Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2023. június

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

IP-kód

Rátai Attila |  1104
11 5 (9)

Cikkünkben a villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok jelöléseit ismételjük át. Elöljáróban rögtön egy fontos dolog, amit nem szabad elfelejteni: az IP-kódból nem következik sem a gyártmány érintésvédelmi osztálya, sem a robbanásveszélyes környezetben szükséges védelmi módja! Az IP-kóddal kapcsolatos tudni valókat az MSZ EN 60529:2015 szabvány foglalja össze.

Beépíthető-e csatlakozóaljzat a mérőszekrénybe? 2.

Családi ház külső falsíkján kialakított fogyasztásmérő-szekrény esetén

Benyák László |  1975
11 1 4.6 (10)

A felhasználó a családi házának külső falsíkján kialakított fogyasztásmérő-szekrénnyel egybeépített, mért felhasználói főelosztóba 1 db egyfázisú csatlakozóaljzatot szeretne beépíttetni. A fogyasztásmérőhely 2020-ban létesült. A regisztrált villanyszerelő arról kérdezett, beépíthető-e a meglévő mérőszekrénybe a csatlakozóaljzat, és mire kell odafigyelnie?

Fronius, EMOS, Siemens, DEHN, C+D Automatika, Sylvania

Hírek, újdonságok

VL online |  683
1

Fronius Symo Advanced, elstartolt az EMOS új termékcsaládja, virtuális PLC-vel rukkolt elő a Siemens, DEHNguard Push-in: egyszerű és biztonságos, hurok- és vonalimpedancia mérése 800 V AC és DC rendszereken, Optix Linear a Sylvaniától.

A mozgásérzékelő-jelenlétérzékelő dilemma

Világításvezérlési alapok

Ekler Attila |  1148
16 1 4.63 (16)

Az elmúlt év gazdasági szempontból egyik leghúsbavágóbb történése az energiaárak ugrásszerű növekedése volt, amely nem csak a háztartásokat, de a vállalkozásokat és minden gazdálkodó szervezetet érzékenyen érint. Az épületek üzemeltetése korábban is komoly költségeket jelentett, de ez most hatványozottan jelentkezik.

Háromfázisú, áramváltós, moduláris fogyasztásmérők

Áttekintő táblázat

VL online |  700
1 3 (1)

Táblázatunkban az ABB, az Eaton, a Hager, az Inepro Metering, a SIEMENS, a SOCOMEC és a Tracon Electric termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Háromfázisú fogyasztásmérők

Oláh Csaba |  684
2 4 (1)

A villamos energia mérése mindig is fontos volt, az utóbbi években azonban különösen kiemelt szerepet kapott. Minden mérésről elmondható, hogy nem mindegy, hogyan, mivel mérünk, így mindig az adott mérési feladatnak megfelelő műszert érdemes kiválasztani. Örök igazság, hogy nem feltétlenül a legdrágább vagy a legnagyobb tudású eszköz a legjobb megoldás, így mindenképpen szükséges a mérlegelés a választás előtt.

Redőnypozicionálás

Relés ötletek és trükkök 39.

Porempovics József |  625
1 5 (1)

A redőnyök, rolók és más zsaluziák használata talán ősidőkre is visszavezethető. Egy redőny nem csak a kíváncsi szemektől zárja el az épület belső életét, hanem a külső környezet viszontagságaitól is, úgymint vihar, erős napsütés stb. Volt idő, amikor nem csupán természeti hatásokkal szemben használták, hanem pl. az utcán végighaladó nagyúri konvoj védelmében rendelték el az ablakok elsötétítését ablakzsalukkal (vagy deszkákkal). Az árnyékolók használata más célból ugyan, de ma is nagyon elterjedt és megszokott dolog. Ritkán találni már olyan lakóházat, ahol ne lenne valamilyen árnyékoló az ablakra szerelve. Több kedvező tulajdonsága mellett meggyőző érv a használatára, hogy markánsan hozzájárulhat az energiaköltségek csökkentéséhez is, hiszen nyáron olyan szinten kizárható az üvegen átsütő nap melege, hogy sok épületben klímaberendezésre sincs szükség. Szintén jó szolgálatot tehet a ma divatos télikertekben, ahol a belső hőmérséklet szabályozásában van szerepe a redőnyök poziciójának megfelelő beállításával, lehetőleg automatikusan.

A szélerőmű

A megújuló energiaforrások és hasznosításuk 2.

Slezsák István |  641
1

A megújuló energiaforrásokat bemutató cikksorozat első részében bemutatásra került a napelemek működési elve, gyártástechnológiája és gyártási folyamatának környezeti hatása. A jelenlegi részben az Európában legnépszerűbb megújuló energiaforrással, a széllel foglalkozunk. Az előző részhez hasonlóan itt is bemutatásra kerül a szélnek, mint meteorológiai jelenségnek a kialakulása, illetve a szélerőművek felépítése és működési elve is.

Leállt az utolsó német atomerőmű

Hárfás Zsolt |  819
2 5 (1)

Németország energia- és klímapolitikai nagykönyvébe egészen biztos, hogy nagy betűkkel íródik be 2023. április 15-e, hiszen ezen a napon a 2011-es, nem szakmai, hanem ideológiai döntés végrehajtásaként leállították az ország utolsó három működő atomerőművi egységét. Nézzük meg, hogy mi vezetett el idáig!