Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A biztonságos és gazdaságos energiaszolgáltatás: UPQ

2020. március 10. | Túróczi József Túróczi Péter |  898 |

A biztonságos és gazdaságos energiaszolgáltatás: UPQ

Az elmúlt évben több cikkben („Érthetően a hálózati zavarokról” 2019/6, „Hogyan rontsuk el a hálózatot” 2019/10, illetve a „Hogyan válasszunk harmonikus szűrőt?” 2019/12) mutattuk be, hogy a kor műszaki kihívásai új technológiák alkalmazását teszik szükségessé. A szakmai munkához a gyártóktól kértünk és kaptunk műszaki adatokat, segítséget, amelynek objektív tapasztalatait szeretnénk továbbadni.

A kiindulási pont a nemlineáris elemek terjedése mellett, az MSZ EN 62305 szabványban definiált „gazdasági kár” elleni védekezés eszköze, a harmonikuszavar-szűrő. A hivatkozott cikkekben dokumentáltuk a kiváltó okokat és a kompenzálásra történő kiválasztás műszaki elvárásait. Mielőtt ezeket összefoglalnánk, vizsgáljuk meg, miért hivatkozunk az új, normatív villámvédelmi szabványra?

Egyre többen megtanulják, hogy létezik az MSZ EN 50160, a szolgáltatás feltételeit meghatározó, a feszültség minőségét, valamint az MSZ EN 61000, termelő berendezések zavarkibocsátását befolyásoló szabványok. Sok szakembernél tapasztalható, hogy méréseik és értékeléseik során az elvárásokat hibásan értelmezik, nem értik a szabványok közötti összefüggéseket, a zavarok keletkezésének okait. Legtöbbször hálózati eredetű okokat keresnek, mivel a harmonikus zavar az üzemeltető számára feszültséghiba és nem a berendezések működésének természetes következménye. Az MSZ EN 62305 ma az egyetlen, az események bekövetkezési valószínűségét vizsgáló, a védekezést a sztohasztikus elven, tudományos alapossággal definiáló szabvány.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

EszközeinkUPS

Kapcsolódó