Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2023. július-augusztus

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Fókuszban a finn Olkiluoto 3 atomatomerőművi egység

Hárfás Zsolt |  491

Jelenleg a világ egészét tekintve egy új nukleáris reneszánsz részesei vagyunk, hiszen az ellátásbiztonsági, versenyképességi, árstabilitási, valamint a klímavédelmi célok elérése érdekében egyre több ország kíván új atomerőművet építeni, vagy a meglévő egységek üzemidejét meghosszabbítani. Jó példa erre Finnország, ahol 2023. április 16-án a hajnali órákban a finn Olkiluoto 3 francia EPR-1600 típusú egység megkezdte a kereskedelmi üzemét. Cikkünkben ismertetjük a finn atomerőmű-építés szükségességét, a beruházás körülményeit, valamint a projekttel kapcsolatos kihívásokat is.

A menekülési útvonal fogalma villamossági és tűzvédelmi szempontból

Tűzvédelem I.

Kruppa Attila |  848
9 4.88 (8)

A menekülés lehetőségének biztosítása a tűzvédelmi intézkedések rendszerének egy nagyon fontos része, melynek számos épületvillamossági vonatkozása is van. Ennek alapján azt gondolhatnánk, hogy a mindkét szakterület által használt „menekülési útvonal” tartalmi jelentése egyértelmű. Nem is tévedhetünk nagyobbat! Tűzvédelmi tematikájú cikksorozatunk első részeként e fogalom értelmezésének problematikájával foglalkozunk.

Daniella, DEHN, Tracon, Electraplan, Schneider

Hírek, újdonságok

VL online |  427
1 4 (1)

Új Stilo szerszámosládák a Daniella Kft. kínálatában, 2. típusú DEHNguard készülékcsalád, FLEAL főáramköri leágazó kapocs a Tracontól, energiaelosztók kültéri használatra, Easy9 EU kiselosztószekrények, ősszel újra Elektromos Fűtés Konferencia.

Félig tele a pohár?

Fülöp Miklós |  790
2 4 (1)

Gyakorlatilag minden gazdasági előrejelzés egy irányba mutat, amelyek szerint erőteljes piaci szűkülés, apadó megrendelésállomány és csökkenő árbevétel várható az építőiparban. Ezeket a várakozásokat csak részben támasztja alá a Villanyszerelők Lapja olvasói körében végzett konjunktúrafelmérésünk – a villamos szakemberek nem feltétlenül látják ennyire borúsnak a közeljövőt…

Világításszabályozási lehetőségek az igények függvényében

Ekler Attila |  576
3 5 (3)

Az előző lapszámban az automatikus ki-bekapcsolást biztosító mozgás- és jelenlétérzékelők működési elvét, valamint azok eltéréseit vetettük vizsgálat alá a Mozgásérzékelő vagy jelenlétérzékelő dilemma című anyagunkban. Újabb írásunk a világításszabályozás lehetőségeit tárja fel, szolgáltatási szintek és vevői igények szempontjából, energiahatékonysági, gazdasági és egészségügyi előnyeit is figyelembe véve.

DIN-sínre szerelhető csengőtranszformátorok

Áttekintő táblázat

VL online |  383
2 4 (2)

Táblázatunkban az ABB, a Daniella, az Eaton, az ELKO EP, a Hager, a Kanlux, a Schrack, a Schneider, a Siemens és a Tracon termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Elindult a minősített szerelői rendszer

Soósné Kropp Tünde |  2959
7 1 4.67 (3)

Cikkünkben az egységes minősített szerelői rendszer 2023. július 1-jei indulásáról számolunk be. Az új rendszer alapjaiban épít a korábbi E.ON partneri rendszerre és az ELMŰ ajánlott szerelői rendszerre (ASZR) is. Az új megnevezés célja, hogy erősítsék az új pályázati rendszerben részt vevő szerelők iránti bizalmat, akik a MEE VET megújult szerelői ajánló oldalára is fel fognak kerülni.

Szivattyús vezérlés szintszondák nélkül

Relés ötletek és trükkök 40.

Porempovics József |  415
1 5 (1)

A folyadékszivattyúk öntöző-, szennyvízátemelő, házi vízmű vízellátórendszerbe történő beillesztésekor több más mellett két fontos dologra mindenképpen figyelni kell. Egyik lényeges szempont, hogy a szivattyú a rendszernek megfelelő algoritmus szerint működjön, azaz a töltés vagy ürítés logikáját kövesse. Másik, talán ennél is fontosabb a motor védelme a gyakrabban előforduló szárazonfutás ellen, vagy akár a ritkább túlterhelés ellen is.

A nem norma szerinti villámvédelemről

Rátai Attila |  599
6 4.83 (6)

Nem is hinnénk, hogy mennyi helyen találkozunk még nem norma szerinti villámvédelemmel. Meglepőnek tűnhet, de hazánkban a kiépített villámvédelmek döntő többsége még nem norma szerinti. Sőt, az újonnan létesített villámvédelmi berendezések nagy része – nem nagyobb, csak nagy része – is létesülhet nem norma szerint. Mikor fordulhat ez elő? Hogyan kell meghatározni a nem norma szerinti villámvédelem tulajdonságait? Milyen jogszabályok, műszaki követelmények szerint?

A biogázerőmű

A megújuló energiaforrások és hasznosításuk 3.

Slezsák István |  388
1 5 (1)

A megújuló energiaforrásokról szóló cikksorozat első két részében bemutatásra került a nap- és szélerőművek működési elve, telepítési és üzemeltetési eljárása. A mostani rész a biogázerőművekkel foglalkozik. Ez a kategória többek között abban tér el a korábban bemutatott napelemektől és szélerőművektől, hogy egyszerre képes villamosés hőenergia termelésére is. Egy gázmotor hajt egy generátort, előbbi veszteséghője hasznosítható hőenergiaként, míg a villamos energia termelését az utóbbi végzi.