Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2020. március

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Leszerelték a fogyasztásmérőt

De az ügyfél „villanyt” szeretne

Benyák László |  9719
12 1 4.67 (9)

Egy 1974-ben épült épületben három lakás van. Jelenleg két lakásban nincs villany, mert azokat számlatartozás miatt 2018-ban kikapcsolták, és a fogyasztásmérőt is leszerelte a hálózati engedélyes. A kikapcsolt lakásoknak új tulajdonosai lettek, akik igénylik a villamosenergia-ellátást. Mire figyeljek oda? – tette fel a kérdést a regisztrált villanyszerelő.

EPH-bekötés szükségességének elbírálása

Rátai Attila |  29 670
122 4.84 (106)

Az utóbbi időben csak úgy forrnak a szakmai fórumok az EPH-bekötés szükségessége kapcsán. A raktári állványok, „salgó polcok” EPH-ba való bekötésének szükségességével kapcsolatban nem csökken a túlzott elvárásokat támasztók száma. Ugyanez igaz a fürdőkád és zuhanytálca lefolyójának műanyag csövébe iktatott fém passzdarab beépítésére, és EPH-ba való bekötésének hamis előírására is. Cikkünkben ezeket igyekszünk szakmai érvek mentén tisztázni.

Hírek, újdonságok

Márciusi híreink

VL online |  1323
2 1 4.5 (2)

A Villanyszerelők Lapja hasábjain minden hónapban összeállítást közlünk az iparági partnereink termékújdonságairól, híreiről.

Videosec okosépület-vezérlés

Támogatott cikk |  1226
1 1

A Videosec okosépület-vezérlés – legyen szó okosotthonról vagy irodai, munkahelyi környezetről – a épületben töltött idő kényelmesebbé és biztonságosabbá tételéről szól. A távollét idejében pedig az energiahatékonyság és a vagyonbiztonság fokozása a célunk. A távvezérelhetőség ma már kevés, bizonyos folyamatoknak automatikusan kell elindulniuk vagy leállniuk a különböző hatások, események bekövetkeztekor.

Tárgyi feltételek

Robbanásbiztonság-technika X.

Parádi Ervin |  2822
2 5 (1)

Az előző lapszámunkban tárgyalt személyi feltételek teljesülését követően biztosítani kell, hogy a robbanásveszélyes területen dolgozó szakemberek megfelelő védőruházattal rendelkezzenek – cikkünkben ezeket a tárgyi feltételeket vesszünk sorba.

Egylakásos, kétvezetékes, digitális videókaputelefonok

Áttekintő táblázat

VL online |  896

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Kaputelefon-rendszerek áttekintése

VL online |  1479
2 4.5 (2)

A kaputelefon funkciójában a csengő kiterjesztése, azzal az előnnyel, hogy kétirányú kommunikációra képes, amely a videós rendszerek esetében képpel is kiegészül.

ATEX minősített megoldások a Weidmüllertől

Támogatott cikk |  1462
2 5 (1)

Korunkban egyre inkább jelentős tényezővé vált az idő és az azonnali, minél hatékonyabb megvalósítás, ezzel együtt azonban a különböző tanúsítások és megfelelőségek is szükséges részei manapság egy munkának.

Olvadás, villámvédelem, helyproblémák, meglepetés

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  2368
9 4.56 (9)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol minden hónapban, a lap 12-13. oldalán az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Az évek alatt a szerkesztőségünkhöz beérkezett több ezer fotó jól reprezentálja a hazai ingatlanok villamos hálózatának leromlott, szakszerűtlenül kivitelezett, balesetveszélyes állapotát, egyben jelzi a korrekt szakmunkára való égető szükséget.

Áramfigyelő kapcsolások

Relés ötletek és trükkök 6.

Porempovics József |  3423
5 5 (4)

A fogyasztókon átfolyó áram figyelésére szolgáló relékimenetű vezérlőmodulokat egyszerűen csak áramfigyelő reléknek szoktuk nevezni. Emlékeztetőül a „relés ötletek és trükkök” cikksorozat előző részében használtunk már áramfigyelő relét a kétirányú motorvezérlés túláramfigyeléséhez.

Az építőipar kiemelkedő eseménye áprilisban: CONSTRUMA

Támogatott cikk |  869

Az építőipar hazai csúcsrendezvénye, az otthonteremtés legnagyobb kiállítása, a CONSTRUMA csokor 2020-ban április 1–5. között várja ismét a szakma képviselőit. Egy időben, egy helyen több mint 500 cég várja a látogatókat 4 pavilonban a HUNGEXPO területén.

A biztonságos és gazdaságos energiaszolgáltatás: UPQ

Túróczi József Túróczi Péter |  1551
1 5 (1)

Az elmúlt évben több cikkben („Érthetően a hálózati zavarokról” 2019/6, „Hogyan rontsuk el a hálózatot” 2019/10, illetve a „Hogyan válasszunk harmonikus szűrőt?” 2019/12) mutattuk be, hogy a kor műszaki kihívásai új technológiák alkalmazását teszik szükségessé. A szakmai munkához a gyártóktól kértünk és kaptunk műszaki adatokat, segítséget, amelynek objektív tapasztalatait szeretnénk továbbadni.