Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2022. április

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Új magyar-szlovén határkeresztező távvezeték

Hárfás Zsolt |  1147

Az egyre súlyosabb európai energiakrízis nagyon jól példázza, hogy a villamosenergia-ellátás minden országban nemzetstratégiai kérdés, hiszen a világ mai fejlettségi szintjén villamosenergia-szolgáltatás nélkül az élet megállna, és már néhány nap után eluralkodnának az apokaliptikus, kőkorszaki állapotok.

Az e-mobilitás hálózati hatásai 2.

Slezsák István |  699

Az előző cikkben bemutatásra került, hogy Magyarország területén 2030-ig mennyi elektromos gépjármű és töltőberendezés várható a hálózati engedélyesek prognózisai szerint. Meg lettek határozva külön vizsgálandó kategóriák a gépjárművekre és a töltőkre is. Az egyes kategóriákban várható konzervatív és dinamikus felfutási forgatókönyv számai is ismertetésre kerültek. A most következő részben arra keressük a választ, hogy milyen hatások várhatók a közcélú hálózatokon az e-mobilitás miatt.

Gyorskötöző, olvasztó, biztosító, földelés, kreatív, javítás

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  2115
7 5 (6)

Rögzítés gyorskötözővel, mini olvasztókemence, olvadóbiztosító-slagtuning, érintése életveszélyes, kreatív kötés, elfúrta de megjavította. A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk. Ha a rovatunkban közreadott felvételekből sok jó példát nem is tudunk venni, legalább azt megtudjuk, hogyan ne csináljuk!

Talajnedvesség-érzékelés konduktív szintkapcsolóval

Relés ötletek és trükkök 27.

Porempovics József |  664

Szinte minden évben – főleg a tavasz közeledtével – elővesszük itt a vezérléstechnikai rovatban az öntözéssel és szivattyúvezérléssel kapcsolatos ötleteinket, melyek elsősorban a konduktív folyadékszint-kapcsolókra, -szabályzókra épülnek. A vezetőképes folyadékokhoz vagy közegekhez használható eszközök népszerűségének okai között említhetjük, hogy a folyadékszint-érzékelők piacán, a konduktív elven működők az egyik legjobb ár/érték arányú készülékek, valamint az is használatuk mellett szól, hogy telepítésük, beállításuk nem minden esetben igényel a villamossági ismereteken kívül mást. Ráadásul viszonylag gyorsan telepíthetők még szélsőségesebb körülmények között is – persze kivéve a tűz- és robbanásveszélyes környezetet.

Függesztett, 200 W teljesítményű LED csarnokvilágítók

Áttekintő táblázat

VL online |  619

Táblázatunkban a 2R, a Compass, az EMOS, a Gewiss, a Kanlux, a Ledvance, az MB, a Schrack, a Signify, a Sylvania, a Tracon és a Tungsram termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Csarnokvilágításra alkalmas világítótestek

Nádas József |  1345
2 4.5 (2)

A csarnokvilágítás céljára alkalmas világítótestekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról a VL 2018. áprilisi lapszámában már olvashattak. Az akkori áttekintő táblázatban is már csak kizárólag LED-es világítótestek voltak terítéken, azóta sem a leglényegesebb tervezési alapelvek, sem a szabványértékek nem változtak. Cikkünkben ezért most nem térünk ki ismételten a fényáram, fényhasznosítás, színhőmérséklet és színvisszaadás fogalmára és fontosságára, valamint a megvilágítási szinttel kapcsolatos általános elvárásokra, inkább folytatnánk, illetve kiegészítenénk a LED-es csarnokvilágítással kapcsolatos tudnivalókat.

Kapuk, sorompók szünetmentes megtáplálása

Egyszerű szigetüzemű megoldások

Ledneczki László |  1159
2 5 (2)

Modern világunkban egyre több elektronikai eszköz könnyíti meg életünket, melyek legtöbbje elektromos árammal működik, legyen ez az utcában elhelyezkedő jelzőlámpa vagy egy sorompó, ám ha nem kapnak villamos energiát, akkor nem működnek. Előfordulnak olyan esetek is, amikor nem lehet kiépíteni az elektromos hálózatot, mert már le van aszfaltozva, nem akarnak térkövet bontani és a légkábel sem megoldható. Mit tehetünk?

HAUPA, Weidmüller, Daniella, TRACON, EATON, Schneider, Schrack

Hírek, újdonságok

VL online |  763
3 4.33 (3)

Új HAUPA VDE installációs fogó, Weidmüller túlfeszültség-védelem intelligens IoT funkcióval, okosdugaljjal bővült a Daniella Villamosság kínálata, új TRACON TGEF elosztószekrények, új EATON KLV kiselosztótípusok, mySchneider partnerportál, Schrack Technik mérésadatgyűjtő-rendszer

Segédlet a villámvédelmi rendszerek tervezéséhez, kialakításához, karbantartásához és felülvizsgálatához 2.

MSZ EN 62305-3:2011 Norma szerinti villámvédelem, építmények fizikai károsodása és életveszély VI.

Rátai Attila |  1715
8 5 (5)

A Villanyszerelők Lapja márciusi számában folytattuk az MSZ EN 62305-3:2011 szabvány tárgyalását és kezdtük el az E melléklet ismertetését, amely tartalmazza a szabványnak megfelelő villámvédelem tervezésének, kialakításának, karbantartásának és felülvizsgálatának irányelveit – jelen cikkünkben az E melléklet áttekintését folytatjuk.

Ívhibák és érzékelésük

Papp Tibor |  783
4 1 5 (4)

Az ívhiba egy sérült vezetőben létrejövő, vagy két vezető között kialakuló elektromos kisülés, amely elég hőt termelhet a szigetelés elszenesedéséhez, a fémrészek megolvadásához és tüzet okozhat. Az ívhibák az elektromos eredetű tüzek egyik leggyakoribb kiváltói, és a kisüléskor keletkező elektromos és elektromágneses tranziensek megzavarhatják az érzékeny elektronikai berendezések működését, akár károsíthatják is azokat.

A Buda Palota diszvilágitása

Deme László |  1683

A közép-budai városrész egyik kimagasló és emblematikus épületét, a volt Postapalotát a közelmúltban korszerűsítették, átépítették.