Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Edison első fogyasztásmérője

2022. február 22. | Papp Tibor |  1470 |

Edison első fogyasztásmérője

1897-ben a magyar nyelven nyomtatott Pallas lexikonnak köszönhetően már nemcsak szűk szakmai körökben válhatott ismertté az az Edison-féle szerkezet, amely alkalmas volt az elfogyasztott elektromos energia mennyiségének mérésére.

A 19. század végi AC/DC „háborúban” Edison úgy vélte, az egyenáramú technikának kell elterjednie. Sorozatban gyártott eszközei mind-mind egyenárammal működtek. Mérhetővé is kellett tenni a fogyasztást, amit meg is oldottak a feltaláló-üzletember műhelyeiben.

Edison egyenáramú fogyasztásmérője elektrokémiai elven működött. Alább a Pallas lexikonban látható rajzot és olvasható szövegrészletet idézzük.

„Edison ezen szerkezetében az áram kémiai hatását használta fel. Az áram a védőszekrényke felső részében levő két üvegpoháron haladt át. A két pohár mindegyikében két cinklemez állott egymással szemben és e lemezekre csapta ki az átmenő áram a kénsavas cinkoxidból a cinket. Mivel a kicsapott cink súlya arányos az átmenő árammennyiséggel, a feszültség pedig az ily hálózatokban lehetőleg állandó, a fogyasztott áramot a cinklemez súlynövekedéséből meg lehetett állapítani. Két poharat ellenkező mérések eszközölhetése végett alkalmazott Edison. A szekrény alsó részében látható zegzugos fémöntvényből készült pánt az oldatban hőmérsékletváltozások folytán létrejövő ellenállásváltozásokat volt hivatva kiegyenlíteni, ha pedig a hőmérséklet annyira sülyedt, hogy ezt a fémszalag kiegyenlíteni már nem tudta, összehúzódása közben az alatta levő izzólámpát kapcsolta az áramkörbe és ennek melege aztán a normális hőfokra emelte a hőmérsékletet.”

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

EdisonFogyasztásmérőTörténelem

Kapcsolódó