Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2021. szeptember

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Fogyasztásmérőhely létesítésének feltételei

Rajnoha László |  9881
45 1 4.7 (40)

A Villanyszerelők Lapja júniusi lapszámában (2021/6.) tájékoztatást olvashattunk az új rendszerengedélyes fogyasztásmérő-szekrények kialakításáról, a rendszerengedélyek felépítéséről. Az újonnan engedélyezett fogyasztásmérő-szekrények a mérőhely telepítésének szempontjait veszik figyelembe, ezen belül a bekötendő vezetékek megfelelő csatlakoztatásának lehetőségét biztosítják.

Léptetéses világításvezérlés

Relés ötletek és trükkök 21.

Porempovics József |  4237
5 5 (5)

A napjainkban már javában teret hódító úgynevezett „okos ház”, vagy intelligensotthon-megoldások több olyan funkció megvalósíthatóságát teszik lehetővé, melyek a hagyományos épületvillamosságban ritkán, vagy egyáltalán nem megszokottak. Köszönhető ez többek között annak is, hogy ezekben az épületautomatizálási rendszerekben az épület villamos alrendszereinek összehangolt működtetése mellett az egyedi funkciók is nagymértékű szabadságfokkal programozhatók.

A mérés az energiahatékonyság alapja

Támogatott cikk |  1089

Napjainkban az energetikai szektor folyamatosan változik, mivel a globális trendek kihívásai mellett az üzembiztonság, illetve a költség- és energiahatékonyság elvárásainak is meg kell felelnie.

C+D Automatika, Ganz, MERUS, Phoenix Contact

Hírek, újdonságok

VL online |  1122
2 5 (1)

MBS RCMB 70 – szivárgóáram-figyelő, 3 év garancia a Ganztól, MERUS energiatárolók az ellátás biztonságáért, DC terhelésleválasztó-kapcsoló a Phoenix Contacttól.

Csúcsdöntések és emelkedő áramárak

Hárfás Zsolt |  784
4 4.75 (4)

Miközben a Paks II. Atomerőmű megépítésének ellenzői a két új blokk szükségtelenségéről, csökkenő hazai villamosenergia-fogyasztásról, valamint az időjárásfüggő megújulók kizárólagosságáról álmodoznak, addig a való élet teljesen más képet mutat.

Kettős váltókapcsolók

Áttekintő táblázat

VL online |  708

Táblázatunkban a Berker, az EFAPEL, a GEWISS, a Legrand, a Schneider, a Schrack és a SIEMENS termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

LUXORliving

A megbízható okosotthon-rendszer

Támogatott cikk |  1186
1 5 (1)

Élvezze a kényelmet a neves német gyártó, a Theben felhasználóbarát okosotthon-rendszerével!

Néhány gondolat a villámvédelmi biztonsági távolságról 1.

Kruppa Attila |  1301
13 5 (13)

A villámvédelmi rendszerrel (LPS-sel) rendelkező építmények villámvédelmének tervezése, kivitelezése és felülvizsgálata, sőt az építmények kisebb-nagyobb átalakítása során is visszatérő kérdés, hogy betartásra került-e a biztonsági távolság, és ha nem, akkor mi a teendő? Cikkünk első részében áttekintjük a kérdés elméleti hátterét annak érdekében, hogy megértsük, miért is vetődnek fel a gyakorlati problémák, és hogy hogyan kezelhetjük ezeket.

SCHRACK rendszerengedélyes csoportos fogyasztásmérőhelyek

Támogatott cikk |  1376
3 5 (3)

2021. október 15-től az új igénybejelentések esetén már csak az új rendszerengedélyes fogyasztásmérőhelyek kerülhetnek beépítésre az E.ON, ELMŰ, ÉMÁSZ, MVM területén.

Esti megvilágítás, virágcserép, vödör, betonvas, tálcatartó

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  1546
12 5 (11)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk.

Kábel- és vezetékrendszerek III.

Létesítési módszerek – a megengedett áram

Rátai Attila |  2799
9 1 4.78 (9)

Mielőtt folytatjuk a MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány ismertetését, fontos megemlítenünk, hogy az anyag nagysága miatt most az elveket – mondjuk úgy, hogy a betűt ismertetjük –, míg a következő cikkben pár gyakorlatias példát adunk közre, vagyis egy kis türelemre van szükség. Ne felejtsük, hogy sok-sok táblázat ismertetésére nincs lehetőség egy nyomtatott szaklap keretei között, de alkalmazásukat lépésről-lépésre be fogjuk mutatni, és így megismerhetjük, hogyan is kell adott túlterhelésvédelmi szervhez vezető-keresztmetszetet választani.