Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Villámvédelmi EPH

EPH-bekötés szükségességének elbírálása III.

2020. május 11. | Rátai Attila |  1938 |

Villámvédelmi EPH

Jelen cikkünk alapvető célja, hogy rámutassunk, ahelyett, hogy mendemondákat követve passzdarabokat rakosgatnánk a lefolyóba, inkább a tényleg fontos EPH-követelményekre koncentráljunk. A villamos szakmában egy ilyen elhanyagolt terület a villámvédelmi EPH. Én is csak az utóbbi időben szembesültem vele, hogy mennyire hiányos a tudásom ebben a tekintetben, és hogy mennyire el van hanyagolva a hazai szakmai életben ez a kérdés.

Cikkünkben csak nagyvonalakban érintjük a témát, mert az alapvető célunk az EPH átfogó ismertetése – ezen belül a villámvédelemmel kezdjük. Most elsősorban a norma szerinti villámvédelem EPH-val kapcsolatos előírásait tárgyaljuk. A második kiadást (MSZ HD 62305 sorozat, 2011-2012-ben megjelent lapjai) fogom ismertetni. Teszem ezt azért, mert ez a szabvány csak angolul jelent meg.

A meghatározás szerint a villámvédelmi potenciálkiegyenlítés (lightning equipotential bonding) a különálló fémrészek összekötése a villámvédelmi rendszerrel közvetlen vezetőképes csatlakozással, vagy túlfeszültség-védelmi eszközön keresztül abból a célból, hogy csökkentsük a villámáram által okozott potenciálkülönbségeket.

A villámvédelmi potenciálkiegyenlítés egyik megoldása a villámvédelmi EPH. A norma szerinti villámvédelem szerint belső villámvédelmi rendszer (internal lightning protection system) a villámvédelmi rendszer része, amely a villámvédelmi potenciálkiegyenlítésből és/vagy a külső villámvédelmi rendszer elszigeteléséből áll.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

EPHSzabványokVillámvédelem

Kapcsolódó