Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Papp Tibor

 1780 | |

 Papp Tibor

Technikus, informatikus, honlapszerkesztő -fejlesztő. 2016-tól a VGF&HKL szaklap, a Villanyszerelők Lapja és több más honlap vezető fejlesztője és társszerkesztője.

Papp Tibor cikkei

Papp Tibor

Ívhibák és érzékelésük

2022. április 15. |  730
4 1 5 (4)

Az ívhiba egy sérült vezetőben létrejövő, vagy két vezető között kialakuló elektromos kisülés, amely elég hőt termelhet a szigetelés elszenesedéséhez, a fémrészek megolvadásához és tüzet okozhat. Az ívhibák az elektromos eredetű tüzek egyik leggyakoribb kiváltói, és a kisüléskor keletkező elektromos és elektromágneses tranziensek megzavarhatják az érzékeny elektronikai berendezések működését, akár károsíthatják is azokat.

Papp Tibor

Edison első fogyasztásmérője

2022. február 22. |  1538

1897-ben a magyar nyelven nyomtatott Pallas lexikonnak köszönhetően már nemcsak szűk szakmai körökben válhatott ismertté az az Edison-féle szerkezet, amely alkalmas volt az elfogyasztott elektromos energia mennyiségének mérésére.

Papp Tibor

Templommakett egy közvilágítási lámpán

2022. február 21. |  1327

A csehországi Ostravában található ez az installáció egy utcai lámpatest tetején, a Nová Karolina bevásárlóközpontnál található buszmegállónál, a gyalogos híd mellett, amely összeköti a bevásárlóközpontot a vasútállomással.

Papp Tibor

Az elektromos áram okozta különös veszedelmek

2021. november 8. |  1927
3 5 (3)

Az elektromos világítás behozatala óta sérülések és halálesetek is fordultak elő – írja dr. Gärtner Ágoston egyetemi tanár, a Közegészségtan alapvonalai című, orvosnövendékek, orvosok, építészek, mérnökök és közigazgatási hivatalnokok számára összeállított, magyarul 1896-ban kiadott könyvében.Papp Tibor

Csábító csodaszerek a múltban

2021. október 12. |  1730

A 19. század végén és a 20. század elején az elektromosság titokzatos erejét az egészség és a gyógyulás titkaként népszerűsítették néhány meglehetősen furcsa eszközzel.

Papp Tibor

Az elektromos világítás behozatalával járó különös veszedelmek

2021. augusztus 5. |  1023

Az elektromos világítás behozatala óta sérülések és halálesetek is fordultak elő – írja dr. Gärtner Ágoston egyetemi tanár, a Közegészségtan alapvonalai című, orvosnövendékek, orvosok, építészek, mérnökök és közigazgatási hivatalnokok számára összeállított, magyarul 1896-ban kiadott könyvében.

Papp Tibor

Kontárítéletek

2019. augusztus 15. |  3380

„Ezt láttam” rovatunkban és Facebook-oldalunkon rendszeresen közlünk képeket veszélyes kivitelezésekről, kontármegoldásokról. Kontárok régen is voltak, több mint 80 éves, megsárgult újságokat lapozva kiderül, eleink hogyan álltak e jelenséghez.

Papp Tibor

Méretével is feltűnést keltett az óriásizzó

Szabadtéri ünnepségek világítására szánták

2017. augusztus 4. |  3412

Túl nehéz! Ez volt a véleménye a hároméves Dickey Jacksonnak, miután hiába próbálta kicsavarni a világ legnagyobb lámpáját a foglalatból.

Papp Tibor

Az örök vitatéma: ki hagyta égve a világítást?

2017. június 7. |  2212

Európában majdnem minden második ember vitatkozik arról a partnerével, hogy a világítás égve maradt-e a lakás bizonyos helyiségeiben. Ezt állapította meg az egy európai felmérés, melyben mintegy 8000-en vettek részt.

Papp Tibor

Több mint ötven éve szolgálatban!

2017. június 1. |  6106

Jártunkban-keltünkben találkozhatunk olyan villamos berendezéssel, amely már szinte muzeális értéket képvisel, de máig működik, napi használatban van. Egy mezőgazdasági telepen lévő többmezős (mezőnként vályogtégla elválasztás) berendezést 1954 óta használják.

Papp Tibor

Modern szélmotor 1952-ből

2017. június 13. |  3501

Az Élet és Tudomány 1952. februári száma behatóan foglalkozik a szélenergia hasznosításának jövőbeni lehetőségeivel. A korabeli cikk a Kék szén címet viseli, utalva abban az időben a legfontosabb energiahordozó egyik alternatív lehetőségére.