Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

EnergetikaEnergiaellátás

Fókuszban a finn Olkiluoto 3 atomatomerőművi egység

2023/7-8. lapszám | Hárfás Zsolt |  529 |

Fókuszban a finn Olkiluoto 3 atomatomerőművi egység

Jelenleg a világ egészét tekintve egy új nukleáris reneszánsz részesei vagyunk, hiszen az ellátásbiztonsági, versenyképességi, árstabilitási, valamint a klímavédelmi célok elérése érdekében egyre több ország kíván új atomerőművet építeni, vagy a meglévő egységek üzemidejét meghosszabbítani. Jó példa erre Finnország, ahol 2023. április 16-án a hajnali órákban a finn Olkiluoto 3 francia EPR-1600 típusú egység megkezdte a kereskedelmi üzemét. Cikkünkben ismertetjük a finn atomerőmű-építés szükségességét, a beruházás körülményeit, valamint a projekttel kapcsolatos kihívásokat is.

Az atomenergia nélkülözhetetlen

Finnországban már a 2000-es évek elején látható volt, hogy szükség van új nukleáris kapacitásra a villamosenergia-fogyasztás növekedése, az elöregedő erőművek kiesése, az energiaárak stabilitásának és kiszámíthatóságának biztosítása miatt. Mindezek mellett pedig a finnek a villamosenergia-importfüggőséget is csökkenteni szerették volna.  Éppen ezért az új kapacitás megépítése érdekében a Teollisuuden Voima (TVO) kérelmet nyújtott be a finn kormányhoz az új blokk megépítéséhez szükséges elvi hozzájárulás megszerzéséhez. A kormány pozitív döntését követően 2002. május 24-én a parlament is áldását adta a projekt megvalósítására. Az elvi döntéssel kinyilvánították, hogy az új atomerőművi blokk megépítése az egész társadalom érdeke. Maga a döntés azért volt jelentős, mert több mint egy évtized után döntöttek arról egy európai országban, hogy új atomerőművi egységet építenek.

A cikk még 10 053 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Ellentmondásos egybeesés

A finn erőművi egység indításának pikantériája, hogy miközben 2023. április 16-án hajnalban az Olkiluoto 3 megkezdte a kereskedelmi termelést, Németországban április 15-én – ugyanezen az éjszakán – 22:37 és 23:59 között kapcsolták le a hálózatról az utolsó három még működő reaktort. A német „atombúcsúról” részletesen beszámoltunk a VL 2023/6. számában.

AtomerőműEnergetikaErőmű

Kapcsolódó