Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Kell-e fémes közdarab a műanyag lefolyóba?

2020. február 3. | Rátai Attila |  46 996 |

Kell-e fémes közdarab a műanyag lefolyóba?

A villanyszereléssel foglalkozó fórumokon rendszeresen visszatérő kérdés, hogy a fürdőszobában lévő akril kádat, műanyag lefolyót be kell-e kötni az EPH-ba. Most tisztázzuk!

Kezdjük a lényeggel:

Nem, nem szükséges! A vonatkozó szabványok, még csak utalást sem tesznek erre!

Kiegészítő egyenpotenciálú összekötést létesíteni csak a következő feltételek együttes teljesülése esetén kell, olyan épületek villamos berendezés részein, ahol fő EPH hálózat ki van építve:

 • Az adott helyiségre vagy villamos berendezésrészre vonatkozó szabvány ezt előírja.
 • A bekötendő, villamos berendezés részét nem alkotó tárgy vezető anyagú.
  A szabvány szerint csak az
  1. idegen: villamos berendezésnek nem része,
  2. vezetőképes,
  3. oda idegen potenciált bevinni tudó (tehát be- vagy kilépő) részekre kell egyáltalán megvizsgálni, hogy bekötjük-e.
 • A villamos berendezés testjei és az idegen vezetőképes részek egyidejűleg megérinthetők (2,5 m).
 • A fő EPH-val nem biztosítható, hogy a villamos berendezés meghibásodása esetén a hibás készülék teste és a vele egyidejűleg megérinthető idegen vezetőképes rész között ne lépjen fel UL-t túllépő érintési feszültség.

Ebből látható, hogy fürdőhelyiségben még az is előfordulhat, hogy annak ellenére sem kell idegen vezetőképes részt bekötni kiegészítő EPH-ba, hogy tőle fél méterre van egy villamos berendezés teste.

Nagyon fontos, hogy bárki állít valamit, azt a témára vonatkozó előírás pontos hivatkozásával tegye. Az EPH vezetőre vonatkozó követelményeket az MSZ HD 60364:5-54 jelzetű szabvány tartalmazza. Eszerint kiegészítő egyenpotenciálú összekötést kell létrehozni a fürdőkádat vagy zuhanyt tartalmazó helyiségen belül a testek és a hozzáférhető idegen testek védővezetőhöz való csatlakoztatásával.

Nem kell bekötni azokat a vezetékeket, amelyek már be vannak kötve az épület fő egyenpotenciálú összekötésének hálózatába. Például gázvezeték-hálózatok, hozzáférhető épületszerkezetek, fűtési és légkondicionáló rendszerek, vízvezeték-hálózatok fémes részei.

Műanyag köpenyű fémcsöveket csak akkor kell a kiegészítő egyenpotenciálú összekötéshez csatlakoztatni, ha az a helyiségben hozzáférhető vagy ha – egyébként a helyi EPH-hoz nem csatlakoztatott – hozzáférhető vezetőképes részekhez van csatlakoztatva.

Kell a passzdarab vagy sem?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy kell-e a műanyag lefolyóba vezetőanyagú passzdarabot (hívják még érintésvédelmi csőcsatlakozónak is) iktatni és azt a kiegészítő EPH-ba bekötni. A szabványban semmilyen utalás nincs erre! A PVC lefolyócső épületszerkezeti elem ugyan, de nem vezetőanyagú. A benne lévő szmötyi lehet, hogy vezetőként viselkedik (a jövőben, már ha kialakul), de soha nem lesz épületszerkezeti rész!

Emlékeztető

 • A falban lévő WC-tartály fémszerkezetét nem kell a kiegészítő EPH-ba bekötni.
 • A gáz-vízmelegítő burkolatát sem kell a kiegészítő EPH-ba bekötni, mivel villamos szerkezetként a burkolat a védővezetővel villamos összeköttetésben van. Ez követelmény az I. érintésvédelmi osztályba tartozó (védővezetőt igénylő érintésvédelmi módú) gyártmányok esetében.
 • A helyi egyenpotenciálú hálózatba be kell kötni a dugaszolóaljzatok érintkezőjét. Ez automatikusan teljesül, ha az elosztó PE- sínjéről ágaztatunk le gerincvezetőt. De van másik megoldás is.
 • Ha a védővezetők megfelelnek az MSZ HD 60364:5-54:2007 követelményeinek, akkor azok is felhasználhatók EPH-vezetőnek. Tehát elég lehet egy helyi dugaszolóaljzat vagy fix rögzítésű szerkezet védővezetőjét továbbfűzni, természetesen a villamos kötésekre vonatkozó előírások betartásával.

Cikksorozat a témában:

Legyen Ön is előfizetőnk!

Ne maradjon le a szakma aktualitásairól! A Villanyszerelők Lapja egy évente 10 alkalommal, nyomtatott formában megjelenő épületvillamossági szaklap. A VL előfizetői korlátlan hozzáférést kapnak a korábban megjelent lapszámok teljes tartalmához is, amit pdf formátumban le is tölthetnek!

Érdekel az előfizetés

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

DokumentálásEPHMSZ HD 60364Szabványok

Kapcsolódó

Helyiségek fürdőkáddal vagy zuhannyal

Helyiségek fürdőkáddal vagy zuhannyal

Navigálás a változó előírások tengerében 66.

Milyen hibákat kerüljünk el?

Milyen hibákat kerüljünk el?

Navigálás a változó előírások tengerében 60.