Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Redőnypozicionálás

Relés ötletek és trükkök 39.

2023/6. lapszám | Porempovics József |  625 |

Redőnypozicionálás

A redőnyök, rolók és más zsaluziák használata talán ősidőkre is visszavezethető. Egy redőny nem csak a kíváncsi szemektől zárja el az épület belső életét, hanem a külső környezet viszontagságaitól is, úgymint vihar, erős napsütés stb. Volt idő, amikor nem csupán természeti hatásokkal szemben használták, hanem pl. az utcán végighaladó nagyúri konvoj védelmében rendelték el az ablakok elsötétítését ablakzsalukkal (vagy deszkákkal). Az árnyékolók használata más célból ugyan, de ma is nagyon elterjedt és megszokott dolog. Ritkán találni már olyan lakóházat, ahol ne lenne valamilyen árnyékoló az ablakra szerelve. Több kedvező tulajdonsága mellett meggyőző érv a használatára, hogy markánsan hozzájárulhat az energiaköltségek csökkentéséhez is, hiszen nyáron olyan szinten kizárható az üvegen átsütő nap melege, hogy sok épületben klímaberendezésre sincs szükség. Szintén jó szolgálatot tehet a ma divatos télikertekben, ahol a belső hőmérséklet szabályozásában van szerepe a redőnyök poziciójának megfelelő beállításával, lehetőleg automatikusan.

A redőnyök használatának kellemes hatásai és nagyszámú beépítésük természetesen magával hozta a magasabb szintű igényeket, illetve az igények kielégítését szolgáló más iparágak fejlődését is ebben a piaci szegmensben, amit nem kerülhetett el a villamosipar és az elektronika sem. Az egyszerűbb kézi vezérléseket különböző, erre a célra gyártott fali redőnynyomógomb vagy kapcsolószerelvényekkel oldják meg a kivitelezők (megjegyezve, hogy megrendelői oldalról teljesen természetes, hogy a villanyszerelő ehhez is értsen, ahogy pl. a riasztóhoz vagy a fűtésszabályozáshoz is). Ezek a kézi vezérlőszervek még a két irány egyidejű bekapcsolása elleni védelmet is megoldják elektronikus és/vagy mechanikus retesszel. A redőnyvezérlő mechanizmusok mellé redőnyvezérlő modulok is megjelentek a kínálatban, melyek szolgáltatásai között megtalálhatók pl. az időzítések vagy a csoportos vezérlések is.

A cikk még 14 127 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ReléVezérléstechnika

Kapcsolódó