Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Az örök vitatéma: ki hagyta égve a világítást?

2017. június 7. | Papp Tibor |  1827 |

Az örök vitatéma: ki hagyta égve a világítást?

Európában majdnem minden második ember vitatkozik arról a partnerével, hogy a világítás égve maradt-e a lakás bizonyos helyiségeiben. Ezt állapította meg az egy európai felmérés, melyben mintegy 8000-en vettek részt.

Magyarok az élen

Elsősorban Olaszországban és Magyarországon hangzik el gyakran a vád, hogy „Te hagytad égve a villanyt” – a megkérdezettek több mint a fele (52%) szokott ezen vitázni. A képzeletbeli dobogón Németország polgárai állnak a harmadik helyen, ott az emberek 43 százaléka veszekszik azon, hogy ki felejtette felkapcsolva a világítást.

Az európaiak közel egyharmada (30%) egy másik témában is gyakran civakodik: azon, hogy ki mennyi időt tölt az okostelefonjának a nyomkodásával. Svédországban gyakrabban vádolják ezzel egymást az emberek, mint a villany égve hagyásával (29, illetve 23%). Az olyan viták esetében, hogy „jobban szereted az okostelefonodat, mint engem” a törökök viszik el a pálmát. Itt az emberek 40 százaléka vádolja azzal a társát, hogy túlságosan sokat simogatja a telefonját – majdnem pontosan annyian, mint amennyien az égő villannyal kapcsolatban civakodnak (40%).

A legbékésebb emberek kétségtelenül Svédországban élnek. Csaknem felük (42%) sohasem vitatkozik az energiáról. A skála másik végén az olaszok vannak, akik pontosan megfelelnek a jól ismert közhelynek, mivel 81 százalékuk vitatkozik az ilyen és még sok más témáról, és ebben még örömüket is lelik – ám gyorsan ki is békülnek. 

Élet Európában

Az eredmények az „Élet Európában” felmérésből származnak, melyben az E.ON és a Kantar EMNID körülbelül 8000 embert kérdeztek meg Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, a Cseh Köztársaságban, Romániában, Svédországban, Törökországban és Magyarországon.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÉrdekességVilágítástechnikaVizsgálat