Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Eszközeink

A biztonságos és gazdaságos energiaszolgáltatás: UPQ

2020/3. lapszám | Túróczi József Túróczi Péter |  1557 |

A biztonságos és gazdaságos energiaszolgáltatás: UPQ

Az elmúlt évben több cikkben („Érthetően a hálózati zavarokról” 2019/6, „Hogyan rontsuk el a hálózatot” 2019/10, illetve a „Hogyan válasszunk harmonikus szűrőt?” 2019/12) mutattuk be, hogy a kor műszaki kihívásai új technológiák alkalmazását teszik szükségessé. A szakmai munkához a gyártóktól kértünk és kaptunk műszaki adatokat, segítséget, amelynek objektív tapasztalatait szeretnénk továbbadni.

A kiindulási pont a nemlineáris elemek terjedése mellett, az MSZ EN 62305 szabványban definiált „gazdasági kár” elleni védekezés eszköze, a harmonikuszavar-szűrő. A hivatkozott cikkekben dokumentáltuk a kiváltó okokat és a kompenzálásra történő kiválasztás műszaki elvárásait. Mielőtt ezeket összefoglalnánk, vizsgáljuk meg, miért hivatkozunk az új, normatív villámvédelmi szabványra?

Egyre többen megtanulják, hogy létezik az MSZ EN 50160, a szolgáltatás feltételeit meghatározó, a feszültség minőségét, valamint az MSZ EN 61000, termelő berendezések zavarkibocsátását befolyásoló szabványok. Sok szakembernél tapasztalható, hogy méréseik és értékeléseik során az elvárásokat hibásan értelmezik, nem értik a szabványok közötti összefüggéseket, a zavarok keletkezésének okait. Legtöbbször hálózati eredetű okokat keresnek, mivel a harmonikus zavar az üzemeltető számára feszültséghiba és nem a berendezések működésének természetes következménye. Az MSZ EN 62305 ma az egyetlen, az események bekövetkezési valószínűségét vizsgáló, a védekezést a sztohasztikus elven, tudományos alapossággal definiáló szabvány.

A cikk még 23 900 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

EszközeinkUPS

Kapcsolódó