Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szabványok

Villámvédelmi EPH

EPH-bekötés szükségességének elbírálása III.

2020/5. lapszám | Rátai Attila |  3681 |

Villámvédelmi EPH

Jelen cikkünk alapvető célja, hogy rámutassunk, ahelyett, hogy mendemondákat követve passzdarabokat rakosgatnánk a lefolyóba, inkább a tényleg fontos EPH-követelményekre koncentráljunk. A villamos szakmában egy ilyen elhanyagolt terület a villámvédelmi EPH. Én is csak az utóbbi időben szembesültem vele, hogy mennyire hiányos a tudásom ebben a tekintetben, és hogy mennyire el van hanyagolva a hazai szakmai életben ez a kérdés.

Cikkünkben csak nagyvonalakban érintjük a témát, mert az alapvető célunk az EPH átfogó ismertetése – ezen belül a villámvédelemmel kezdjük. Most elsősorban a norma szerinti villámvédelem EPH-val kapcsolatos előírásait tárgyaljuk. A második kiadást (MSZ HD 62305 sorozat, 2011-2012-ben megjelent lapjai) fogom ismertetni. Teszem ezt azért, mert ez a szabvány csak angolul jelent meg.

A meghatározás szerint a villámvédelmi potenciálkiegyenlítés (lightning equipotential bonding) a különálló fémrészek összekötése a villámvédelmi rendszerrel közvetlen vezetőképes csatlakozással, vagy túlfeszültség-védelmi eszközön keresztül abból a célból, hogy csökkentsük a villámáram által okozott potenciálkülönbségeket.

A villámvédelmi potenciálkiegyenlítés egyik megoldása a villámvédelmi EPH. A norma szerinti villámvédelem szerint belső villámvédelmi rendszer (internal lightning protection system) a villámvédelmi rendszer része, amely a villámvédelmi potenciálkiegyenlítésből és/vagy a külső villámvédelmi rendszer elszigeteléséből áll.

A cikk még 20 093 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Cikksorozat a témában:

EPHSzabványokVillámvédelem

Kapcsolódó