Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szabványok

EPH-bekötés szükségességének elbírálása

2020/3. lapszám | Rátai Attila |  29 186 |

EPH-bekötés szükségességének elbírálása

Az utóbbi időben csak úgy forrnak a szakmai fórumok az EPH-bekötés szükségessége kapcsán. A raktári állványok, „salgó polcok” EPH-ba való bekötésének szükségességével kapcsolatban nem csökken a túlzott elvárásokat támasztók száma. Ugyanez igaz a fürdőkád és zuhanytálca lefolyójának műanyag csövébe iktatott fém passzdarab beépítésére, és EPH-ba való bekötésének hamis előírására is. Cikkünkben ezeket igyekszünk szakmai érvek mentén tisztázni.

A szerkesztő azt kérte, hogy úgy írjam meg ezt a cikket, hogy mindenki számára érthető legyen, mintha minden olvasó a szakmai alapoknál tartana. Ennek megfelelően először néhány alapelvet tisztázunk. Természetesen a szakmához nem értő, de annál nagyobb egóval rendelkező, önjelölt szabályalkotók gondolkodását nem tisztem megváltoztatni, de azon őszinte kollégáknak, akiknek mindössze annyi a bűnük, hogy hisznek egy tankönyvnek, vagy egy mérnöknek, tudunk segíteni, hogy helyére kerüljenek az EPH-val kapcsolatos követelmények.

Fontos megjegyezni, hogy a már visszavont szabványokban és már nem érvényes jogszabályokban találunk olyan – szerintem szakmailag értelmezhetetlen – követelményeket, amelyeket az újabb, jelenleg érvényben lévő műszaki követelményekkel már nem tudunk alátámasztani. Két ilyet említenék, az egyik, a kád bekötésére vonatkozó követelmények, a másik, a kiterjedt, de nem feltétlenül földelt házi fémhálózatok bekötése.

A cikk még 29 681 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Cikksorozat a témában:

EPH

Kapcsolódó

Kiegészítő védő egyenpotenciálú összekötések

Kiegészítő védő egyenpotenciálú összekötések

EPH-bekötés szükségességének elbírálása IV.

Szemrevételezés és ellenőrzés: EPH és elosztók

Szemrevételezés és ellenőrzés: EPH és elosztók

Navigálás a változó előírások tengerében 48.