Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

EPH-bekötés szükségességének elbírálása

2020. március 10. | Rátai Attila |  13 016 |

EPH-bekötés szükségességének elbírálása

Az utóbbi időben csak úgy forrnak a szakmai fórumok az EPH-bekötés szükségessége kapcsán. A raktári állványok, „salgó polcok” EPH-ba való bekötésének szükségességével kapcsolatban nem csökken a túlzott elvárásokat támasztók száma. Ugyanez igaz a fürdőkád és zuhanytálca lefolyójának műanyag csövébe iktatott fém passzdarab beépítésére, és EPH-ba való bekötésének hamis előírására is. Cikkünkben ezeket igyekszünk szakmai érvek mentén tisztázni.

A szerkesztő azt kérte, hogy úgy írjam meg ezt a cikket, hogy mindenki számára érthető legyen, mintha minden olvasó a szakmai alapoknál tartana. Ennek megfelelően először néhány alapelvet tisztázunk. Természetesen a szakmához nem értő, de annál nagyobb egóval rendelkező, önjelölt szabályalkotók gondolkodását nem tisztem megváltoztatni, de azon őszinte kollégáknak, akiknek mindössze annyi a bűnük, hogy hisznek egy tankönyvnek, vagy egy mérnöknek, tudunk segíteni, hogy helyére kerüljenek az EPH-val kapcsolatos követelmények.

Fontos megjegyezni, hogy a már visszavont szabványokban és már nem érvényes jogszabályokban találunk olyan – szerintem szakmailag értelmezhetetlen – követelményeket, amelyeket az újabb, jelenleg érvényben lévő műszaki követelményekkel már nem tudunk alátámasztani. Két ilyet említenék, az egyik, a kád bekötésére vonatkozó követelmények, a másik, a kiterjedt, de nem feltétlenül földelt házi fémhálózatok bekötése.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

EPH

Kapcsolódó