Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Talajnedvesség-érzékelés konduktív szintkapcsolóval

Relés ötletek és trükkök 27.

2022/4. lapszám | Porempovics József |  667 |

Talajnedvesség-érzékelés konduktív szintkapcsolóval

Szinte minden évben – főleg a tavasz közeledtével – elővesszük itt a vezérléstechnikai rovatban az öntözéssel és szivattyúvezérléssel kapcsolatos ötleteinket, melyek elsősorban a konduktív folyadékszint-kapcsolókra, -szabályzókra épülnek. A vezetőképes folyadékokhoz vagy közegekhez használható eszközök népszerűségének okai között említhetjük, hogy a folyadékszint-érzékelők piacán, a konduktív elven működők az egyik legjobb ár/érték arányú készülékek, valamint az is használatuk mellett szól, hogy telepítésük, beállításuk nem minden esetben igényel a villamossági ismereteken kívül mást. Ráadásul viszonylag gyorsan telepíthetők még szélsőségesebb körülmények között is – persze kivéve a tűz- és robbanásveszélyes környezetet.

A konduktív szintkapcsolókra általában jellemző, hogy az általuk figyelt közeg bármi lehet, amely elektromosan vezető részecskéket tartalmaz. Folyadékokban elsősorban ionok a vezető részecskék. A szintszondák bemeneteinek azonban mindegy, hogy ionok, elektronok vagy mindkettő együttesen vesz részt a vezetésben, mert csupán azt érzékelik, hogy beérkezett-e a várt mérőjel vagy sem. Azt, hogy mekkora vezetési szinttől értékeli a készülék a kapcsolási szintet, az általában egy érzékenységbeállító potenciométerrel finomhangolható. A hangolás ellenállásértékekre skálázott potenciométerrel történik, hiszen az elektromos vezetőképesség az ellenállás reciproka, azaz G=1/R, mértékegysége pedig a siemens. A legnagyobb vezetőképességet a galvanikus kapcsolat adja („R”≅0 – abszolút nulla nem lehet), amikor a mérőjelkimenetet közvetlenül, vezetékekkel összekötve vezetjük az érzékelőbemenetekre – ezzel a módszerrel lehet tesztelni a konduktív elvű folyadékszint-kapcsolókat. A tesztek biztonságosan elvégezhetők, hiszen a szondabemenetek szinte minden típusnál galvanikusan leválasztottak a készülék tápfeszültség-bemenetétől, valamint a széles tápfeszültség-tartománynak köszönhetően a tápellátás történhet törpefeszültségről is – persze mindezt az adott készüléknél ellenőrizni kell a gyári leírások alapján.

A cikk még 14 223 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

AutomatikaReléVezérléstechnika

Kapcsolódó