára, hiszen a Schneider Electric termékei és megoldásai szolgálják a kényelmet és gondoskodnak az energiahatékony üzemeltetésről.

Fülöp Miklós

Budapestre ér az InfoShow

2016. november 23. |  1528

Az InfoShow 2016/2017-es évada az ötödik állomásán ér a fővárosba, Pécs, Győr, Debrecen és Szeged után az idei utolsó alkalomra a Lurdy Házban kerül sor. A hallgatóság számára a részvétel - előzetes online regisztráció esetén - díjtalan.

Fülöp Miklós

A Villanyszerelő Konferencia programja

2016. november 23. |  2637

2016. november 24-én, csütörtökön „Változások és újdonságok a villamos szakmában” címmel rendezi meg a Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége immáron 16. alkalommal a Villanyszerelő Konferenciát, amelynek ismét a Lurdy Ház ad otthont.

Fülöp Miklós

November 24-én Villanyszerelő Konferencia

2016. november 7. |  2604

Változások és újdonságok a villamos szakmában mottóval rendezi meg a Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége tizenhatodik alkalommal a Villanyszerelő Konferenciát, amelynek ismét a Lurdy Ház ad otthont.

Jövő héten Pécsett indul az InfoShow!

2016. október 5. |  1877

Október 11-én, kedden Pécsett rajtol az InfoShow 2016/17-es évada.

Fülöp Miklós

Jubileumi Sonepar Szakmai Nap – regisztráljon most!

2016. szeptember 9. |  2532

A Sonepar Magyarország Kft. 2016. szeptember 23-án immár 10. alkalommal rendezi meg a hazai villamos szakemberek és felhasználók számára országos szakmai rendezvényét, melynek idén is a HUNGEXPO vásárközpontjának "G" pavilonja ad otthon.

Fülöp Miklós

Életveszélyes éjjeli lámpa a barkácsboltból

2016. július 12. |  21 307
Társszerző: Lantos Tivadar

Az üzletek polcain egyre-másra találkozhatunk különböző elektronikai termékfurcsaságokkal, amelyek jelentős része élet- és balesetveszélyes. Egyik olvasónktól kaptunk egy apró eszközt, melynek igazából a nevét sem tudjuk megmondani. Nevezzük „éjjeli lámpának”, amit egy Pécs környéki műszaki boltban lehet megvásárolni. A Tracon laboratóriumában alapos vizsgálatnak vetettük alá: az eredmény lesújtó.

Fülöp Miklós

Megakadályoznák az Országos Villamos Teherelosztó bontását

2016. július 12. |  2360

A nemzeti örökség részének tekinti a budavári Országos Villamos Teherelosztót, ezért az épület bontásáról szóló kormányhatározat végrehajtásának felfüggesztését kéri hétfői állásfoglalásában a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnöksége.

Fülöp Miklós

Megjelent az E-építési Napló ingyenes, mobil verziója

2016. május 26. |  2951

Az E-építési Napló ingyenes, magyar nyelvű mobil verziójának segítségével könnyen intézheti a napi jelentésekkel és eseti bejegyzésekkel kapcsolatos feladatait.

Fülöp Miklós

Vége az ionkazánok aranykorának!

2016. március 9. |  10 620
Társszerző: Lantos Tivadar

Három évre visszanyúló történet ért döntő fejezetéhez azzal, hogy a Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság jogerős határozatban tiltotta meg a STAFOR, a BERIL és a GALAN típusú ionkazánok forgalomba hozatalát és értékesítését, emellett rendelkezett a terméktípusok visszahívásáról és a felhasználók széleskörű tájékoztatásáról.

Fülöp Miklós

Kérdések és válaszok a LED-ekkel kapcsolatban

2016. január 26. |  2322

Ma már kimondható, hogy a LED-ek nem csak keresgélik a helyüket a világítástechnikai alkalmazásokban, hanem számos területen megtalálták azt, sőt át is vették a hagyományos fényforrások helyét. Azonban a LED diadalmenetét számos kérdés szegélyezi, és a válaszok nem mindig és nem mindenkinek kedvezők.

Esztergomban folytatódik az Infoshow!

2016. január 6. |  2561

A második félidejében jár a minőségi villanyszerelés témakörében életre hívott szakmai előadássorozat 2015/16-os „turnéja”, hiszen a 9 állomásból 6-öt már meglátogatott a roadshow.

Fülöp Miklós

A 14 legőrültebb villanykapcsoló

2015. december 22. |  15 264

A dizájnőrület néha egészen hajmeresztő megoldásokat produkál! Még egy hétköznapi villanykapcsolóból is igazi „csodaságot”, lehet csinálni, nézzük a legőrültebbeket.

Fülöp Miklós

Nincs szünet a Legrand kínálatában

2015. december 2. |  1180

A Legrand tovább növelte kínálatát az egyfázisú szünetmentes áramforrások terén, így a meglévő készülékek portfóliójának kibővítésén túl négy teljesen új termékcsalád is bevezetésre került.

Fülöp Miklós

DEHNvario megvédi az épülethangosítási rendszereket

2015. november 24. |  1040

Kompakt, DIN-sínre szerelhető kombinált villámáram-levezető épülethangosítási rendszerek (pl. vészhangosítási, illetve háttérzenei hangosítási rendszerek) védelmére szolgáló készülék egyszerű és gyors vezetékcsatlakozással.

Fülöp Miklós

315 millió forintból korszerűsítették a közvilágítást Kaposváron

2015. november 23. |  2767

Az Európai Unió 100 százalékos támogatásával, összesen 315 millió forintból korszerűsítették a közvilágítást Kaposváron az önkormányzat “Zöld város” programjának keretében.

Fülöp Miklós

Megjelent a Villanyszerelők Lapja novemberi száma

2015. november 10. |  2210

November 11-én jelent meg a VL legfrissebb száma, amelyet az alábbi bevezetővel ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Melósok, akik a szerencsének köszönhetik az életüket!

2015. november 10. |  5903

Vajon a munkavégzés heve, az idő- és eszközhiány, hanyagság vagy a felelőtlenség kényszerít rá valakit arra, hogy hajmeresztő, akár a saját testi épségét is veszélyeztető megoldásokkal rukkoljon elő a munkavégzés során?

Fülöp Miklós

Lezárult a General Electric történetének legnagyobb ipari akvizíciója

2015. november 3. |  1647

Az amerikai General Electric hétfőn lezárta az Alstom erőművi és áramelosztó berendezéseket gyártó üzletágának megvásárlását, amely a GE történetének eddigi legnagyobb ipari akvizíciója.

Fülöp Miklós

Azonosítson minden kábelt és alkatrészt a BBP™12 címkenyomtatóval!

2015. október 29. |  1877

A Brady új BBP™12 címkenyomtatója tartós önlamináló címkéket, körbetekerhető címkéket, hőzsugorcsöveket, kábelhez való zászló címkéket és jelölőket, sorkapocs, megszakító és kapcsolótábla címkéket képes nyomtatni. A kompakt és megbízható BBP12 segítségével szinte minden kábelt és részegységet minőségi címkével jelölhet meg!

Fülöp Miklós

Az MVM OVIT elsőként tanúsíttatta a minőségirányítási rendszerét

2015. október 28. |  2108

Az MVM OVIT Zrt. a nagyvállalati szektorban Magyarországon elsőként tanúsíttatta az új ISO 9001:2015 szabvány szerint integrált irányítási rendszerét.

Fülöp Miklós

Az Elektro-Coord évente 600 tonna világítástechnikai terméket hasznosít újra

2015. október 22. |  1610

Az Elektro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. éves szinten 600 tonna  izzó- és lámpahulladékot gyűjt be és hasznosít újra, kétszer annyit, mint a cég 2005-ös indulásakor - mondta Kovács Béla, az Elektro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. világítástechnikai divízió menedzsere.

Múzeumok Őszi Fesztiválja az Elektrotechnikai Múzeumban

2015. szeptember 30. |  1826

Különleges programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják az érdeklődőket az Elektrotechnikai Múzeumban a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében, 2015. szeptember 28. és november 15. között!

Fülöp Miklós

68 Ft-tal nőtt a minimális építőipari rezsióradíj

2015. szeptember 29. |  2343

Kihirdették a 2015-ös minimális építőipari rezsióradíjat, amelynek az ajánlott legkisebb mértéke a 2014-es 2422 Ft/óra összegről 2490 Ft/óra összegre emelkedett és szeptember 19-től, a jövő évi minimális rezsióradíj kihirdetéséig kell alkalmazni.

Fülöp Miklós

25 éves a KNX rendszer – meghívó a jubileumi rendezvényre

2015. szeptember 24. |  1674

Az elmúlt évtizedekben a lakás- és épületautomatizálás a mindennapi élet szükségletévé vált. Az épületautomatizálásnak köszönhetően jelentős energia megtakarítást érhetünk el és a világszerte kifejlődő mega városok megoldásait is a KNX rendszer szolgáltatja.

Fülöp Miklós

Szünetmentes energiaellátás az energiaital gyárban

2015. szeptember 21. |  1586

Az energiaital-gyártó HELL Energy Magyarország Kft. – amely piacvezető Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, Cipruson és Azerbajdzsánban, továbbá több mint 40 exportpiacon is jelen van – összetett, automatizált energiaital-gyártást folytat szikszói üzemében. Mivel ebben a térségben elég gyakoriak a feszültség-kimaradások, az évente megközelítőleg 300 millió doboz energiaital zavartalan gyártása szünetmentes áramforrást igényel.

Fülöp Miklós

Csehország tavaly több áramot termelt, mint amennyit felhasznált

2015. szeptember 21. |  2369

Csehország tavaly 20 százalékkal több áramot termelt, mint amennyit felhasznált - közölte az állami szabályozó hivatal (ERÚ) Prágában. A hasonló hírekkel ellentétben azonban a cseheknél nem a megújuló alapú áramtermelés előretörésének sikeréről van szó.

Fülöp Miklós

Tekintse meg őszi képzési kínálatunkat!

2015. szeptember 11. |  2857

Töretlen népszerűségnek örvendő képzéseinket a nagy érdeklődésre való tekintettel idén ősszel is folytatjuk. Képzéseink a régmúlt és a közelmúlt jelenben is érvényes épületvillamossági szabványairól nyújtanak átfogó képet. Tekintse meg őszi képzési palettánkat!

Fülöp Miklós

Megjelenik az árampiacon a nemzeti közműszolgáltató januárban

2015. szeptember 9. |  1212

A gázpiac után az árampiacon is megjelenik az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. 2016 januárjában, a tervezett ütemezést tartani tudják - mondta Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Fülöp Miklós

Áramütés ért három dolgozót az OMSZ-központban

2015. szeptember 9. |  570

Vizsgálatra kórházba vittek három dolgozót az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) budapesti irányítóközpontjából, mert áramütés érhette őket kedd délután - közölte a mentőszolgálat sajtóügyeletese az MTI-vel.

Fülöp Miklós

A nyár alatt 10 744 gigawattóra volt az ország villamosenergia-fogyasztása

2015. szeptember 7. |  1276

A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása, ami mindössze 116,5 gigawattórával marad el az eddigi, 2007-es rekordtól - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

Fülöp Miklós

Rendkívüli mérőleolvasás az E.on ügyfeleinél

2015. augusztus 31. |  2073

A zavartalan átadás-átvétel és a pontos elszámolás érdekében rendkívüli gázmérő-leolvasásra számíthat az E.on földgázszolgáltását igénybe vevő lakossági ügyfelek egy része az év hátralevő időszakában, ugyanis 2016. január 1-jétől az E.on Energiaszolgáltató Kft. egyetemes piacon kiszolgált földgázfogyasztó ügyfélkörét a Főgáz Zrt. veszi át.

Fülöp Miklós

Engedélyezte a GVH a Budapesti Erőmű tulajdonosváltását

2015. augusztus 26. |  2151

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az EP Hungary, A.S. közvetlen egyedüli irányítást, és ennek következtében a luxemburgi székhelyű EPI Investment S.a.r.l. és a ciprusi Milees Limited közös közvetett irányítást szerezzen a Budapesti Erőmű Zrt. felett - az erről szóló határozat a versenyhatóság honlapján jelent meg.

Fülöp Miklós

A vizsgálat, ami több kárt csinál mint hasznot!

2015. július 1. |  3616

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megbízásából a Mechanikai és Villamos Laboratórium 15 LED fényforrásnak és 15 kompakt fénycsőnek vizsgálta meg a valós teljesítményét és fényáramát, majd ez alapján tett az energiafelhasználása és élettartamra vonatkozó pozitív megállapításokat. A vizsgálat szakmaisága erősen megkérdőjelezhető, hiszen lényeges paraméterek kerültek figyelmen kívül hagyásra, amelyek megismerése jóval árnyaltabb képet adhatott volna a vizsgált fényforrásokról. Szintén komoly felelőtlenség, hogy a hatóság egy szakszerűtlen vizsgálat keretében, egyetlen paraméter alapján gyártói rangsorolást is végzett, ami biztos, hogy nem feladata.

Fülöp Miklós

Ifjú csillagok a villanyszerelő szakmában

2015. július 1. |  2195

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2015-ben nyolcadik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Az országos döntőre a VIII. Szakma Sztár Fesztiválon került sor.

Fülöp Miklós

A villám- és túlfeszültség-károk megelőzése és csökkentése

2015. július 1. |  6487

Az elmúlt néhány év statisztikai adatai rámutatnak arra, hogy a villámcsapások jelentős károkat okoznak, ezzel összefüggésben a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a Magyar Biztosítók Szövetsége az alábbi ajánlást fogalmazta meg a villám- és túlfeszültség-károk megelőzése és csökkentése érdekében.

Fülöp Miklós

Felhívás világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzésre

2015. június 15. |  2216

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke 2015 szeptemberében elindítja a világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás alapfokú képzést. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 40 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.

Fülöp Miklós

Lebegő kapcsolók és intelligens rendszerek a jövő otthonában

2015. június 12. |  4857

A tegnapi nap során ünnepélyes keretek között mutatta be a Legrand a Valena Life termékcsaládot, amely hazai tervezéssel és gyártással, újragondolt forma- és színvilággal, technológiai újdonságok sokaságával és széles termékpalettával indult el a fény útján.

Fülöp Miklós

Gyakorlati útmutató a villámvédelmi kockázatkezeléshez az OTSZ, a villamos TvMI és az MSZ EN 62305 alapján

2015. június 3. |  3105

Az MSZ EN 62305 szabvány gyakorlati alkalmazásában a legnagyobb problémát a villámvédelmi kockázatkezelés elvégzése és dokumentálása okozza, ami a kockázatkezelés folyamatának összetettségéből és a szabvány értelmezésének nehézségéből fakad. Ezeket a problémákat a kockázatkezelő szoftverek alkalmazása legfeljebb csak elfedi, meg nem oldja.

Fülöp Miklós

Százezres sarc a figyelmetlen vállalkozóknak!

2015. május 27. |  38 869

Korábban már hírt adtunk a kiadónk által elindított, Villamos Szakma Napja elnevezésű kezdeményezésről, amely az év végén megvalósuló, nagyszabású esemény életre hívását célozza. A szervezési munkák már gőzerővel zajlanak, azonban ez első lépések megtételekor olyan átverésbe botlottunk, amely nélkül nem mehetünk el szó nélkül.

Fülöp Miklós

Világítástechnikai szakmérnök képzés indul!

2015. május 26. |  2150

Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.

Fülöp Miklós

Megjelent a VL májusi lapszáma!

2015. május 13. |  2489

A mai napon jelent meg a VL 2015. májusi lapszáma, amelyet egy rövid bevezetővel és a lapban olvasható cikkek felsorolásával ajánlunk mindenki figyelmébe.

Fülöp Miklós

Lucas-Nülle oktatórendszerek a C+D Automatika Kft.-nél

2015. május 11. |  1203

Az elektronikai, elektrotechnikai és gépészeti oktatórendszereiről ismert és elismert német gyártó, a Lucas-Nülle GmbH. magyarországi képviseletét a C+D Automatika Kft. látja el.

Fülöp Miklós

Lakásvezérlés a TV készülékről az iNELS RF Control eszközeivel

2015. május 11. |  1357

Az ELKO EP rádiófrekvenciás iNELS RF Control épületautomatizálási rendszerének legújabb fejlesztések eredménye a TV készülékről, a TV saját távirányítójával vezérelhető rádiófrekvenciás intelligens rendszer.

Fülöp Miklós

Szélerőmű rendszeréhez kapcsolt gyorstöltő állomást adtak át Magyarországon

2015. április 30. |  1440

Bükkaranyoson adták át Magyarország első olyan egyenáramú gyorstöltő állomását, amelynek villamos energia ellátása egy szélerőmű rendszeréhez kapcsolódik.

Fülöp Miklós

Mától pályázhatnak a társasházak energiahatékonysági támogatásra

2015. április 30. |  2183

Tíz milliárd forintos kerettel, 50 százalékos támogatási intenzitással indul el az Otthon Melege Program társasház-felújítási alprogramja.

Valami megmozdult – elégedett kiállítók a Construmán

2015. április 21. |  1320

Az igen erős látogatottságú szakmai napokat követően kiugróan magas látogatószámú hétvégével zárt a CONSTRUMA, összesen csaknem 50.000 látogató tekintette meg a kiállítási csokrot, felülmúlva ezzel az elmúlt évek látogatószámát.

Fülöp Miklós

Tíz másodperc alatt újratölthető elektromos busz

2015. április 17. |  1270

A világ leggyorsabban feltölthető akkumulátorával felszerelt buszt mutattak be csütörtökön Kelet-Kínában, ahonnan a járművet európai exportra is szánják.

Fülöp Miklós

A társasházak energetikai korszerűsítésére április 30-tól lehet pályázni

2015. április 17. |  1851

Az Otthon melege programban április 30-tól lehet pályázni a társasházak energetikai korszerűsítésére - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a Construma ÖkoCity 2015 interaktív kiállítás megnyitóját követően szerdán az MTI-nek.

Fülöp Miklós

Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak

2015. április 14. |  3941

Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.

Fülöp Miklós

Hamarosan elérhető az Épületvillamosság című szakkönyv ötödik kiadása

2015. április 9. |  3491

2015 májusában jelenik meg az Épületvillamosság című szakkönyv már ötödik, bővített, átdolgozott kiadása. Az ismételt kiadást az indokolta, hogy a szakma két és fél év alatt „elfogyasztotta” a több mint ezer példányban megjelenő kiadványt.

Fülöp Miklós

Közel 8 millió font bírsággal sújtották a brit E.ON-t

2015. április 8. |  1357

Túlszámlázás miatt 7,75 millió font bírsággal sújtották az E.ON energetikai szolgáltató nagy-britanniai vállalatát.

Fülöp Miklós

Azonosítson minden kábelt és alkatrészt

2015. március 30. |  1312

Beszereléssel foglalkozó szakemberként Ön is tudja, mekkora problémát jelenthetnek az azonosítatlan kábelek és alkatrészek. A profi azonosító címkék megszüntetik az ezzel kapcsolatos gondokat, és javítják a munka hatékonyságát. Egy Brady hordozható nyomtatóval másodpercek alatt annyi címkét nyomtathat, amennyire a helyszínen adott esetben szüksége van, akár standard, akár egyedi méretben.

Fülöp Miklós

Gyakorlati útmutató a villámvédelmi kockázatkezeléshez

2015. március 30. |  2640

A VGF Képzési Központ által szervezett új oktatás gyakorlati útmutatóval szolgál a villámvédelmi kockázatkezeléshez az OTSZ, a Villamos TvMI és az MSZ EN 62305 alapján.

Fülöp Miklós

Néha jobb kihagyni a villanyszerelőt!

2015. március 24. |  5875

Egy rossz helyen lévő kapcsoló áthelyezése rendszerint olyan mértékű beavatkozást igényel, hogy a legtöbb esetben végül minden marad a régiben, hiszen kinek van kedve a falvéséssel járó por és kosz takarításához, a falak újrafestéséhez, illetve az átalakítás kapcsán felmerülő költségek sincsenek arányban a várható előnyökkel.

Fülöp Miklós

Elhunyt dr. Schanda János a világítástechnika egyik legnagyobb alakja

2015. március 17. |  2905

Dr. Schanda János  a színtannak, a színmérésnek nemcsak hazai szinten, de nemzetközileg is legnagyobb alakja volt, emellett foglalkozott az elektrolumineszcencia kérdéseivel is, hiszen ebből írta nagydoktori disszertációját. Ez a dolgozat szorosan kapcsolódott a világítódiódák (LED) általános világítási alkalmazásának lehetővé tételéhez, így nem véletlen, hogy napjainkban a LED kutatásban is kiemelkedő szerepe volt.

Fülöp Miklós

Elérhetők az OTSZ-t kiegészítő Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek

2015. március 12. |  3869

Március 11-én megjelentek az új OTSZ-t kiegészítő Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI), amelyek a tűzvédelmi követelmények teljesítését hivatottak segíteni.

Fülöp Miklós

Bevizsgáltuk az „internetes” LED reflektort!

2015. március 3. |  70 744

Még a tavalyi év végén írtunk arról a LED reflektorról, amely az internetes oldalakon, illetve kéretlen e-mail üzenetekben kelleti magát. A cikkünkben alaposan körüljártuk a netes ajánlatot, ám a termék vizsgálatára nem került sor, amit most pótolunk, hiszen kitöltöttük a termék oldalán található megrendelőlapot és rányomtunk az „elküld” gombra…

Legrand zárható informatikai aljzatok

A Legrand strukturált kábelezési rendszerei teljes körű megoldást kínálnak minden felhasználói környezetbe.

2015. február 24. |  1168

A kínálatban megtalálható fali kábelek, a különböző méretű rack szekrények, patch panelek és egyéb kiegészítők, valamint végpontok segítségével Cat5e, Cat6 vagy akár Cat6A-s hálózat is kiépíthető, mely az elvárt megbízhatóságot, egyszerű telepítést és magas teljesítményszintet biztosítja.

Fülöp Miklós

Új év, új képzés!

2015. február 13. |  30 535

Szeptember óta töretlen népszerűségnek örvendő képzéseinket a nagy érdeklődésre való tekintettel folytatjuk. És márciustól új tematikájú tanfolyammal is jelentkezünk. Képzéseink a régmúlt és a közelmúlt jelenben is érvényes épületvillamossági szabványairól nyújtanak átfogó képet.

Megjelent a VL idei első lapszáma!

2015. február 11. |  31 178

Február 11-én megjelent a VL 2015. január-februári lapszáma, amelyet egy rövid bevezetővel és a lapban olvasható cikkek felsorolásával ajánlunk mindenki figyelmébe.

Fülöp Miklós

Tűzzel-vassal a napelemek ellen!

2015. január 29. |  3117

Három a magyar igazság tartja a közmondás, ám törvényalkotónak sikerült ezt is túlszárnyalnia. Az elmúlt időszakban a napelemes rendszerek elterjedését nemhogy nem segíti elő a törvényalkotó, hanem igyekszik minél jobban megsarcolni azt.

Fülöp Miklós

1000 V-ig minden termékdíjköteles!

2015. január 26. |  7969

Az senkinek nem jelent újdonságot, hogy a napelemek termékdíjkötelesek lettek január elsejével, hiszen hallhattunk róla eleget, azonban napelemeken túl is van élet, azaz akad a díjköteles körbe bevonható elektromos eszköz, elektronikai berendezés, amely nem kerülte el a jogalkotó figyelmét, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy eddig elkerülte azt.

Fülöp Miklós

VI. LED Konferencia az Óbudai Egyetemen

2015. január 14. |  3453

A MEE Világítástechnikai Társasága 2015. február 3–4-én rendezi meg a VI. LED Konferenciát Budapesten, az Óbudai Egyetemen. A rendezvény aktualitását talán indokolni sem kell, hiszen a LED-ek egyre növekvő térnyerése önmagában is elegendő érv, ám az idei LED konferenciának két további apropóját is megemlíthetjük, hiszen 2015 a fény nemzetközi éve, illetve a Világítástechnikai Társaság is mérföldkőhöz érkezett: idén ünnepli fennállásának 20. évét.

Fülöp Miklós

Nő a hűtő- és fagyasztócserére igényelhető támogatás összege

2015. január 9. |  1493

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2014. szeptemberében hirdette meg a háztartási nagygépek energiamegtakarítást eredményező cseréjét támogató pályázatát. A tárca a visszajelzéseket mérlegelve 5 000 forinttal megnöveli a konstrukcióban igényelhető támogatás összegét és további 107 millió forinttal a pályázati keretösszeget. E módosítás a korábban benyújtott pályázatokra is érvényes.

Fülöp Miklós

7 milliárd forint a közvilágítás fejlesztésére

2014. december 19. |  1461

A napokban várhatóak a „Közvilágítás energiatakarékos átalakítása” című pályázat (KEOP-2014-5.5.0/K) támogatói döntéseiről szóló értesítések. A helyi önkormányzatok közvilágítási feladatainak 100%-os, vissza nem térítendő támogatását célzó pályázatot a fejlesztési tárca a Széchenyi 2020 program keretében írta ki.

Fülöp Miklós

Karácsonyi nyereményjáték villanyszerelőknek

2014. december 18. |  6341

A nagy népszerűségnek örvendő karácsonyi nyereményjátékunk idén is megrendezésre kerül.

Fülöp Miklós

Világítástechnikai szakmérnök - szakirányú továbbképzés

FELHÍVÁS

2014. december 17. |  1832

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke 2015 februárjában elindítja a világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadjuk el.

Fülöp Miklós

Februárban ismét LED konferencia!

2014. december 16. |  1907

Az elmúlt években a LED-ek gyártása és alkalmazása területén lezajlott gyors technológiai fejlődés számos kérdést vet fel a világítástechnikával foglalkozók részéről.

Fülöp Miklós

2030-ra 20 százalék lehet a kapcsoltan termelt áram részaránya

2014. december 13. |  1527

Ismét elérheti 2030-ra a 20 százalékot a kapcsolt technológiával, a hőt és villamos energiát azonos tüzelőanyag bázison, párhuzamosan termelő erőművek által termelt áram részaránya Magyarországon - derül ki a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET), a hazai kogenerációs erőműveket tömörítő szakmai szervezet által szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményből.

Felemás eredmények

2014. december 10. |  2589

Idén márciusban irtunk először a VL hasábjain az Energy Saver Pro néven forgalmazott villanyszámla-csökkentő készülékről. Az akkor publikált vizsgálatunk nagy port kavart; azon túl, hogy hivatali eljárás indult a forgalmazóval szemben, a téma többszörösen bejárta a hazai médiát: országos lapok, a legjelentősebb online portálok, több televízió- és rádióadó is átvette, feldolgozta a témát – felhívva a fogyasztók figyelmét a csalók által terjesztett haszontalan termékre.

Fülöp Miklós

Megjelent az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat

2014. december 8. |  5204

A Magyar Közlöny december 5-i számában megjelent az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014 (XII.5.) BM rendelet (OTSZ).

Fülöp Miklós

Új pályázat jöhet a cseh atomerőművek bővítésére

2014. november 20. |  2269

Milos Zeman cseh államfő szerint új pályázatot kellene kiírni a csehországi atomerőművek bővítésére, amelyen minden érdeklődő részt vehetne.

Budapest dísz- és közvilágítása

2014. november 11. |  3736
1 5 (1)

A főváros közvilágítását 177 457 lámpatest látja el, amelyek működését 3306 kapcsolószekrény, 2898 km kábel és 2712 km szabadvezeték segíti. Olyan számok ezek, amelyeknek mindenképpen érdemes mögé pillantanunk.

Mi lesz veled, Elektrotechnikai Múzeum?

2014. november 10. |  3294
Társszerző: Lantos Tivadar
1

Az Elektrotechnikai Múzeum manapság a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum részeként működik, tengődik. Amióta az MMKM alá rendelték, nem járnak rá jó idők. Eleve megcsappant a személyzete, téli időszakban a kiállítótermek nagy része fűtetlen, és a szakvezetők a múzeumtól fizetést nem kapnak, így járnak be és tartják meg azokat az előadásokat, amelyek kiemelkedő színvonalúak, és valódi tudással ruházzák fel a hallgatóságot.

Fülöp Miklós

27 százalékkal több új lakás épült, de az igazi felfutásra még várni kell

2014. november 5. |  2132

Az év első kilenc hónapjában 27 százalékkal több új lakás épült, mint egy évvel korábban, a kiadott csaknem 7000 lakásépítési engedély pedig 30 százalékkal haladta meg a tavalyi első három negyedévit. Bár a legfrissebb adatok szerint javulás tapasztalható a lakáspiacon, az igazi boom még várat magára.

Fülöp Miklós

Jobban megéri importálni a villamos energiát

2014. november 5. |  2661

Magyarországon a villamosenergia-termelés csak nukleáris és szén alapon kifizetődő, az energiahivatal adatai szerint a gáz részaránya a villamosenergia-termelésben használt tüzelőanyagok között a korábbi felére csökkent. Egyre jobban érezteti hatását hazánkban is az áram Európa-szerte alacsony nagykereskedelmi ára: az itthoni erőművek mind kevesebb áramot termelnek, miközben az import részaránya a teljes magyarországi felhasználásban történelmi magasságba emelkedett.

Újdonság az ETI-től

2014. november 4. |  1140

Fülöp Miklós

Csökkent az ukrán áramexport

2014. november 3. |  1811

Ukrajna 6,4 százalékkal, 481 millió kilowattórával, 6,9831 milliárd kilowattórára csökkentette áramexportját éves összevetésben az idei első kilenc hónapban az ukrán energiaügyi minisztérium adatai szerint.

Fülöp Miklós

Pécsen folytatódik Infoshow!

2014. október 30. |  2700

Hogyan kell gyakorlatban biztonságosan üzemeltetni épületek villamos berendezéseit? Milyen kapcsolódó jogszabályi követelménynek kell megfelelni? Milyen módon lehet felkészülni túlfeszültség védelemre építményekben? Melyek a korszerű energiatakarékossági módszerek? Milyen hatósági elvárásokra lehet számítani?

Fülöp Miklós

Az elektromos autózás jelene és jövője

2014. október 14. |  2578
Társszerző: Lantos Tivadar

Realista forgatókönyv szerint 2023-ra 52 000, többségében hibrid, kisebb részben tisztán hálózatról tölthető autó futhat Magyarországon, mely az akkori gépjárműpark 1,35 százaléka lehet. Ahhoz, hogy ez a számérték teljesüljön, számos problémát kell megoldania a műszaki és gazdasági szakembereknek.

Fülöp Miklós

Biztonságtechnika & IT Konferencia 2014

2014. október 10. |  2006

A DSC Hungária a Magyar Mérnöki Kamara fővédnökségével szervezi meg a Biztonságtechnika & IT Konferenciát, mely november 13-án, az új Groupama Aréna VIP Gold konferencia terében kerül megrendezésre.

Fülöp Miklós

Tovább fokozódik a napenergia-őrület!

2014. október 9. |  2330

A korábbiaknál még kedvezőbb és olcsóbb megoldást kínál a SolarCity most bejelentett új szolgáltatása azok számára, akik napenergia-rendszer telepítésén gondolkoznak. A társaság által kínált szolgáltatásnak köszönhetően az ügyfelek már nemcsak lízingelhetik a rendszert, hanem tulajdonossá is válhatnak. Ez újabb lökést adhat az amerikai lakossági napenergia-piacnak – számol be a portfolio.hu.

Fülöp Miklós

Idén is InfoShow!

2014. október 6. |  2597

Az elmúlt évek sikerein felbuzdulva 2014 őszén folytatódik az országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat, amely ezúttal az épületek villamos berendezéseinek biztonsága II. - Üzemeltetés címmel kerül megrendezésre.

Fülöp Miklós

Több ezer tűzoltó készüléket kell lecserélni az év végéig!

2014. szeptember 18. |  3276

A tűzoltó készülékekre vonatkozó szabványok változása miatt a régi MSZ1040-es szabványú készülékeket 2014. december 31-ig mindenhol ki kell vonni a készenlétben tartásból – hívja fel a figyelmet az OTSZ.hu.

Fülöp Miklós

Garancia nélküli, olcsó inverterekkel okoztak jelentős kárt szélhámosok!

2014. szeptember 11. |  2397

A SIEL - Inczédy és Társa Kft. közleménye szerint az elmúlt időszakban több beruházó megkereste őket azzal a panasszal, hogy a meghibásodott SOLEIL napelemes inverterét a kereskedője nem akarja, illetve nem tudja garanciálisan javítani.

Fülöp Miklós

Elosztó-berendezések szerelése, dokumentálása és átadása

Nem elég érteni hozzá…

2014. szeptember 3. |  5198

Minden villanyszerelő munkájához hozzátartozik kisebb-nagyobb elosztó-berendezések, kiselosztók, installációs elosztók összeszerelése, dokumentálása, átadása. Azonban sokan nem tudják, hogy ez esetben nem elég csupán a vonatkozó szabványoknak megfelelni. Egyrészt a szabványok a villanyszerelés ezen területén jogszabályok által is megköveteltek, másrészt az elosztókkal kapcsolatos tevékenységek már az Európai Unió területén belül végzett termékforgalmazásnak minősülnek, amelyek szintén jogszabály által meghatározottak.

Fülöp Miklós

Magyar nyelvű szabványok a lakóépületekben használt CO-érzékelők követelményeire

2014. szeptember 3. |  2348

Hiánypótló magyar nyelvű szabvány került kiadásra, amely megszületéséhez a kiadónk által indított, CO-érzékelők körében végzett termékvizsgálat is hozzájárult, így remélhető, hogy a feladatukat ellátni képes CO-érzékelők eddig minimális aránya növekedni fog.

Fülöp Miklós

Szeptemberben megjelenik az Új Országos Tűzvédelmi Szabályzat

2014. szeptember 1. |  3914

A Katasztrófavédelem 2014. augusztus 29-én kiadott közleménye alapján szeptember elején megjelenik az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, ezzel megkezdődik az első lépés, a hatályos 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet leváltása.

Fülöp Miklós

A szakma országos találkozója

2014. szeptember 1. |  2559

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület évente megrendezésre kerülő legnagyobb eseménye a MEE Vándorgyűlés, Konferencia és Kiállítás, amely idén a 61-ik alkalomhoz érkezett. 2014. szeptember 10.-12. között Debrecenben a Kölcsey Központ lesz a helyszíne, a szakma legrangosabb és legjelentősebb hazai eseményének.

Fülöp Miklós

Rangos állami elismerés

2014. augusztus 21. |  1689

Varga Mihály Áder János köztársasági elnök megbízásából adott át kitüntetéseket augusztus 20-án a Nemzetgazdasági Minisztériumban. A Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést kapott az állami ünnepen többek között Dr. Schanda János, a műszaki tudomány doktora, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek tanszékének professzor emeritusa.

Szakmai fórum a kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések új szabványairól

2014. augusztus 14. |  2102

Az új, MSZ EN 61439 szabványsorozatra épülő előadás célja, a kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezésekre vonatkozó európai szabványsorozat, különösen az általános szabályokat tartalmazó, magyar nyelven is elérhető első rész ismertetése a szabványfelhasználók széles körével.

Fülöp Miklós

Kiváltságokat kaphatnak az elektromos autók

2014. augusztus 5. |  1316

Ingyenes parkolás, buszsávhasználati jog és sok egyéb kiváltság illetheti meg hamarosan az elektromos meghajtású autókat Németországban a kormány formálódó terve szerint.

Fülöp Miklós

Megjelent a napelemes rendszerek kialakítását célzó pályázat

2014. augusztus 5. |  29 176

A napokban lezárt társadalmi egyeztetés után megjelent a palyazat.gov.hu oldalon az Új Széchenyi Terv keretében a “Fotovoltaikus rendszerek kialakítása” című pályázati kiírás. A pályázaton a közép-magyarországi régión (Budapest és Pest-megye) kívüli helyi önkormányzatok, helyi önkormányzati költségvetési szervek és 100%-ban állami, vagy önkormányzati tulajdonban álló nonprofit kft.-k indulhatnak 20-50 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásért 100 százalékos támogatási intenzitás mellett.

Fülöp Miklós

ABB-Volvo-együttműködés elektromos hajtású buszok gyorstöltésére

2014. július 30. |  1292

Globális együttműködést alakított ki a svájci ABB gépipari konszern és a svéd Volvo Buses járműgyártó vállalat tisztán elektromos és villamos-hibridhajtású autóbuszok gyorstöltésére, valamint töltőállomás hálózatok városi telepítésére.

Fülöp Miklós

Indul a magyar napelemes tetőcserép gyártása

2014. július 21. |  3299

A magyar fejlesztésű napelemes tetőcserepet óriási siker övezte a bemutatásakor, amelyre a feltalálója 2007-ben jelentette be a világszabadalmat. Tóth Miklóssal, aki lassan egy évtizede dolgozik a napelemes tetőcserép sikerén, még 2010-ben készítettünk interjút a Villanyszerelők Lapjában.

Fülöp Miklós

Mekkora hazánkban a napenergiából termelt áram mennyisége?

2014. július 21. |  2496

A világon tavaly 1248 gigawattóra áramot termeltek a naperőművek, ezen belül Európában 38,4 GWh áramot termeltek csak az újonnan belépett naperőművek, míg Magyarországon a termelés a becslések szerint 20 százalékkal nőtt és 9,5 gigawattórát tett ki - közölte a HST-Energy Kft..

Fülöp Miklós

Jön a középkategóriás Tesla elektromos autó

2014. július 17. |  1681

A Tesla 2016-ban mutatja be és 2017-ben kezdi meg középkategóriás elektromos autója, a Model III értékesítését - jelentette be a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk a brit Auto Express lapnak adott exkluzív interjúban.

Fülöp Miklós

Napenergia-meghajtású repülőgéppel a föld körül

2014. július 16. |  1235

Az ABB támogatásával sikeresen teljesítette első útját a Solar Impulse 2 Dél-Svájcban, ami mérföldkőnek tekinthető annak a célnak a megvalósításában, hogy a repülőgép kizárólag napenergia-meghajtásra támaszkodva jövőre elsőként kerülje meg a Földet.

Fülöp Miklós

Meghívó a Lumen V4 világítási konferenciára

2014. július 15. |  2403

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társasága meghív minden érdeklődőt a 2014. október 8-10. között megrendezésre kerülő Visegrádi Országok V. Világítási Konferenciájára.

Fülöp Miklós

Elektromos eredetű a lakástüzek 40 százaléka

2014. július 8. |  2231

Évente 55 ezer lakástűz keletkezik Magyarországon, ezek 40 százaléka elektromos eredetű, az átlagos kár pedig megközelíti az egymillió forintot.

Fülöp Miklós

LED-ek mérése gyorsan, pontosan

2014. július 3. |  1792

A LED technológia gyors fejlődésnek indult az elmúlt években és megjelentek a nagy fényerejű LED-ek, amelyek már világítási célokra is alkalmasak, ez lehetővé teszi ezek széleskörű alkalmazását.

Fülöp Miklós

Isotera és Lumiance - az indukciós világítási rendszer

2014. július 3. |  1257

A Havells-Sylvania által kínált rendszer minden területet lefed az elosztótábla és a LED-es lámpatestek között.

Fülöp Miklós

Ór(i)ás kijelzők a C+D-től

2014. július 3. |  1463

Mennyi is az idő? Hányadika van? E köznapi kérdésekre a választ a mai gyors életritmus és a gyakori feszített munkatempó mellett érdemes könnyen hozzáférhetővé tenni munkahelyeken, telephelyeken vagy akár köztereken. Erre gondolva fejlesztette ki a lengyel Simex cég a messziről és különböző fényviszonyok mellett is jól látható idő/dátum óriás kijelzőjét, mely megfelelő elhelyezés esetén hatékonyan biztosítja az említett információkat.

Fülöp Miklós

Kevesebb a fémlopás az új törvénynek köszönhetően

2014. július 3. |  2120

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a közszolgáltató társaságok adatai alapján fél év után látható, hogy jól működött a tavaly kidolgozott fémtörvény és végrehajtási rendelet alkotta új szabályrendszer: csökkent a fémlopások száma, és átláthatóbb lett a fémkereskedelmi szektor – erről az NGM és a MÁV tájékoztatott közös közleményben.

Fülöp Miklós

Egy brazil stadion több áramot termel, mint 11 VB-résztvevő ország összesen!

2014. július 3. |  1703

A brazíliai labdarúgó-világbajnokságra épített egyik új stadion, az Estádio Nacional Mané Garrincha tetejére egy 2,5 MW teljesítményű napelemes rendszert telepítettek. Kiszámolták, hogy ez az egy stadion több áramot termel a napelemek segítségével, mint a résztvevő országok közül 11 összesen.

Fülöp Miklós

214 ezer villámcsapás, 17 milliárd forintos kár

2014. július 2. |  1994

A tavalyi évben 55 ezer, az idén május végéig 27 ezer lakástűz keletkezett Magyarországon, a kárt szenvedett lakások átlagos értéke 10 és 20 millió forint közötti - mondta Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felügyelője.

Fülöp Miklós

Fejlemények a kötelező szakmai továbbképzés körül

2014. július 2. |  3744

Ismert, hogy a korábbi, öt évre 20 továbbképzési pontérték gyűjtését lehetővé tevő, szabadon választott szakmai továbbképzések rendszere megszűnt. Ezt helyettesíti a területi kamarák által szervezendő szakmai napokon évi egy alkalommal való igazolt részvétel. Az egyes tagozatok az ún. törzsanyagok összeállításával a szakmaiságot igyekeznek biztosítani, míg a szakmai napok megszervezése, lebonyolítása a területi kamarák feladata lesz.

Fülöp Miklós

Nem lesz drágább a kínai napelem

2014. június 30. |  2910

Nem módosul a harmadik negyedévtől az EU-ban értékesített kínai napelemekre kivetett minimum ár annak ellenére, hogy egyes források emelésre számítottak.

Fülöp Miklós

Maracanã a világ legintelligensebb stadionja

2014. június 27. |  1313

Az Estádio Jornalista Mário Filho, vagy ismertebb nevén a Maracanã stadionban működő 3000 lámpatestből álló monumentális világítási rendszer, 17 lift, 12 mozgólépcső, 292 mosdó, 60 bár, valamint több mint 500 mérőóra és villamos berendezés vezérlése egyetlen helyről, az irányító- és megfigyelőteremből történik.

Fülöp Miklós

V. Lumen V4 Konferencia

2014. június 26. |  1602

2014. október 8-10. között kerül megrendezésre a Visegrádi Országok V. Világítási Konferenciája a Lumen V4, amelynek célja a világítástechnikai szakma és a rokonterületek tudományos, kutatási és műszaki eredményeinek bemutatása, valamint közvetlen tapasztalat- és eszmecsere Csehország, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország szakemberei között.

Fülöp Miklós

3000 kilométert autózni egy feltöltéssel?

2014. június 23. |  1944

A jelenleg kapható elektromos autók ennek tizedét is alig tudják teljesíteni, azonban már létezik a technológia, amely ezt lehetővé teszi. Az Phinergy mérnökei bemutatták alumínium-levegő akkumulátorukat amely állítólag 3000 kilométeren át képes működtetni egy Citroën C1-et.

Fülöp Miklós

Bevasalhatók a tartozások a TSzSz segítségével

2014. június 3. |  4482

A több mint egy éve alakult Teljesítésigazolási Szakértői Szervnek egyre több ügye van, állítják az illetékesek. Dulna Tibor villamosmérnök és igazságügyi szakértő szerint a TSzSz végre esélyt adhat azoknak a kisebb vállalkozóknak, akik eddig mindig pórul jártak.

Fülöp Miklós

Építsünk intelligens épületet! - konferencia 2014

2014. május 16. |  2109

Ha Ön villamos vagy gépész szakember, aki integrált megoldást nyújtana ügyfeleinek, vegyen részt az „Építsünk intelligens épületet!” konferencián, amelyen a szervezők példákat mutatnak mind a gépészeti, mind pedig a villamos rendszerekben felmerülő automatizálási megoldásokra (vízteres kandalló, napkollektor, gázkazán integráció, riasztórendszerrel kombinált fűtésszabályozás, távoli vezérlés, színes LED szalag-működtetés, jelenlét szimuláció).

Harc az átverések ellen!

2014. május 15. |  2513
Társszerző: Németh Gábor Veresegyházi Béla

Vezércikkünk témáját a szerkesztőségünk által végzett két vizsgálat adja. Az egyik a márciusi lapszámunkban olvasható, 75%-os áramár-csökkentést ígérő készülék vizsgálatának utóéletét mutatja be, míg a cikkünk második részében a kiadónk által kezdeményezett, a piacon jelentős számban értékesített szén-monoxid-érzékelők alkalmasságára irányuló bevizsgálás tapasztalatairól számolunk be.

Fülöp Miklós

Nissan Leaf teszt - beharangozó

2014. május 7. |  1992

Áprilisban az ABB jóvoltából lehetőségünk nyílt a Nissan tisztán elektromos hajtású autójának, a Leaf-nek a kipróbálásra, amellyel kapcsolatban vegyes kép alakult ki bennünk. Hiába az autó számos előnye és az elektromos autózás páratlan élménye, a magyar rögvalóságban a villanyautók robbanásszerű elterjedése egyelőre utópisztikus elképzelés.

Fülöp Miklós

Szakértők helyett az ismerősökre hallgatunk - így korszerűsítünk mi!

2014. május 7. |  3235

Lakásaink energetikai felújítása révén átlag 22 százalékkal csökken a rezsi, a legtöbben nyílászárót cserélnek, a legnagyobb hasznot viszont a szigetelés hozza. Szakértők helyett az ismerősökre hallgatunk, ám így is a felújító háztartások több mint háromnegyede a vártnak megfelelő, vagy annál is nagyobb megtakarítást ért el a korszerűsítésnek köszönhetően – derül ki az Energiaklub legújabb, országos, reprezentatív adatfelvételéből.

Fülöp Miklós

NOARK már az ipar szolgálatában is

2014. május 13. |  1456

Mágneskapcsolók, kompakt és légmegszakítók sorozatával bővült a NOARK ipari készülék kínálata.

A TV2 is beszámolt a villanyszámla-csökkentő készülék vizsgálatáról

2014. április 24. |  29 645

A TV2 Tények című műsora „villanyszámla-csökkentéssel csalnak” címmel készített riportot a Villanyszerelők Lapja által végzett vizsgálatról, amelyben a 75%-os áramár-megtakarítást ígérő Energy Saver Pro készülékről rántjuk le a leplet.

Fülöp Miklós

Ingyenes lakossági felülvizsgálat

2014. április 18. |  2805

A lakosságra leselkedő otthoni veszélyforrások között – az esetek gyakoriságának és a folyamatos tájékoztatás ellenére sem csökkenő számának köszönhetően – egyértelműen a szén-monoxid okozta mérgezések állnak az első helyen. A villamos szakemberek (és a tűzoltók) jól tudják, hogy hasonló mértékű veszélyforrást jelent az elektromos áram is, amellyel kapcsolatban általában a felelőtlen viselkedés számlájára írják a tragédiákat, pedig a hazai lakásállomány döntő részénél időzített bombaként ketyeg az életveszélyes elektromos hálózat.

Fülöp Miklós

NFH: 10 szén-monoxid-riasztóból 9 veszélyes!

2014. április 17. |  6022

A kiadónk tavalyi év augusztusában kezdeményezett vizsgálatot, amely a piacon található, nagy számban értékesített szén-monoxid-érzékelők alapvető működési képességét volt hivatott ellenőrizni. A tesztre a Stieber Bt. akkreditált laboratóriumában került sor, amely megdöbbentő eredményt hozott: 11 típusból csak 2 bizonyult alkalmasnak.

Fülöp Miklós

Ingyenes lakossági villamossági felülvizsgálat

2014. április 14. |  1932

A lakosságra leselkedő otthoni veszélyforrások között - az esetek gyakoriságának és a folyamatos tájékoztatás ellenére sem csökkenő számának köszönhetően - egyértelműen a szén-monoxid okozta mérgezések állnak az első helyen. A villamos szakemberek (és a tűzoltók) jól tudják, hogy a hasonló mértékű veszélyforrást jelent az elektromos áram is, amellyel kapcsolatban általában a felelőtlen viselkedés számlájára írják a tragédiákat, pedig a hazai lakásállomány döntő részénél időzített bombaként ketyeg az életveszélyes elektromos hálózat. //

Versenyhivatali eljárás indult az Energy Saver Pro-val szemben

2014. április 3. |  9177

Részben a Villanyszerelők Lapja vizsgálódásának köszönhetően a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-26/2014. ügyszámon eljárást indított az Energy Saver Pro LLC-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt. A nagy port kavart cikkünk elkészítése alatt folyamatosan kapcsolatban álltunk a GVH-val, amely az általunk gyűjtött információkat is felhasználta a vizsgálat megindításához.

Fülöp Miklós

Energy Saver: a villanyszámla alkonya, avagy a hiszékenység vámszedői

2014. március 17. |  168 292
Társszerző: Németh Gábor

Csodás jövőt, akár 75%-os áramár-megtakarítást ígér egy titokzatos készülék, amely alig több mint 10 ezer forintért a villanyszámlánkat tartósan és jelentős mértékben csökkenti. A több webcímről is elérhető magyar nyelvű honlapon a termék használatáról is felvilágosítást kapunk: csak illesszük az eszközt a dugaljba, és várjuk a nevetségessé váló villanyszámlát, más dolgunk nincs is. Érdekesen hangzik? Nos, a mi kíváncsiságunkat is felkeltette az ügy.

Fülöp Miklós

A villanyszámla alkonya – avagy a hiszékenység vámszedői

2014. március 14. |  2948
Társszerző: Németh Gábor

Csodás jövőt, akár 75%-os áramár-megtakarítást ígér egy titokzatos készülék, amely alig több mint 10 ezer forintért a villanyszámlánkat tartósan és jelentős mértékben csökkenti. A több webcímről is elérhető magyar nyelvű honlapon a termék használatáról is felvilágosítást kapunk: csak illesszük az eszközt a dugaljba, és várjuk a nevetségessé váló villanyszámlát, más dolgunk nincs is. Érdekesen hangzik? Nos, a mi kíváncsiságunkat is felkeltette az ügy.

2014-es adóváltozások

2014. március 5. |  1813

A 2014. évet érintő adótörvény-módosítások a korábbi évekhez képest nem hoztak drasztikus, koncepcionális jelentőségű változásokat, és nagy számban találhatók közöttük olyanok, amelyek csak az adminisztráció egyszerűsítésére irányulnak, illetve a helyes jogértelmezést elősegítő pontosításokat tartalmaznak.

A változások megismerésére és megértésére a biztonságos, egyúttal a kedvezményekre a lehető legszélesebb körben építő optimális működés érdekében természetesen most is érdemes időt fordítani. Cikkünkben elsősorban a kis- és középvállalkozásokat közvetlenül érintő, lényegesebb adóváltozásokat tekintjük át.

A társasági adót érintő fontosabb változások

A kis- és középvállalkozások a tárgyi eszköz beruházás (beszerzés, előállítás) céljából pénzügyi intézménytől felvett hiteleik után megfizetett kamat 60%-áig – a korábbi 40% helyett – vehetnek adókedvezményt igénybe. A magasabb mértékű adókedvezmény a 2013. december 31-ét követően megkötött hitelszerződések alapján érvényesíthető. A kis- és középvállalkozások 2014-től a korábban még használatba nem vett szoftvertermékek felhasználási jogának bekerülési értékével is csökkenthetik az adózás előtti eredményüket.

Amennyiben az igazoltan reprezentációs célból igénybe vett éttermi szolgáltatás ellenértékét bankkártyával vagy hitelkártyával egyenlítik ki, akkor az ily módon megfizetett összeg már abban az esetben is elismert költségnek minősül, ha az adóalany arról csak nyugtával (de számlával nem) rendelkezik. Bizonyos fokú adminisztrációs könnyítést eredményez az a módosítás, mely szerint az adóalany idéntől dönthet úgy, hogy az általa valamely korábbi adóévre vonatkozóan feltárt, nem jelentős összegű hibát – a hibával érintett korábbi adóév bevallásának önellenőrzése helyett – a hiba feltárásának adóévéről szóló bevallásában veszi figyelembe.

 

Kisadózó vállalkozások magasabb összegű tételes adója

A kisadózó vállalkozás ettől az évtől választhatja, hogy a főállásúnak minősülő kisadózó után magasabb – havonta 75 ezer forint – összegű tételes adó megfizetésével magasabb összegű ellátási alapot biztosít a kisadózó részére.

 

Egyes személyi jövedelemadó- és járulékváltozások

Meghatározott feltételek mellett 2014. január 1-jétől már nemcsak a közvetlenül a lakás vásárlásához (építéséhez vagy korszerűsítéséhez), hanem a már fennálló hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól lakáscélú felhasználásra felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez nyújtott támogatás is adómentes lakáscélú munkáltatói támogatásnak minősülhet. Azok a biztosítottnak minősülő magánszemélyek, akik az Szja tv. szerinti családi kedvezményt alacsony jövedelmük miatt teljes öszszegben nem tudják igénybe venni, a kedvezmény fel nem használt részének személyi jövedelemadó-tartalmát idéntől családi járulékkedvezmény formájában az egészségbiztosítási járulékból és a nyugdíjjárulékból történő levonással érvényesíthetik. A visszaváltható utalvány már nem minősül utalványnak, és az ilyen utalvány formájában adott juttatásokra nem alkalmazhatók az utalványokra egyébként vonatkozó mentességek és egyéb kedvező adózási szabályok.

 

Az általános forgalmi adót érintő változások

Az ingatlanhoz kapcsolódó építési-szerelési és egyéb szerelési munkák esetében 2014. január 1-jétől a fordított adózás szabályait kell alkalmazni az építési hatósági engedélyköteles munkák mellett az építési hatósági tudomásulvételi eljáráshoz kötött munkákra is. Az időszakos elszámolású ügyleteket és az olyan ügyleteket érintően, amelyeknél az ellenértéket meghatározott időszakra állapítják meg, változnak az Áfa tv. teljesítési időpontra vonatkozó szabályai. A teljesítés időpontjának nem az ellenérték megtérítése esedékességének napját (a fizetési határidő utolsó napját), hanem az elszámolással érintett időszak utolsó napját kell majd tekinteni.

A módosítás nem érinti a Ptk. szerinti közszolgáltatási szerződések és a telekommunikációs szolgáltatásról kötött szerződések alapján történő elszámolásokat, ezek esetében tehát továbbra is a fizetési határidő utolsó napja minősül a teljesítés időpontjának. Az új szabályok 2014. július 1-jén lépnek hatályba, és azokat az olyan 2014. június 30-át követően kezdődő elszámolási időszakokra kell először alkalmazni, amelyek tekintetében a fizetés esedékessége 2014. június 30. utánra esik. Amennyiben a nyugta egyúttal az abban megjelölt szolgáltatás igénybevételére is jogosítja annak bemutatóját, akkor az ilyen nyugtán 2014. január 1-jétől a kibocsátás keltét már nem kell feltüntetni, és elegendő, ha azon az az időpont vagy időszak szerepel, amikor a megjelölt szolgáltatás igénybe vehető. Nyugta jelenleg kizárólag papíron bocsátható ki, 2014. július 1-jétől azonban a számlákhoz hasonlóan már a nyugták is előállíthatók lesznek elektronikus formában.

Az Áfa tv. ettől az évtől kezdődően a tárgyi eszközökre vonatkozó figyelési és utólagos korrekciós szabályok hatályát a gazdasági tevékenység folytatását legalább egy évet meghaladó időtartamban szolgáló vagyoni értékű jogokra is kiterjeszti. Az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogokra a tárgyi eszköznek minősülő ingatlanokra, míg az ingókhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogokra az ingó tárgyi eszközökre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

Az exportértékesítésre vonatkozó adómentesség szabályai is módosultak. Amennyiben a Közösség területén kívülre történő termékértékesítés kizárólag azért nem minősül adómentesnek, mert a termék az értékesítés teljesítését követő 90 napon belül nem hagyta el a Közösség területét, a 90 napon túli, de 360 napon belül igazoltan megtörténő kiléptetés esetén az adómentesség utólagosan érvényesíthető. Erre az értékesítő adóalanynak oly módon van lehetősége, hogy az ügyletről eredetileg kiállított számla megfelelő módosítása mellett az ügyletet terhelő fizetendő áfa összegével bevallásában csökkenti a fizetendő áfája összegét.

Az Áfa tv. az adóalap utólagos csökkenésével járó eseteket már nem tételesen sorolja fel, hanem általános érvénnyel rögzíti, hogy minden esetben csökken az adó alapja a szerződés módosulása vagy megszűnése miatt részben vagy egészben visszatérítendő vagy visszatérített előleg, illetve ellenérték összegével. Az adóalap csökkenésére vonatkozó módosított törvényi rendelkezések külön kezelik azokat a konstrukciókat, amelyekben vásárlásösztönzési (promóciós) céllal egy olyan adóalany (nagykereskedő vagy gyártó) teljesít pénzvisszatérítést a vevő részére, aki az eredeti ügyletben nem állt vele kapcsolatban. Bizonyos feltételekkel az ily módon teljesített visszatérítés a nagykereskedőnél vagy a gyártónál belföldi ügyletek esetén elszámolható az adóalapot utólagosan csökkentő tételként.

Változott a fizetendő adó utólagos csökkenésének bevallására vonatkozó szabályozás is. Az új szabályok szerint minden olyan esetben mellőzhető az eredetileg benyújtott bevallás önellenőrzése, amikor akár az adóalap, akár a fizetendő adó a korábban megállapítotthoz és bevallotthoz képest csökken.

 

az új Ptk

Az adóváltozások mellett valamennyi vállalkozás működését számos vonatkozásban közvetlenül érinti majd az új Ptk. 2014. március 15-ei hatálybalépése. Az alábbiakban az új Ptk. hatálybalépéséhez kapcsolódó egyes határidőkre kívánom felhívni a figyelmet.

A gazdasági társaságok kötelesek lesznek létesítő okiratukat az új Ptk. rendelkezéseihez igazítani. Az áttérési kötelezettséget a betéti társaságoknak és a közkereseti társaságoknak 2015. március 15-ig, a korlátolt felelősségű társaságoknak és a részvénytársaságoknak 2016. március 15-ig kell teljesíteniük. Az új Ptk. szerint a korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéjének összege nem lehet kevesebb hárommillió forintnál. Azoknak a társaságoknak, amelyek jelenleg nem felelnek meg ennek a feltételnek, 2016. március 15-ig van lehetőségük arra, hogy a törzstőkéjüket megemeljék, ennek hiányában más társasági formába átalakuljanak, vagy más társasággal egyesüljenek. Amennyiben 2014. március 15-ét követően bármilyen okból a létesítő okirat módosítására kerül sor, az érintett gazdasági társaságnak az áttérést (a hárommillió forint alatti törzstőkével rendelkező korlátolt felelősségű társaságnak egyúttal a tőkeemelést is) már ekkor, a fent említett határidőktől függetlenül végre kell hajtania.

Illetékváltozások

Egyes ingyenes követelés elengedések illetékmentessé váltak. Mentes 2014. január 1-jétől az ajándékozási illeték alól az osztalékra vonatkozó követelés elengedése. Hasonlóképpen ajándékozási illetékmentességet élvez a követelés csődegyezség keretében vagy felszámolási eljárásban történő elengedése, amennyiben a követelés jogosultja nem a csődeljárás, illetve felszámolási eljárás alá vont gazdálkodó szervezet tagja. Az ún. belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságok vagyoni betétjének (üzletrész, részvény stb.) megszerzése esetén ettől az évtől már a társaság főtevékenységétől függetlenül visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni, amennyiben a vagyonszerző tulajdonában álló vagyoni betétek aránya eléri az összes vagyoni betét 75%-át.

Az a gazdálkodó szervezet minősül belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak, melynek mérlegében az eszközök mérleg szerinti értékének összegéből a belföldön fekvő ingatlanok értéke több mint 75%-ot tesz ki. Ilyen társaság az a gazdálkodó szervezet is, amely olyan gazdálkodó szervezetben rendelkezik legalább 75%-os közvetett vagy közvetlen részesedéssel, melynek mérlegében a belföldi ingatlanok és az egyéb eszközök értékének aránya az előbbiek szerint alakul.

Emelkedik a minimális rezsióradíj az építőiparban

2014. március 5. |  24 884

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöksége elfogadta a 2014 évi építőipari minimális rezsióradíj értékét 2446Ft/óra értékben.

Az ÉVOSZ az Ágazati Párbeszéd Bizottság útján kéri fel a Belügyminisztert, hogy a jogszabály által biztosított hatáskörében eljárva, hirdesse ki az új értéket. A 2013. évi 2383Ft/óra minimális rezsióradíj emelkedését 2446Ft/óra értékre alapvetően a garantált bérminimum változása, a banki és biztosítási költségek jelentős emelkedése, valamint az ügyviteli költségek növekedése okozza – olvasható az ÉVOSZ közleményében.

Az építőipari minimális rezsióradíj számítása az ágazatban jogszerűen működő vállalkozások 2013. évi mérlegadatai minimális értékeinek alapján történt – írja a szakszövetség közleménye, és hozzáteszi: A közbeszerzési piacon az ajánlatkérő kockázatos ajánlati ár esetén köteles a mindenkori minimális rezsióradíjhoz mérni az ajánlatot adó cégek rezsióradíjait, és ez alapján is értékelni az ajánlatokat. A magánmegrendelői piacon iránymutató az építőipari minimális rezsióradíj értéke.

Újdonság az Osramtól

2014. február 10. |  1429

Kreditpontos oktatás

2013. október 29. |  1320

Felmentették az emberölési kísérlet vádja alól a pinceajtóba áramot vezető férfit

2013. szeptember 24. |  1464

Jogerősen felmentette az emberölési kísérlet vádja alól a Debreceni Ítélőtábla hétfőn azt a miskolci férfit, aki áramot vezetett a borospincéje ajtajába. A vádlott kábítószert termesztett a pincében, amiért viszont 1 év 10 hónap börtönbüntetést kapott - tájékoztatta a táblabíróság sajtószóvivője az MTI-t.

Fórizs Ildikó közölte: az ítélőtábla helybenhagyta a Miskolci Törvényszék elsőfokú ítéletét, amely szerint a férfit csak kábítószerrel visszaélésben és lopásban mondták ki bűnösnek. A vádlott 2010 májusában miskolci borospincéjében ültetett el vadkendermagvakat egy speciálisan e célból kialakított sátorban. A megtermelt marihuánát maga használta fel, senkinek nem adott és nem értékesített belőle. A termesztéshez használt áramot azonban illegálisan használta, így a szolgáltatónak 56 ezer forint kárt okozott, de ezt később megtérítette.

A vádlott a borospince ajtaját feszültség alá helyezte, a bíróság megállapítása szerint azért, hogy az esetleges betöréseket megakadályozza - a döntést a magunk részéről inkább nem kommentálnánk.

A Villanyszerelő Konferencia részletes programja

2013. szeptember 24. |  23 432

2013. október 1-2-án az Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége (EMOSZ) szervezésében idén is megrendezésre kerül a villanyszerelők, villamos szakemberek legrangosabb szakmai találkozója a XII. Villanyszerelő Konferencia, amelynek helyszíne, a korábbi évekhez hasonlóan a Lurdy Házban (1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.) lesz.

Az idei konferencia fókuszában a társasházak elektromos hálózatának felújítási, kivitelezési munkáival kapcsolatos előírások, követelmények állnak, fő téma a társasházi villamos fővezetékek cseréje.

XII. VILLANYSZERELŐ KONFERENCIA RÉSZLETES PROGRAM:

2013. október 1. kedd

8.30-9.30 Regisztráció

9.30 Megnyitó, bevezető (Mucsi Gyula, az EMOSZ elnöke, Király Dénes, az EMOSZ alelnöke, Josef Witke)

9.35 Köszöntő (Fekete Balázs alelnök, BKIK Kézműves Tagozat elnöke)

9.40-10.00 Fővezeték meghibásodásból adódó üzemviteli zavarok, hibaelhárítás (Horogh Gyula, EMOSZ alelnök, villamosmérnök)
Aktuális probléma napjainkban, tennivalók lépésről lépésre, feladatok, felelősség.

10.00-10.30 Hibavédelmi kérdések már üzemelő társasházaknál (Rátai Attila Budapest Főváros Kormányhivatala Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága, villamosmérnök)
Vezetékes hibavédelmekről az MSZ HD 60 364 alapján, kettős szigetelésű villamos készülékek, hiányosságok a lakóépületek villamos berendezéseinek üzemeltetésénél.

10.30-11.00 Kalibrálás, joghatással járó mérések (Oláh Csaba, C+D Kft., villamosmérnök)
Villamos mérés, hitelesítés, kalibrálás, jogi háttér. Villamos biztonságtechnikai mérések, eljárások, mérőműszer kalibrálás

11.00-11.20 Kávészünet

11.20-11.50 Fővezeték felújítás áramszolgáltatói követelményei (Babarczi Zoltán, ELMŰ, villamosmérnök)
MSZ 447 követelmények

11.50-12.20 e-építési napló kialakítás, követelmények (Kiss Andor vezető főtanácsos)

12.20-12.40 Munkavédelem (Surányiné Patsch Katalin, munkavédelmi szakmérnök)
Villamos területek munkavédelme

12.40-13.50 Ebédszünet

13.50-14.20 A villanyszerelőket érintő földkábeles csatlakozás az ÁSZ rendelkezése alapján (Babarczi Zoltán, ELMŰ, villamosmérnök)

2013. áprilisi rendelkezés

14.20-14.45 EPH (dr. Novothny Ferenc, Óbudai Egyetem, PhD villamosmérnök)
Csatlakozások kialakítása, mérések, ellenőrzés

14.45-15.10 Lépcsőházi világítás (Pelle Imre, VTT, villamosmérnök)
Vonatkozó szabványok, kialakítások, vészvilágítás.

15.10-15.30 Világítástechnikai hulladékok kezelése (Nyist Csaba, hulladékgazdálkodási mérnök)
Módosított előírások ismertetése, szelektív gyűjtés módja, helyszínek, új beruházás.2013. október 2. szerda

8.30– 9.30 Regisztráció

9.30 Megnyitó, bevezető (Mucsi Gyula, az EMOSZ elnöke, Király Dénes, az EMOSZ alelnöke)

9.35 Második napi köszöntő

9.40-10.00 Felszálló fővezetékek kialakítása, méretezése tervezői szemmel (Rajnoha László tervező, villamosmérnök)

10.00-10.30 Lakóépületet méretlen fővezeték hálózat tervezése (Dely Kornél, DEKO-Terv Bt., tervező, villamosmérnök)
Energiaigény meghatározás. Vezérelt, nem vezérelt hálózatok. Mérőhelyek, főelosztó, tűzvédelmi kapcsoló elhelyezése.

10.30-10.50 Fővezeték felújítás műszaki ellenőri szemmel (Dely Kornél, DEKO-Terv Bt., tervező, villamosmérnök)
Tervek véleményezése, kivitelezés felügyelete, átadás/átvétel folyamata, hiánypótlás, garancia kérdése.

10.50-11.10 Kávészünet

11.10-11.30 Lakóépületek méretlen fővezeték felújításának villamos biztonságtechnikai feltételei (Rátai Attila, Budapest Főváros Kormányhivatala Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága, villamosmérnök)
Műszaki ellenőrök, felelős műszaki vezetők, felelősség biztosítás, kamarai feltételek.

11.30-12.00 Túlfeszültség védelmi készülékek az új EN 61 643 szabvány szellemében (Fajka Géza, Weidmüller, villamosmérnök)Ú
Az új EN 61643-11:2012, termék kiválasztás, tervezés, ellenőrzés, szerelés.

12.00- 12.20 Fogyasztásmérő szekrények - múlt, jelen, jövő (Pásztóhy Tamás, Hensel, villamosmérnök)
Fő követelmények összefoglalása, hova-mit? A családi háztól a társasházi bérlakásig, túlfeszültség-védelemi kialakítások, merre tovább? A fogyasztásmérő szekrények fejlesztésének irányai (Elektronikus mérők, smart metering)

12.20-12.40 Kapcsolószekrények CE jelölése (Berencsi Bence SAASCO Kft. ügyvezető, minőségügyi szakmérnök, gépészmérnök)
Direktívák, szabványok, előírások, jelölések.

12.40-13.55 Ebédszünet

13.55-14.20 Változások a villám- és túlfeszültség-védelmi szabványokban (dr. Kovács Károly, DEHN+SÖHNE, PhD okl. villamosmérnök)
Az MSZ EN 62305 villámvédelmi szabvány változása, az 1. kiadás visszavonása és a 2. kiadás hatályba lépése. Különbségek az 1. kiadás és 2. kiadás között (1- 4. lap) rövid összefoglalás. Az MSZ EN 61643-11 túlfeszültség-védelmi készülékek vizsgálatára vonatkozó szabvány változása. Gyakori problémák: szendvicspanelek figyelembe vétele a külső villámvédelem tervezése és felülvizsgálata során.

14.20-14.40 Alkalmazandó kapcsok (Ensto Varga Zsolt, villamosmérnök)
Előírások, szükséges műszaki követelmények.

14.40-15.00 Napelemes rendszerek villám- és túlfeszültség-védelmi kérdései társasházaknál (Kulcsár Lajos, J.Proepster, villamosmérnök)
Jogszabályi környezet, előírások. Anomáliák a törvényi szabályozásban. A DIN EN 62305-3. 5. sz. mellékletének előírásai. Az „s”- biztonsági távolság betartásának fontossága. Alternatívák a külső villámvédelem megoldására (önálló felfogó oszlopok, szigetelt villámvédelem). Belső villámvédelem kialakítása, túlfeszültség-védelmi készülékek kiválasztása. LPS szint megválasztása, kockázatelemzés, konkrét terv ismertetése. Speciális fémlemez tetőszerkezetre alkalmas felfogó-, levezető rendszer ismertetése. Túlfeszültség-védelem gyakorlati kiépítése (DC, AC oldal), telepítési előírások.

15.00-15.30 Elosztószekrények (Háncs László, EMOSZ elnökségi tag, villamosmérnök)
Tipizált és nem tipizált elosztószekrények – Ellenőrzött berendezések. Az MSZ EN 61439-1 új szabványról.

15.30 Kérdések

16.00 Konferencia zárása

A rendezvény díjköteles. A jelentkezési lap beérkezését követően a szervezők számlát állítanak ki, mely összegét az EMOSZ 10200823-22272650-00000000 bankszámlájára kell átutalni, ill. a helyszínen készpénzben kell befizetni. 
A részvételi díj előjelentkezés esetén 6000 Ft, kizárólag előzetes átutalással, a helyszínen 8000 Ft készpénzben, amely összeg tartalmazza a szünetekben nyújtott kávé, üdítő és az ebéd hozzájárulást.

Felhívás világítástechnikával foglalkozó cégek részére

2013. augusztus 15. |  1307

Az információáramlás szükségessége a recesszió és stagnálás időszakában is elengedhetetlen a világítástechnikai piac résztvevői számára, különös tekintettel e területen napjainkban zajló új technológiai fejlesztésekre. A szakkiállításokon való részvétel ma már szinte megfizethetetlen és ezek szakmai látogatottsága nem számottevő, annak ellenére, hogy az információk eljuttatása az érdekeltekhez - főleg a tervező mérnökökhöz - nagyon fontos.

E helyzetet felismerve, Világítástechnikai Társaság és a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata 2013. november 13-án az Újpesti Kulturális Központban Világítástechnikai Megoldások Fóruma címmel egy napos informatív szakmai rendezvényt szervez. A szervezők szándéka a legaktuálisabb szakmai információk, fejlesztések, új termékek, technológiai eljárások, megvalósult világítástechnikai létesítmények, alkalmazási példák és beruházások bemutatása a fórumon résztvevő cégek részéről a téma iránt érdeklődő tervező mérnökök, beruházók, üzemeltetők és kivitelezők számára.

A céges előadáson kívül a rendezvényen elhangzik néhány, a gyártóktól és forgalmazóktól független, általános jellegű, közérdeklődésre számot tartó ismertető is. A rendezvényre előadással jelentkező cégek térítés ellenében tarthatnak előadást. A hallgatók a rendezvényen csekély regisztrálási díj ellenében vehetnek részt.

A fórum keretében lehetőség nyílik 20 perces ismertető előadás tartására és termékek bemutatására is egy asztalnyi területen. Amennyiben nagyobb kiállítási felületre tartanak igényt, arra külön díjazás ellenében nyílik lehetőség. A részvételi díj a VTT tagsággal rendelkező cégek részére: 50 000 Ft+Áfa, a tagsággal nem rendelkező cégek számára 75 000 Ft+Áfa.

A szakmai nap az MMK szakmai továbbképzések sorában akkreditálásra kerül, amihez szükség van a jelzett határidőig a tervezett előadás 1-2 oldalas tartalmi kivonatára, és az előadók adataira (név, titulus/beosztás, végzettség).

A szervezők várják a cégek, gyártók, forgalmazók jelentkezését a vtt@vilagitas.org címen. A jelentkezési lap letölthető ide kattintva.

Fülöp Miklós

Kisebb, könnyebb és „autószerűbb” a győri elektromos autó

2013. május 17. |  1084

A tavalyinál kisebb, könnyebb és sokkal "autószerűbb" járművel indul a győri Széchenyi István Egyetem csapata a jövő héten a hollandiai Rotterdamban rendezett Shell Eco-marathon versenyen – közölte az MTI-vel Pup Dániel csapatfőnök.

Újabb kötelező vizsga: változások a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezettek körében

2013. február 5. |  4662

2013 januárjától a tűzvédelmi szakvizsga kötelezettségekben változások léptek életbe, módosult a 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet, amely a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól rendelkezik.

A rendelet meghatározza, hogy ezentúl azoknak is tűzvédelmi szakvizsgát kell tenniük, akik az erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzik. Szakvizsgára az a személy bocsátható, aki az oktatási tematika szerint megtartott felkészítő tanfolyamon vagy továbbképzésen részt vett, és az erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzők esetében legalább az Országos Képzési Jegyzékben szereplő erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálója vagy műszaki mérnöki végzettséggel rendelkezik.

A kollégák egy kis része fellélegezhet, ugyanis a jogszabály értelmében nem kötelezettek szakvizsga megszerzésére az erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végző azon személyek, akik az erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálói, vagy műszaki mérnöki végzettséggel és középszintű tűzvédelmi szakmai képesítéssel is rendelkeznek. Itt a hangsúly a mondat végén van, azaz a tűzvédelmi képesítés meglétén, ez jelent mentességet a vizsgakötelezettség alól.

Az elméleti vizsga minden esetben egy írásbeli részből áll, melyet abban az esetben követ szóbeli rész, amennyiben a vizsgázó az írásbeli vizsgán 50–89% közötti arányban adott helyes választ. Amennyiben a vizsgázó legalább 90%-os arányban helyes választ adott, nem kötelező szóbeli vizsgát tennie, a vizsga sikeresnek minősül. Amennyiben a vizsgázó 50% alatti arányban adott helyes választ, a vizsga sikertelennek minősül.

A sikeres szakvizsgát követően az oktatásszervező bizonyítványt állít ki, ami a szakvizsga napjától számított öt évig érvényes. Sikertelen szakvizsga esetén az oktatásszervező – a felkészítő tanfolyam vagy továbbképzés újbóli elvégzésének kötelezettsége nélkül – biztosítja a szakvizsga megismétlését. A bizonyítvány érvényességének lejárta előtt ismételt szakvizsga tehető a szakvizsga törzsanyagában meghatározott óraszámú felkészítő továbbképzés elvégzésével, az előzőekben leírt követelmények igazolásának kötelezettsége nélkül. Amennyiben a szakvizsga-bizonyítvány lejár, a felkészítő tanfolyamot ismételten el kell végezni.

Ezt a kötelezettséget az teszi igazán hangsúlyossá, hogy még 2012. január 1-jén hatályba lépett a 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet „a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról.” Ez a rendelet tételesen felsorol egyes tűzvédelmi szabálytalanságokat, melyek egy részéért egyenesen kötelező bírságot kiszabni, ilyen többek közt a „Tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett tevékenység érvényes tűzvédelmi szakvizsga nélküli végzése, közvetlen irányítása”, ennek bírságtétele 100 000 Ft!

Mivel a szakvizsgázottak névsorát az oktatásszervezőnek le kell adnia a Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, a tűzvédelmi hatósági ellenőrzés alkalmával bemutatott mérési jegyzőkönyv aláíróját ez alapján gyerekjáték ellenőrizni. Ha a mérés időpontjában nem rendelkezett szakvizsgával a felülvizsgáló, kötelező elindítani az eljárást, amelynek a vége csak a bírság kiszabása lehet, nincs mérlegelési lehetősége az ügyintézőnek.

És ami a végére maradt, de nagyon fontos: az erősáramú berendezések felülvizsgálóinak a rendelet 2013. május 1-ig ad haladékot a tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvány megszerzésére, ezen időpontig nem szükséges a bizonyítvány felmutatása a munkavégzéshez, utána viszont elengedhetetlen!

Elmarad a Regula!

2013. január 31. |  24 321

IV. LED Konferencia

2013. január 24. |  1219

Jubileumi utazás

2012. december 9. |  3171

Fülöp Miklós

Elektromos töltőoszlopok telepítése

2012. november 20. |  28 901
Társszerző: Suhajda Gábor

Bár manapság még több elektromos töltőpont található az országban, mint magántulajdonban lévő elektromos autó, ez a helyzet néhány éven belül jelentősen megváltozik, így talán nem utópisztikus az az elgondolás sem, hogy néhány év múlva a villanyszerelők rutinszerű tevékenységei közé fog tartozni az elektromos töltőoszlopok telepítése is.

Fülöp Miklós

Óriásfények takarásában - a Népstadion fényének őrzője

2012. november 9. |  6299
Társszerző: Fábián Attila

A villanyszerelő kollégákat bemutató rovatunkban ezúttal egy szokatlan kettős portré következik, amelyben főhősünk mellett megismerhetjük hazánk nemzeti arénájának, a Puskás Ferenc Stadionnak a történetét is, hiszen Rácz Nándor portréja egyet jelent a stadion utóbbi negyedszázadnak történetével. Egy meleg nyári napon érkezünk a Népstadionhoz, amelyet éppen 10 éve kereszteltek át az egykori világhíres labdarúgó, Puskás Ferenc nevére. A sportkomplexum eléggé elhagyatottnak tűnik, ami nem meglepő, hiszen hosszú évek óta nem hallani biztató híreket felőle. A portás a műhelyek felé irányít minket, és a kezével mutatja, hogy merre találjuk riportalanyunk irodáját.

Fülöp Miklós

Itthon van az ODOO-ház

2012. november 7. |  2822

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „Odooproject” néven futó kezdeményezése bemutatta azt a szolárházat, amellyel szeptemberben a madridi Solar Decathlon Europe nemzetközi versenyen indult a magyar csapat. Hazánkból első alkalommal jutottak ki egyetemi hallgatók a rangos megmérettetésre, amelyen többek közt energiahatékonyság és fenntarthatóság szempontjából értékelték a pályaműveket. Hetven diák közel két évig dolgozott a házon, amely számos innovatív megoldásának köszönhetően két-háromszor annyi energiát képes termelni, mint amennyit fogyaszt. 

Megépült a világ legkeskenyebb háza

2012. október 27. |  1229

A jogi okokból művészeti installációként felépített 14 négyzetméteres házat egy maximálisan 152 centiméter széles, legkeskenyebb részében 92 centiméteres telken húzták fel. A nagy nemzetközi érdeklődésnek örvendő rekordkeskeny házat szombaton Jakub Szczesny tervező, Hanna Gronkiewicz-Waltz, a főváros főpolgármestere és a névadó, Etgar Keret izraeli író nyitotta meg.

Az épületbe elsőként a névadó izraeli író költözik be, akinek anyja a lengyel fővárosban született, és abban a kerületben, az egykori zsidónegyedben lakott. A projekt célja Varsó nemzetközi promóciója, ezért a következő négy évben a világ legjelentősebb alkotói mellett fiatal pályakezdőket hívnak meg rezidensként.

A piciny lakásba csak néhány létfontosságú berendezés került be: a földszinten egy konyhát és étkezőt, illetve fürdőhelyiséget alakítottak ki, az emeletre az íróasztalon kívül egy könyvespolc és egy egyszemélyes ágy fért csak be.

A kétemeletes, dőlt üvegtetejű, fémvázas épület nem felel meg a lengyel lakóházak szabványainak, ezért csak művészeti installációként jegyezhették be. A társfinanszírozást magánszponzorokon kívül Varsó város önkormányzata, illetve a Nemzeti Kulturális Központ vállalta.

Fülöp Miklós

A 101. lapszám

2012. október 24. |  4615

10 évvel ezelőtt vakmerő vállalkozásba fogott kiadónk, mert a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szerelőknek című szaklapunk kirobbanó sikerén felbuzdulva, az akkor még kis létszámú szerkesztőségi csapatunk elhatározta, hogy a rokonszakmának tekinthető villanyszerelői és elektromosipari szakág felé is nyitni fog.

InfoShow 2012

2012. október 17. |  2076

Villanyszerelő lábbelikről

2012. április 14. |  11 069
1 4 (1)

Áram-védőkapcsolók vizsgálata

2012. április 14. |  7957
Társszerző: Dr. Morva György Mezei Tibor
1 1 5 (1)

Kattintson: 1. táblázat a vizsgált 1-fázisú, 25 A-es, 30 mA-es áram-védőkapcsolók kioldó áramának mért értékei

Ökotelepülés: a jövő útja?

2009. szeptember 28. |  3362

A nyolcvanas évek közepén még utópisztikusnak tűnő gondolat mára meggyőzte a kétkedőket is, hiszen a bőrünkön érezzük, hogy az energiaválság hatásait senki sem kerülheti el. Gázválság, üzemanyagárak drágulása, folyamatosan apadó nyersanyagforrások, kiszolgáltatottság a szolgáltatók felé, hétköznapi szalagcímek, amelyekkel megpróbálunk együtt élni, pedig létezik másik választás is.

Természetes anyagok beépítése. Az építőanyaggal bevitt primer energiával sokat lehet megspórolni: az alacsony energiatartalmú vályogtégla, a kő, a nád, a fa, a szalma jöhet számításba.
2. kép: A falu első házai. Minimum 15 épület miatt érdemes a központi kazánt üzembe helyezni.