Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Villámvédelem

Néhány gondolat a villámvédelmi biztonsági távolságról 1.

2021/9. lapszám | Kruppa Attila |  1331 |

Néhány gondolat a villámvédelmi biztonsági távolságról 1.

A villámvédelmi rendszerrel (LPS-sel) rendelkező építmények villámvédelmének tervezése, kivitelezése és felülvizsgálata, sőt az építmények kisebb-nagyobb átalakítása során is visszatérő kérdés, hogy betartásra került-e a biztonsági távolság, és ha nem, akkor mi a teendő? Cikkünk első részében áttekintjük a kérdés elméleti hátterét annak érdekében, hogy megértsük, miért is vetődnek fel a gyakorlati problémák, és hogy hogyan kezelhetjük ezeket.

Előszó

Az utóbbi években a „biztonsági távolság” a villámvédelmi szakemberek, különösen a tervezők mumusa lett. Az én gyerekkoromban a „mumus” a gyerekek ijesztgetésére szolgáló képzeletbeli lény volt, aminek szülő általi emlegetése a gyerek helyes viselkedését volt hivatott ösztönözni. A hasonlat abban az értelemben persze helytelen, hogy a biztonsági távolság mögött tényleges fizikai tartalom van, ellentétben a mumussal, amely – mint azt ma már én is tudom – csupán kitaláció. Abban az értelemben viszont nagyon is helytálló, hogy a „biztonsági távolság” emlegetése sokakban ugyanúgy kellemetlen érzéseket kelt, mint anno a mumusé.

A mögöttes fizikai tartalmat tekintve ez nagyrészt indokolt, és éppen ezért jó, hogy a szakemberek munkájuk során figyelmet szentelnek a kérdésnek. Ugyanakkor az is érzékelhető, hogy a gyakorlat nem feltétlenül a helyes irányba terelődik. Éppen ezért a továbbiakban – a bevezetőnél kissé szárazabb stílusban – bemutatjuk, hogy a norma szerinti villámvédelem gyakorlatában milyen problémák és megoldási lehetőségek vetődnek fel a témával kapcsolatban. Azonban annak érdekében, hogy ezt megtehessük, az elméleti háttér áttekintésével kell kezdenünk.

A cikk még 21 219 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Villámvédelem

Kapcsolódó