Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk november 8-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2020. május

Családi ház hálózatra csatlakoztatása földkábellel

Családi ház hálózatra csatlakoztatása földkábellel

Milyen legyen a fogyasztásmérőhely?

2020. május 11. | Benyák László |  3239
36 4.88 (32)

Az új fogyasztói bekapcsolások előkészítése, valamint a többletigények kielégítése során gyakran merülnek fel kérdések. A kérdések száma ugyanakkor megfelelő tervezéssel minimalizálható. A helyes válaszok adásához javasolt figyelembe venni az alábbiakat is.

High-tech atomerőművi tervezés

High-tech atomerőművi tervezés

2020. május 11. | Hárfás Zsolt |  1249

A Paks II. Atomerőmű fővállalkozója a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki divíziójához tartozó ASZE Mérnöki Vállalat. Ez az atomenergetikai mérnöki vállalatcsoport ma globálisan a legnagyobb megrendelés-állománnyal rendelkezik: egyszerre több mint 30 új atomerőművi blokkot tervez és épít világszerte.

Árnyékolóvezérlés KNX-szel

Árnyékolóvezérlés KNX-szel

2020. május 11. | Balogh Zoltán |  1617
7 4.83 (6)

Pár évvel ezelőtt volt egy ügyfelünk, aki egy nagy, modern budai családi házat építtetett, hatalmas üvegfelületekkel a város felé. Az építkezés kezdeti fázisaiban határozottan az volt a véleménye, hogy nincs szüksége épületautomatizálásra az épületben. Persze menetközben az egyes szakágak azért meggyőzték a hölgyet arról, hogy érdemes lenne kiépíteni egy átfogó vezérlést. Miután elkészült az épület és túlvoltak 1-2 év használaton, a tulajdonos korábbi véleménye teljesen megváltozott és ma már mindenkit arra ösztönöz, hogy ha csak teheti, épületautomatizálás nélkül ne építsen házat.

Hálózat, csavar, aljzat, kapuvilágítás, jól felszerelt fa

Hálózat, csavar, aljzat, kapuvilágítás, jól felszerelt fa

Ezt láttam – kontár megoldások

2020. május 11. | VL online |  1366
5 4 (4)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol minden hónapban, a lap 12-13. oldalán az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Az évek alatt a szerkesztőségünkhöz beérkezett több ezer fotó jól reprezentálja a hazai ingatlanok villamos hálózatának leromlott, szakszerűtlenül kivitelezett, balesetveszélyes állapotát, egyben jelzi a korrekt szakmunkára való égető szükséget.

Hírek, újdonságok

Hírek, újdonságok

Májusi híreink

2020. május 11. | VL online |  517

A Villanyszerelők Lapja hasábjain minden hónapban összeállítást közlünk az iparági partnereink termékújdonságairól, híreiről.

Anomáliák I.

Anomáliák I.

Robbanásbiztonság-technika XII.

2020. május 11. | Parádi Ervin |  972
1 5 (1)

A robbanásbiztonság-technika területén igen sok olyan jogszabály és szabvány van, amelyekben bizony nagy számban találhatók problémák, szakmaiatlanságok. Ezek miatt az egyébként is elég kusza és szövevényes jogi háttér még érthetetlenebbé, átláthatatlanabbá válik, és ez bizony nem könnyíti meg az ezzel a területtel foglalkozó szakemberek munkáját.

Forradalmian új padlódobozok az OBO-tól

Forradalmian új padlódobozok az OBO-tól

2020. május 11. | Támogatott cikk |  1114
2 4.5 (2)

A modern belsőépítészet gyakran magas követelményeket támaszt a padló alatti rendszerek kialakításával kapcsolatban: a padlódobozoknak a lehető legkisebbeknek kell lenniük, és észrevétlenül kell illeszkedniük a padlóba.

Digitális, lézeres távolságmérők

Digitális, lézeres távolságmérők

Áttekintő táblázat

2020. május 11. | VL online |  444
1

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában II.

Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában II.

2020. május 11. | Barcsi Tamás Hell Péter |  987
2 5 (1)

Cikksorozatunk előző részében egy átfogó bevezetéssel indítottuk a témakört. Láthattuk, hogy egyáltalán nem olyan egyszerű a gyengeáramú világ, mint amennyire elsőre gondolhatnánk, hiszen itt is léteznek szabványok, amiket a legtöbb esetben nem biztos, hogy annyira magától értetődőnek gondolunk, ráadásul az ismereteink is hiányosak velük kapcsolatban. Ebben a részben a behatolásjelző rendszer egyik legfontosabb elemét, a rendszer alapját adó vezetékhálózatot, a nyomvonal-kiépítést és az ezekhez kapcsolódó buktatókat nézzük át.

Villámvédelmi EPH

Villámvédelmi EPH

EPH-bekötés szükségességének elbírálása III.

2020. május 11. | Rátai Attila |  2514
11 4.67 (9)

Jelen cikkünk alapvető célja, hogy rámutassunk, ahelyett, hogy mendemondákat követve passzdarabokat rakosgatnánk a lefolyóba, inkább a tényleg fontos EPH-követelményekre koncentráljunk. A villamos szakmában egy ilyen elhanyagolt terület a villámvédelmi EPH. Én is csak az utóbbi időben szembesültem vele, hogy mennyire hiányos a tudásom ebben a tekintetben, és hogy mennyire el van hanyagolva a hazai szakmai életben ez a kérdés.

Feszültségfigyelő kapcsolások

Feszültségfigyelő kapcsolások

Relés ötletek és trükkök 8.

2020. május 11. | Porempovics József |  722

Feszültségfigyelő relékkel vagy modulokkal viszonylag ritkán találkozhatunk vezérléstechnikai leírásokban, de visszanézve a témakörben megjelent korábbi cikkeinket is csak elvétve akadhatunk valamilyen alkalmazásukra. Talán nem is olyan nehéz kitalálni ennek az okait, melyek közül az egyik az, hogy a feszültségfigyelők alapjában véve nem kifejezett vezérlőrelék, sokkal inkább felügyeleti, mondhatni hibaérzékelő, hibadetektor eszközök. Nem úgy, mint az időrelék, impulzusrelék vagy akár az áramfigyelők, melyek néhány nem hétköznapi felhasználási lehetőségét e cikksorozatban is folyamatosan bemutattuk, bemutatjuk.