Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Alkalmazástechnikai ötletek áramfigyelő relékkel

Relés ötletek és trükkök 36.

2023/3. lapszám | Porempovics József |  1088 |

Alkalmazástechnikai ötletek áramfigyelő relékkel

A villamos készülékek és berendezések telepítéséhez elengedhetetlen megismerni a rendszer és a készülékek technikai paramétereit, illetve ezek kompatibilitását a rendszer összes elemével. Az első rendelkezésre álló információkat az eszközök adattáblái, használati útmutatói biztosítják, melyeket érdemes alaposan átolvasni és értelmezni. Jól ismert (és nem túl szerencsés) gyakorlat, hogy kicsomagoláskor félretesszük (esetleg kidobjuk) a használati leírást, – mondván, hogy nagy gyakorlatunkra támaszkodva simán be fogjuk tudni kötni és üzemelni. Aztán a több órás hibakeresés után próbáljuk megtalálni a leírást valahol az építkezés dzsungelében.

A rendelkezésre álló „gyári” információk mellett a telepítésekhez gyakran van szükség olyan adatokra is, melyeket csak méréssel tudunk megszerezni. A gyakorlatban legtöbbször három alapparamétert mérünk, mint feszültséget (AC/DC), áramot (AC/DC) és ellenállást, – ezen belül szakadást (végtelen ellenállást) és rövidzárlatot, azaz kb. 0 Ω ellenállást, melyet vezeték folytonosságvizsgálatára is használunk pl. „csipogó” funkcióval. A mai legegyszerűbb digitális multiméterek is tudják legalább ezt a három paramétert mérni bizonyos tartományban és pontossággal. Ide tartozhatna még sok más mérés, mint pl. a földelési ellenállás mérése is, mely speciális, erre a célra készített műszert igényel. A hagyományos fázisceruza viszont nem mérőműszer, csupán egy ellenőrzőeszköz.

A cikk még 16 410 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ReléVezérléstechnika

Kapcsolódó